Slabo poznata povijest 90mm topova sa Žirja

Danas je u okviru proslave 25. godišnjice Spomendana rujanskog rata organiziran posjet bitnicama na Žirju, odnosno spomen 25. obljetnice Policijske obalne topničke bitnice (POTB) Žirje. Na mjesnom groblju položeni su vijenci i zapaljeni lampioni na grobovima preminulih branitelja povezanih sa POTB Žirje.

Zvizdulje i Velika Glava, lokacije su na kojima su prije rujanskog napada na Šibenik branitelji potiho preuzeli topove koji su se pokazali odličnim faktorom iznenađenja, kako za neprijateljske tenkove na Šibenskom mostu, tako i za flotu JRM-a u šibenskoj luci i ispred nje.

Ono što je manje poznato, jest povijest nekih od njih. Ti topovi bili su dio naoružanja ratnog broda Talijanske ratne mornarice Vittorio Veneta.

Vittorio Veneto je dobio ime po bici kod Vittorio Veneta vođenoj od 24. studenog do 3. prosinca 1918., kojom je Italija postigla odlučujuću pobjedu nad Austro-Ugarskom u Prvom svjetskom ratu.

vitorio-veneta

Na početku rata Vittorio Veneta sudjelovao je u bezuspješnim operacijama protiv britanskih konvoja za Maltu. U napadu na Taranto 10./11. studenog 1940. ostao je neoštećen. Sudjelovao je u bici kod Matapana 28. ožujka 1941. kada je pogođen torpedom iz aviona Albacore. Nakon popravka se vratio u flotu i u prosincu 1941. ponovo je pogođen torpedom iz podmornice HMS Urge. Sudjelovao je u akcijama protiv britanskih konvoja za Maltu 1942. godine, a zatim je ostao neaktivan u bazama Taranto i La Spezia zbog oskudice goriva. Poslije kapitulacije Italije otplovio je na Maltu i poslije rata je pripao Velikoj Britaniji kao ratni plijen, ali nije preuzet već je prodan i razrezan.

Nama zanimljivo; 12 topova kalibra 90 mm sa Vittorio Veneta preuzela je JNA i koristila ih u obalnoj bateriji na otoku Žirje u Šibenskom arhipelagu. Topove su 1991. preuzeli pripadnici ZNG i koristili ih u obrani Šibenika.

Top 90 mm sa Vittorio Veneta u obalnoj bateriji Žirje:

zirje-top

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.