Piciklijada `Đir za Žir´ starta na Žirju danas u 13 sati. Utrka za odrasle podijeljena je na žensku, rekreativnu i sportsku utrku, dok se djeca do osam godina natječu na asfaltnom dijelu staze duljine 500 metara. Rekreativna staza duga je sedam kilometara, dok sportska obuhvaća čak 15 kilometara.

Piciklijada se održava 12. put, i to zahvaljujući organizatorima i sponzorima, ali naravno i velikom interesu biciklista.

2

Član udruge Žir, gospodin Jadran Kale pojasnio je kako je najteži dio organizacije prijevoz na Žirje.

-Ove godine uveli smo takozvanu startninu, koja nam uvelike pomaže kod organizacije prijevoza. Ona iznosi 30 kuna i na taj način pokrijemo trajekt. Vrijeme nam baš ne ide u prilog, iako za sad nema kiše, no ove godine imamo 120 prijava za razliku od pretprošle godine kada smo imali čak 500 sudionika, pojašnjava.

Piciklijada ima vjerne obožavatelje, koji dolaze od prve godine, ali uvijek dolaze novi biciklisti, koji se odluče na ovaj odličan đir po Žirju, po putevima vojske, kako kaže Kale. Za one koji ne znaju otkud naziv piciklijada, Kale je pojasnio kako je za sve zaslužna pjesnikinja Bepa Juras.

-Ona je zapravo u skladu s lokalnim izgovorom preimenovala bicikliste i biciklijadu u picikliste i piciklijadu, pojašnjava sa smješkom.

Utrka starta u 13 sati, u 15 sati je proglašenje pobjednika. Nakon toga slijedi ručak te povratak trajektom natrag u Šibenik u  17 sati.

Foto: facebook Piciklijada

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.