Projektom  ‘Light is Life’ autora Zorana Lučića Luce te podršku HEP-a, NP Krka, Grada Šibenika i Turističke zajednice te JK Val, u nedjelju će u Šibeniku spektakularno biti  obilježena  121. godišnjica uvođenja javne rasvjete na izmjeničnu struju u Šibenik. U prvoj fazi tog projekta, koji će biti završen sljedeće godine, od mula Krke do katedrale sv. Jakova bit će postavljena podvodna javna rasvjeta  na 1,20 metra od dna u razmaku od deset metara. More će od 20,20 minuta osvijetliti 36 reflektora dometa do 20 metara od obale koja će građanima i turistima otkriti svijet podmorja u šibenskoj luci.

– Svake godine nastojimo sadržajno obogatiti ovu obljetnicu, a vjerujem da će realizacija ovogodišnjeg projekta ‘Light is Life’, uz glazbeni i zabavni program, dodatno oduševiti naše sugrađane i posjetitelje grada Šibenika, a krajnji je cilj da svima, na spomen Šibenika na pamet prvo padne da smo među prvima u Europi, zahvaljujući legendarnom gradaonačelniku Anti Šupuku, dobili javnu rasvjetu – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

U daljnoj fazi projekta predviđene su i podvodne kamere te monitori kako bi se mogao pratiti morski svijet, najavio je Zoran Lučić.

– U ovu nedjelju pozivam Šibenčane i druge posjetitelji da dođu na rivu jer ćemo ugasiti javnu rasvjetu, a uz pomoć mobitela ili baterijskih lampa osvjetlit ćemo grad i tako simbolično podsjetiti na blagodat javne rasvjete. Podvodna rasvjeta će nam tada, na dva sata otkriti što imamo u moru naše luke. U nastavku projekta, u planu su i bicikli koje će svi zainteresirani, po simboličnoj cijeni moći pokrenuti tako da će dinamo strojem moći upaliti podvodnu rasvjetu, kazao je Zoran Lučić.

Planirano je da će u nedjelju, za vrijeme cijeloga programa svjetla gradske rasvjete biti ugašena, a specijalno za tu priliku bit će osvijetljeni  katedrala sv. Jakova,  Kneževa palača, zgrada Lučke kapetanije i samostan sv. Frane.  Bit će organiziran i vrlo zanimljiv kulturni program i to na jedinstven način.

– Zabavni program je specifičan jer će se održavati na plutajućoj pozornici koja će biti usidrena 30 metara od šibenske rive ispred zgrade Županije, na ponotn koji nam je ustupio naš NCP. Na njoj će pjevati četiri tenora, Marko Škugor, Marko Pecotić, Đani Stipanićev i Vlado Garić, dok će na klaviru nekoliko glazbenih brojeva odsvirati mladi i vrlo perspektivni pijanist Borna Erceg, mezzosporanistica Jelena Pletikosa te mladi šibenski violončelist Zvonimir Perković, rekao je Dino Karađole, direktor šibenske Tusrističke zajednice.

Sve skupa će pratiti i  međunarodna noćna regata krstaša ‘3rd Match Race Šibenik,Spring 2016.’ WAVE sailing centar Šibenik i JK VAL, koja će se voziti u amfiteatru luke Šibenik, a bit će osvijetljena ‘movie had’ svjetlima sa šibenskih tvrđava kako bi građani i turisti mogli pratiti noćnu regatu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.