" "
Više

    " "

    FOTO: Profesorica matematike i ovisnica o adrenalinu- Maja se boji samo aviona

     

    Vjetar u kosi, potpuna oprema, moćan motor od 600 kubika i jedna žena od 56 kilograma. Čini vam se nemoguće? Maja Morić profesorica je matematike u Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac, strastvena motoristica i ovisnica o adrenalinu koja je vozila autobus i jedino se boji leta avionom.

    – Od prvih godina života moja mama je znala da će sa mnom biti nekakvih problema. Već sa tri i pol godine imala sam svoju prvu prometnu nesreću. Sama sam je izazvala- smije se Maja.

    motor bajkerica maja moric 290816 9

    Naime, njezina omiljena igra bila je dočekati tatu na početku ulice , sjesti mu u krilo i upravljati volanom. Tako je jednog dana sama sjela u auto, koje je bilo u garaži i počela okretati volan, te je u igri slučajno spustila ručnu kočnicu i otklizala unatrag.

    – Pokušavala san dokučiti kako ću zaustaviti to auto jer nisam mogla do pedala. Otvorila sam vrata, međutim, to mi nije pomoglo. Vrata od Stojadina su otpala, a ja sam išla niz brdo i zaustavila sam se na nekom kamenu. Malo sam se natukla, ali ništa strašno.

    Za sebe kaže da nije nekakav fanatik, već da jednostavno voli motore i da bez njih ne može. Prvi motor kojeg je Maja imala prilike voziti bio je Tomos.

    – Nakon Tomosa došli su skuteri. Moj otac je doša jedan dan i reka da brat i ja odemo s njim da pogledamo skutere. Tada smo kupili skuter Peugeot speedfight bordo boje, najlipši tada. Mislili su da će brat zauzeti  motor, ali dogodila se obrnuta situacija i na kraju se moj brat mora zabilježiti na korištenje motora desetak dana unaprid.

    Kaže da po cesti nikad nije divljala, naglašava da samo uživa u vožnji. Za majku kaže da je u njoj uvijek tinjao strah, a otac je uvijek imao informacije o njezinoj vožnji i znao je da vozi po pravilima, pa se s vremenom opustio.

    motor bajkerica maja moric 290816 7

    – Sa 16 godina sam napokon položila za motor, nisam tila čekat za auto. Negdje 2000. godine, imala sam operaciju i dugo sam se oporavljala. Moja mater je mislila da ću odustati od vožnje, ali nisam. I tada sam imala pravu prometnu nesreću. Nije mi se išlo do grada, ali eto prijatelji su navaljivali. Da skatim priču, auto je odgurnuo drugu vozačicu motora, a njen motor je otklizao prema meni i prignječio mi nogu. Poučena tim iskustvom, sad osluškujem sebe i ako mi se negdi ne ide, onda poslušam svoj instinkt- objašnjava Maja.

    Kad je otišla na fakultet, poželjela je da je motor s njom.

    – Čača mi je uspija sredit da dovezemo motor u Zagreb, a mater mi je dobila side na glavi. Međutim jednom prijatelju iz ekipe ukrali su skuter, a ja sam se pripala za svoj i na kraju smo ga vratili kući u Šibenik.

    Kad je počela raditi u školi, odlučila je sebi priuštiti motor u pravom smislu riječi.

    – Prvo moram reći jednu stvar. Koliko god ja volim motore, ipak najviše od svega volim dicu. To je moja prva ljubav, a iza toga su motori. Najveća privrženost je prema dici.  Uglavnom, ja sam jedan dan mami za ručkom rekla da ću kupit motor, a ona je mislila valjda da je to rečeno onako usput.

    Nakon par dana Maja je kupila motor.

    -Mater je provirila kroz prozor, i pita me čekaj jesi ti to stvarno kupila motor. Ja sam rekla da sam joj već rekla da ću ga kupit, a ona mi je na to rekla da smo nas dvi završile priču za taj dan. Pustila sam je da to probavi, i tako je i bilo. Motor sam vozila vikendom, dok se nisam doslovno rečeno sljubila s njim. To je bio Yamaha Naked, takozvani Uličar. Momci u Yamahi  su ostali iznenađeni što sam ja kupila motor, a oni su mi poklonili 2000 kuna koje sam mogla potrošiti tamo. Na tom sam im zahvalna- oduševljeno priča.

    motor maja moric BMW GS1200r- cetvrti ljubimac 290816

    U tom periodu uživala je samo s društvom, putovala je i radila.

