Projekt HOLISTIC, u okviru  kojeg je, u suradnji sa županijskom Razvojnom agencijom instaliran sustav video nadzora šumskih požara danas je Šibensko-kninska županija predala Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije. Na tri lokacije, u Dubravicama, na brdu Kamenra i u Srimi postavljeno je šest kamera s kojih će se moći nadzirati oko 500 kvadratnih kilometara površine.

holistic1

– Kamere mogu prepoznati dim na 10 metara visine iznad zemlje na maksimalnoj udaljenosti od 10 kilometara, a pokrivaju oko 500 četvornih kilometara površine. Operativni motrilački centar iz kojeg će se cjelodnevno nadzirati stanje na terenu smješten je u ovim nedavno preuređenim prostorijama u kojima se nalazi i pozivni centar 112, predstavnici vatrogasaca te predstavnici državne uprave za zaštitu i spašavanje. Uvođenje ovog sustava omogućit će kvalitetno motrenje i zaštitu šuma od požara i na taj način rasteretiti ljudske motritelje te omogućiti bržu detekciju i žurnije djelovanje u slučaju nastanka požara, kazao je na današnjoj primopredaji šibensko-kninski župan Goran Pauk.

2

Video nadzor je o pilot sustav koji predstavlja primjenu modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija za preventivno i optimalno djelovanje u otkrivanju i nadzoru šumskih požara. Projekt HOLISTIC vrijedan je 9,4 milijuna eura, a sudjeluje 11 partnera iz 8 zemalja u hrvatskom okruženju. Šibensko-kninska županija dobila je 440 tisuća eura od kojih je EU osigurala 85 posto novca.

U Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije uvjereni su da će novopostavljeni sustav sigurno ubrzati intervencije odnosno da će se puno brže požar moći ugasiti.

3

– Jedan od većih problema je i neprijavljivanje spaljivanjaa poljoprivrednog otpada, a nadamo se da će sad od nekih 500-600 prijava taj broj do kraja godine doći do tisuću prijava čime će zasigurno i broj požara biti manji. Planiramo širenje sustava kako bismo za nekoliko godina imali barem 80 posto ‘pokrivenu’ cijelu županiju, najavio je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Ljiljana Šerić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje predstavila je sustav koji podatke s kamera šalje serveru u Županijski centar 112.

– Kamere imaju takvu rezoluciju, da možemo vidjeti i što rade ljudi na jahtama i drugim brodovima koji plove kroz kanal svetog Ante, rekla je Šerić.

1

A da su podaci tajni napomenuo je Darko Dukić koji je kazao da je ulazak u sustav strogo autoriziran tako da slike prikupljene na kamerama ostaju pohranjene i tajne, a dostupne su ograničeniom broju službenika.

Inače, prema podacima Policijske uprave Šibensko-kninske, u osam mjeseci ove godine bilo je 439 požara odnosno 40 posto manje nego lani.

– Šteta ove godine procijenjena je na 323 tisuće kuna dok je lani to bilo 594 tisuće što je skoro duplo manja šteta, kazao je Ivica Kostanić, načelnik PU Šibensko-kninske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.