" "
Više

    " "

    ZATVOREN 6. SUPERTOON : Najbogatiji program do sada

     
    1. izdanje SUPERTOON međunarodnog festivala animacije u trajanju od šest dana održalo se u Šibeniku od 24. do 29. srpnja 2016.

    Animirani filmovi preplavili su staru jezgru i u lijepom ambijentu Šibenskih trgova i ulica okupljenima su budili znatiželju i maštu. Ovogodišnji program bio je najbogatiji do sada sa čak 120 filmova u četiri natjecateljske kategorije i niz panoramskih i retrospektivnih projekcija. Žiri kojeg čine Tünde Vollenbroek, Božidar Trkulja,  Igor Prassel i May Prokl na svečanom zatvaranju dodijelili su nagradu SUPERTOONKO za doprinos animacijskoj umjetnosti i djelatnosti u četiri natjecateljske kategorije.

    Najveća novost na ovogodišnjem izdanju festivala su nove lokacije i potpuno stapanje festivala sa starim gradom.  Uz postojeće izuzetno dobro prihvaćeno kino na GORICI gdje prikazujemo DJEČJI program, po prvi puta smo bili na još jednom gradskom trgu MALOJ LOŽI,

    Prikazivali smo i bogat popratni program. Ove godine smo odlučili prezentirati formu ANIMIRANOG DOKUMENTARCA koje je jedno od novijih formi do koje dolazi ispreplitanjem klasične naracije i prezentacije kroz animaciju.  Na ovogodišnjem izdanju svaki dan u 20h bit će prikazani najbolji svjetski animirani dokumentarci u posljednjih pet godina. Na MALOJ LOŽI  prikazali smo zanimljivu formu – ANIMIRANI STIHOVI. Koliko god da se animacija sve više koristi u glazbenom svijetu ipak ima klasično snimljenih videospotova koje su fanovi obradili te iskoristili kao podlogu na koje su dodali animirane stihove.

     

    U sjajnom ambijentu Galerije SV. Krševan prikazali smo RETROSPEKTIVNU PROJEKCIJU BORIVOJA BOVNIKOVIĆA BORDE. Redatelj animiranih filmova, animator, karikaturist u novinama, ilustrator i grafički dizajner jedan je od pionira hrvatske (jugoslavenske) animacije. Njegov rad nadahno je cijelu generaciju Zagrebačke škole crtanog filma. Ponosni smo što je Bordo bio naš počasni gost.

    Festival je nakon višegodišnjih lutanja napokon dobio svoj FESTIVALSKI CENTAR u Galeriji Matija (STUDIO GALERIJE SV. KRŠEVAN) koji je bio mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja i događanja bogatog popratnog programa.

    Održane su dvije radionice. Prva je naravno RADIONICE ZA DJECU I MLADE. Od prvog izdanja SUPERTOON festivala animacije u Šibeniku vidjeli smo njegovu budućnost kao kulturni projekt angažiran cijele godine, ne kao usputnu stanicu za naša kino platna krajem srpnja. Dječja radionica je dio šireg projekta kojime želimo prenositi upravo tu ljubav prema animaciji koja nas je dovela do organizacije međunarodnog festivala animacije. Voditelj radionice je ljudima koji prate SUPERTOON već dobro poznat. Marko Zdravković-Kunac osnivač je i dugogodišnji voditelj Pulske filmske tvornice, u čijem sklopu vodi Školu animiranog filma te Radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi.

    VJ radionica Animirani Šibenik nudila je sjajnu priliku da rade na produkciji glazbe i animacije s Natkom Stipanićevom i Ines Kesić, a na koncu radionice radove smo prikazali na otvorenju REGIUS glazbenog festivala.
    FILMOVI POBJEDNICI SUPERTOON 2016

     

    NAGRADA ZA NAJBOLJI ANIMIRANI DJEČJI FILM

    KRATKA PRIČA O LISICI I MIŠU – Chaix Camille / 6:28 / France

    Dječki žiri proglasio je ovaj film najboljim zbog zanimljive i razumljive radnje. Priča je to o prijetaljstvu i uzajamnom pomaganju. Vizualno je privlačna, nježna i sa sretnim završetkom.
    NAJBOLJI ANIMIRANI NAMJESNKI FILM

    MODERN LOVE – Moth Collective, UK

    Cijenimo cilj koji se promovira ovim animiranim filmom – promocija čitanja kroz animaciju. Kombinacijom društvenih i povijesnih tema sa minimalističkom i osjetljivom estetikom probudio nam je želju za čitanjem kolumni Nikoline Kulidžan u New York Timesu o nemogućoj ljubavi između hrvatice i srbina u ratom rastrganom Mostaru.

    POSEBAN SPOMEN ANIMIRANI MUZIČKI VIDEO

    WILD FRONTIER – Mascha Halberstad / The Prodigy, The Netherlands

    Sjajna animacija lutaka, upečatljiva atmosfera i zaokružena priča posebno prizanje donijeli su glazbenom spotu “Wild Frontier” autorice Masche Halberstad napravljenom za uvijek energični The Prodigy. Riječ je o videu koji gledatelja od prve do posljednje sekunde drži u napetosti dok ga zajedno sa svojim protagonistima odvodi  duboko u šumsku divljinu kako bi ga suočio s njegovom vlastitom dualističkom prirodom.

    NAJBOLJI ANIMIRANI MUZIČKI VIDEO

    WITCH DOCTOR – Floris Kaayk / De Staat, The Netherlands

    Jednostavan koncept doveden do savršenstva. Realističan u dizajnu i animaciji, istovremeno abstraktan u koreografiji i priči. Ovakav način pričanja priče može postojati samo u muzičkom videu. Intenzivnost glazbe ostavila nas je u transu.
    POSEBAN SPOMEN ANIMIRANI KRATKI FILM

    HE WHO HAS TWO SOULS – Fabrice Luang – Vija, France

    Za elegantni i senzualni prostup osjetljivom pitanju rodne pripadnosti. Ova tema je važna i zaslužuje više reprezentacije u umjesnosti.

     

    POSEBAN SPOMEN NAJBOLJI ANIMIRANI KRATKI FILM

    TRAVELLING COUNTRY – Vessela Dantcheva i Ivan Bogdanov, Bulgaria/Croatia

    Drugo posebno priznanje odlučili smo dodijeliti bugarsko-hrvatskom filmu “Putujuća zemlja” Ivana Bogdanova i Vesele Dančeve. Ta nas vizualno uzbudljiva, a animacijski fantastično izvedena bajka smještena na leđa golemoga konja iznova podsjeća kako pohlepa i glupost mogu uništiti svaki sklad i ljepotu, ali nam na koncu ipak dozvoljava vjerovati da potraga za slobodom nije uzaludna.
    NAGRADA ZA NAJBOLJI ANIMIRANI FILM

    DALJINE SU SAVLADANE / DISTANCES ARE OVERCOME – Jelena Milunović, Serbia

    Testament povijesti i glasa jedne genracije pedesetih koja upozorava novu na opasnosti svijeta koji dolazi u budućnosti. Kroz pametne metafore i prelijep ritam koji se međusobno nadopunjavaju katkad nadilaze pemetne riječi glasa. U jedva tri minute autorica nam je uspjela prenjeti svijest o svijetu u kojem živimo, jaku želju da ga učinimo boljim i trnce u rukama.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...