    -Mater mi je govorila da uživan, da za obiteljski život nikad nije kasno. Imali smo odličan odnos sa svojim roditeljima u to vrijeme, vladalo je međusobno povjerenje.

    Ljubav prema motorima odvela ju je prema današnjem momku.

    – 2013. godine mene obilježava pjesma Lee Dekleve `Dogodila se ljubav´. Mi smo se poznavali od prije, ali eto nikad se ništa nije dogodilo. Ja sam taj dan morala napraviti 100 kilometara da se gume pripreme za veći đir. Odem do Primoštena, u Guste i tamo sretnem svog prijatelja Čorbu, a Toni sidi s njim. U  tom trenu ga zovu od kuće da triba ženu odvest na hitnu, a mi smo ostali sami. Ta kava je trajala dok nije pao mrak jer smo imali tamni vizir s kojim ne možemo voziti po noći. Od tada smo nerazdvojni, a s nama živi mačak Špiro kojeg sam pokupila s ulice.

    spaseni i udomljeni spiro 280816

    motor maja moric Karlovac- Maja iAntoni 290816

    motor maja moric NinjA ZX6r- drugi ljubimac 290816

    Danas oboje voze zeleni i srebreno-zlatni Ninja Kawasaki.

    – Za vožnju motora moram biti koncentrirana. U školu nikad nisam dolazila motorom. Svojim učenicima sam objašnjavala da je važno paziti, imati kacigu i potpunu opremu. Svojoj sam nećakinji za vožnju po dvorištu zajedno s momkom kupila rozu Jeticu, jer mjere sigurnosti su najvažnije.

    motor maja moric najmladji clan obitelji kaciga za rodendan i propisan ulazak u moto svijet 290816

    Naglašava da odgovarajuća kaciga ne smije `plesati´, već čak malo i stezati, jer ako ima previše mjesta, onda vas ne štiti. Isto tako , kaže da je optimalna kaciga ona koja nema polutku, već ona koja je lijevana u jednom komadu.

    motor maja moric Via Dubrovnik Maja i Ivica 290816

    2012.godine su Maja i njeni prijatelji odlučili osnovati klub Mixer.

    – Ono što klub zahtjeva je da jednom godišnje imamo party, a to uobičajeno spada u rujnu. Uz sve to uključene su i humanitarne akcije. Cilj je da se motoristi prestanu generalizirati, odnosno da ih se prestane promatrati kao divljake.

    Članovi su Nenad Dabro, Mate Rossini, Ivica Gašperov, Denis Bačelić, Borko Komesar , a imaju i jednog Njemca koji se bavi Harley Davidson motorima, a preuzeo je ime Ante Lovac. On je jedini stranac i nije uključen u niti jedan drugi klub.

    motor Maja moric clanovi moto kluba 290816 1

    – Motor se mora održavat čistim, a onda dolete dičica i svi glancamo motor koji ide u garažu. Valjda je to našem Njemcu bilo simpatično i čovjek se uključio, nastavlja Maja.

    Malo više oduška si daje na Grobiku, gdje plati trening i izgušta se. Maja priželjkuje i svoju malu obitelj, ali kaže da će ići sve u svoje vrijeme. Tada nam se hvali svojim učenicima.

    motor bajkerica maja moric 290816 16

    motor bajkerica maja moric 290816 15

    – Oni su ti meni pripremili ogromno iznenađenje. Naveli su me na krivi trag, plasirali su informaciju da će mi za oproštaj i zahvalu kupiti nekakav nakit. I sad dolaze oni i nose ogroman pladanj, sa buketom na dva kata. Pladanj je ima 23 ruže i leptira, a oni donose kacigu sa svim njihovim imenima. To me doslovce izulo iz cipela. Dogovorila sam s gospodinom Berovićem da mi po njoj izlije zaštitni sloj da zauvik ostane takva.

    – Sve u svemu, priča ide dalje- zaključuje odlučna Maja.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...