950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika sljedeći će tjedan, u organizaciji Ureda europarlamentarke Ivane Maletić biti predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Velika šibenska delegacija u kojoj su predstavnici kulturnih i braniteljskih udruga, različitih gradskih institucija, Šibenske biskupije i novinara u glavni grad Europe putuje u ponedjeljak, a za utroak je planirana konferencija ‘950 godina Šibenika’ u okviru koje će biti prikazan 25-minutni film autora Željka Petreša ‘Faustov let’. Uz audio-vizualni dio, sadržaj konferencije će biti obogaćen predavanjima te recitalima, a bit će pročitana i isprava Kralja Petra Krešimira IV. Prigodna izlaganja uputit će i predstavnici gradske, županijske te crkvene vlasti. Nakon konferencije, u Europskom parlamentu bit će otvorena izložba ‘950 godina Šibenika’.

faust

– Iznimno nam je drago nam što će velika šibenska obljetnica predstavljanjem u Europskom parlamentu nadići međunarodne okvire. Cilj nam je dostojanstveno, upravo kakva je i cijela godina u Šibeniku, predstaviti 950. obljetnicu Krešimirova grada u Bruxellesu, kazao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Željko Burić, koji je zahvalio Šibenčanki Ivani Maletić na pozivu i pruženoj mogućnosti da ljepote i vrijednosti našeg grada budu pokazane i članovima Europskog parlamenta.

Na konferenciju i predstavljanje Šibenika u EU parlamentu poznavi su svi članovi toga europskog tijela, rekao je Ivica Poljičak, predsjednik šibenskog Gradskog vijeća.

film

 

– Šibenik od samog osnutka karakterizira europska dimenzija. Šibenčani su odlazili u Europu, a utjecaj novih spoznaja očitovao se  u graditeljstvu i u raznim fazama društvenog života i zato ovo predstavljanje ima  za nas dodatnu vrijednost. Film smo nazvali Faustov let jer mislimo da je upravo Faust Vrančić. Jedan od najpoznatijih Šibenčana i Europljana, rekao je Poljičak koji je danas najavio i nastavak obilježavanja obljetnice i to već 11. studenoga kad će u Šibeniku biti otvorena izložba slikarskih radova Šibenčanina Ive Vitića, jednog od značajnih hrvatskih arhitekata.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.