NARUČILI ste pizzu ili ste jedva dočekali skuhano jelo da krenete jesti i prije nego što ste trepnuli već ste pojeli tri kriške pizze, ili pun tanjur svega – s kruhom, sokom, salatom i još jednom dodatnom šnitom kruha da poližete tanjur.
U nekoliko minuta natrpali ste se i napuhnuli kao žabe, a da zapravo uopće niste pojeli baš toliko mnogo. Ili jeste?
Ako se ponekad zaista prejedate na ovakav način, brzo i relativno često, pa vam bude teško uopće se pokrenuti, a kamoli krenuti na vježbu da malo tih kalorija potrošite – dijetetičari vam poručuju: “Prestanite!”
To je jedan od masovnijih problema pretilosti u svijetu jer nije sve samo u lošoj ishrani.
Brzinsko prejedanje obično prevelikih porcija vode kratkoročnom prejedanju, zatim težini i prenapuhnutosti, a o debljanju da i ne govorimo.
Dijetetičari stoga za vas imaju samo jedan trik: Pojedite do pola, odložite vilicu, uzmite si pauzu od nekoliko minuta. Ako vam je teško ostati sjediti uz tanjur, prošećite po čašu s vodom, popijte malo. Nije zgorega ni koji put dublje udahnuti, čak si i uzeti pauzu za malo meditativnog disanja jer će zrak potaknuti metabolizam i vaš će vam organizam nakon toga javiti koliko je i je li više uopće gladan.
Naime, do tada će vaša probava već početi raditi pa će slati mozgu signale o sitosti.
Vrlo jednostavno i vrlo učinkovito, jer ljudi, posebnu kada su jako gladni, često znaju pojesti puno više nego što im treba.
Izvor: index.hr