" "
Više

    " "

    Zdravlje na prvom mjestu: Deset namirnica koje su raj za vaše tijelo

     

    Supernamirnice su one namirnice koje iznimno pogoduju zdravlju našeg organizma, a neke od njih posebno čuvaju zdravlje bubrega. Uključivanje ovih supernamirnica posebno se predlaže osobama koje već imaju neka oboljenja bubrega, poput kronične bubrežne bolesti.

    Čar supernamirnica leži u tome što one sadrže antioksidanse koji neutraliziraju učinak slobodnih radikala, za koje se vjeruje da su uzročnici mnogih kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti te raka.

    Antioksidansi i slobodni radikali – što čine našem tijelu?

    1. Crvena paprika

    Crvena paprika će dati poseban okus svakom vašem obroku, a odličan su izvor vitamina C, A, kao i B6, folne kiseline i vlakana. S druge strane, skoro pa i ne sadrže kalij, iako je on vrlo važan za naš organizam, jedna od funkcija bubrega je da izbacuje višak kalija iz tijela, a ako bubrezi ne funkcioniraju dobro, višak kalija se neće izbaciti i može prouzročiti probleme poput nepravilnih otkucaja srca, kao i srčanog infarkta.

    Crvena paprika sadrži i antioksidans likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Za likopen se smatra da nastupa preventivno od raka, odnosno da sprječava maligne transformacije stanica, a nalazi se još i u rajčici. Crvenu papriku možete jesti sirove u salatama, a mogu se i lagano dinstati ili staviti na roštilj za ručak.

    2. Crveni luk

    Iako nas često zna rasplakat, crveni luk ipak je namirnica koju trebamo što više koristiti u svojoj prehrani. Osim što ima malu količinu kalija, također je izvrstan izvor flavonoida, točnije kvercetina, snažnog antioksidansa koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, kao i što ima iantikancerogeno djelovanje. Uz ovo sve, crveni luk sadrži i krom, koji asistira u održavanju normalnih razina glukoze.Osim sirov u salatama i na sendvičima, crveni luk možeete i karamelizirati, skuhati i ispeći.

    3. Kupus

    Kupus je odličan izvor vitamina K i C, a kao i crvena paprika sadrži i zavidnu količinu vitamina B6, folne kiseline i vlakana. Također ima mali udio kalija, što ga čini posebno adekvatnim za održavanje vašeg zdravlja. U kupusu se još nalaze fitokemikalije, nutrijenti koje daju različite boje voću i povrću, a koje razdvajaju slobodne radikale, te, slično kao lipoken, smanjuju rizik od razvoja kroničnih bolesti. Dodajte kupus salati, a možete ga i skuhati na pari, u vodi te poslužiti kao prilog.

    4. Cvjetača

    Ukusna cvjetača u sebi ima veliku količinu vitamina C, folata i dijetalnih vlakana. Osim toga, cvjetača obiluje sumpornim tvarima zvanim sulforani koji imaju zaštitni učinak od kancerogenih procesa. Uz to, sadrže indole, koji su skupina fitokemikalija, te glukozoinolate i tiocijanate sastojke koji pomažu jetri da da neutralizira toksične materije u organizmu. Cvjetača je vrlo zahvalna za kuhanje, a možete ju pripremiti na pari, skuhati u vrućoj vodi, ispeći u pećnici, a možete pripremiti i pire od cvjetače.

    5. Češnjak

    Češnjak je poznat kao namirnica koja smanjuje upalne procese, kao i koja smanjuje rizik od zgrušavanja krvi. Osobama s bubrežnim oboljenjima predlaže se koristiti prah češnjaka umjesto svježeg jer se tako umanjuje količina kalija u njemu. Kao i cvjetača, češnjak je također vrlo zahvalan za pripremu, a svojim će okusom obogatiti svaki vaš obrok.

    6. Brusnica

    Brusnica je poznata kao idealna namirnica kad su u pitanju urinarne infekcije, a na sličan način mogu pomoći i u probavnom traktu i samim time i bubrezima. Osim sok od brusnice, pokušajte ih u svoju prehranu ubaciti i osušene brusnice ili ih dodati za doručak u tanjur zubene kaše.

    7. Jabuke

    ‘Jabuka na dan, doktor iz kuće van’ – nije samo izreka koju su govorili stari ljudi, jer jabuke smanjuju kolesterol, preveniraju zatvor, ali i štite od srčanih oboljenja. Osim toga, jabuke su bogate vlaknima, kao i što imaju protuupalna svojstva. Osim što mogu biti ukusna i hrsakva zdrava grickalica, jabuke također možete ispeći, pripremiti pitu od jabuka, iscijediti svježi sok od jabuka, a dat će zanimljivu notu vašim salatama.

    8. Borovnica

    Ono što borovnici daje ljubičastu boju, vama će očuvati zdravlje, a radi se o antocijaninu, fitonutrijentu i antokisdansu koji čuva krvožilni sustav od raznih upala i oštećenja, a smanjuje rizik i od dijabetesa i pretilosti. Uz to, u borovnici se može pronaći velika količina magnezija, vlakana i vitamina C koji djeluju protuupalno. Kao i brusnicu, i borovnice možete dodati svojoj zdjelici tijekom doručka, pomiješati s grčkim jogurtom ili pripremiti niskokalorični kolač s borovnicom.

    9. Bjelanjak

    Bjelanjak sadrži čiste i kvalitetne proteine s esencijalnim aminokiselinama, a sadrže manje fosfora od drugih izvora proteina, poput onih mesnih. Možete pripremiti omlet od bjeljanjaka ili ih čak dodati u salate, poput one s tunom.

    10. Maslinovo ulje

    Maslinovo ulje je temelj mediteranske prehrane, a istraživanja su pokazala da one zemlje u kojima je mediteranska prehrana uobičajne, ima zdravije stanovnike, odnosno manje slučajeva srčanih oboljenja i slučajeva raka. Maslinovo ulje je najvjerojatnije namirnica najzaslužnija za to – ono sadrži oleinsku kiselinu, koja ima protuupalna djelovanja.

    Maslinovo ulje se svakako preporučuje kao glavni izvor masnoća od raznih stručnjaka, od doktora do nutricionista, a možete ga jesti i sirovog kao umak za kruh, kao marinadu za povrće i meso, ali i kao dresing za salatu. Pogledajte i kako pravilnom prehranom doći do zdravlja bubrega, a saznajte i koja hrana povećava rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

    izvor: ordinacija.vecernji.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja...

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...

    Općina Tribunj prvog dana praznika učenicima četvrtog razreda...

    Četvrtu godinu zaredom, prvog dana uskršnjih praznika Općina Tribunj podijelila je bicikle učenicima četvrtih razreda škole u Tribunju. Ove godine uz bicikle, dobili su...

    NAJNOVIJE

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...

    Općina Tribunj prvog dana praznika učenicima četvrtog razreda podijelila bicikle

    Četvrtu godinu zaredom, prvog dana uskršnjih praznika Općina Tribunj podijelila je bicikle učenicima četvrtih razreda škole u Tribunju. Ove godine uz bicikle, dobili su...