Više

    Šest tipova prijatelja koji će vam uništiti život

     

    „Zli razgovori kvare dobre običaje.“, napisao je apostol Pavao u Prvoj Korinćanima 15. Ali te se riječi nikada nisu odnosile na mene. Ili sam tako mislio.

    Dugo vremena, dopuštao sam da djela loših prijatelja utječu na čovjeka kakvim me je Bog stvorio da budem. Gledajući unatrag, shvaćam svoju naivnost. Pavlove riječi su se odnosile na mene. Istina je, vaš život će oblikovati oni s kojima odlučite provesti najviše vremena.

    Vaši prijatelji vas mogu izazvati da postignete stvari koje nikada niste zamišljali učiniti. Ali, ako im dozvolite, vaši prijatelji također mogu paralizirati vaše snove.

    Ovo nije poziv da prekinete veze sa svakim prijateljem koji pokazuje neke od sljedećih osobina. Ali trebali biste ozbiljno promisliti o ljudima kojima dozvoljavate oblikovati vas. Savršen prijatelj ne postoji, ali trebali biste biti sigurni kako ne dozvoljavate ovakvoj vrsti prijatelja da budu primarni utjecaj u vašem životu (i pobrinite se da i vi niste takav prijatelj):

    Prijatelj koji govori ono što želite čuti

    Ovakvi prijatelji kažu upravo ono što želite da kažu. Čine upravo ono što želite da čine. Jednostavno rečeno, oni su vaši fanovi, a ne prijatelji. O onome koga idoliziraju, fanovi misle da je „skinuo zvijezde s neba“.

    Ovi prijatelji vas ne vole uistinu. Oni su zaluđeni nečime što imate: popularnošću. Izgledom. Atleticizmom. Ali njih ne zanima upućivati vas na Boga i izazivati vas biti najbolji čovjek ili žena što možete biti.

    Bliski prijatelji koji vas vole i žele da uspijete će vam pokazati vaše nekonzistentnosti. Ne uživaju činiti to. No, s ljubavlju i milošću, oni ulaze u teške razgovore jer ne mogu podnijeti gledati vas kako idete niz stazu koja bi mogla dovesti do uništenja.

    Prijatelj koji nema ambicija

    Kao što je  Francis Chan jednom rekao: „Naš najveći strah ne bi trebao biti od neuspjeha, nego od uspjeha u stvarima u životu koje zapravo nemaju značaja.“

    Ovi prijatelji imaju ambiciju. Ali samo prema stvarima koje nisu važne – poput završetka dvije sezone njihova omiljenog Netflix showa u jednom danu. Ako spomenete Xbox, filmove, suprotan spol ili planove za petak i subotu večer, ovi prijatelji se obraduju, kao što se dogodilo kada sam ja prosuo vodu na svog cimera koji je spavao.

    Ali ako spomenete službu u zajednici, učenje za test, ili pohađanje proučavanja Biblije, može izgledati kao da razgovarate sa zidom.

    Okružite se ljudima koji žele učiniti svijet boljim mjestom. Okružite se ljudima koji žele činiti dobro u područjima koja su bitna.

    Prijatelj koji želi pažnju na sebi

    Pozornost je usmjerena na mene. Svo vrijeme. Imate li vi ovakvog prijatelja?

    Ovi prijatelji se muče s ljubomorom i gorčinom. Oni su vrlo nesigurni. A ovo je vrlo važno: njihovi životi su puni drame. Oni žive sapunicu. I većina tih prijatelja nema pojma zašto ih uvijek prate drame.

    Evo zašto: Ovi prijatelji su prodali svoje duše bogovima pažnje i pozornosti. Ovi bogovi su okrutni. Oni zahtijevaju sve. A bogovi pažnje i pozornosti vas izbace na ulicu zbog svoje sljedeće žrtve nakon što unište ono što u nama vrijedi.

    Ovi prijatelji su otrovni jer uvijek uzimaju. Oni uzimaju energiju. Oni uzimaju radost. Oni uzimaju vaše vrijeme. I oni nikada neće slaviti vaše uspjehe. Ne mogu. Bogovi pozornosti i pažnje im neće dozvoliti da slave. To bi značilo da su oni na drugom mjestu.

    Pravo prijateljstvo je proces u kojem oboje daju i primaju. Prijatelji bi trebali biti u mogućnosti slaviti zbog vas. Trebalo bi im biti u redu da su nekada na drugom mjestu iza vas. Trebali bi biti spremni saslušati vas.

    Prijatelj koji kaže „Svi drugi to rade“

    Ovaj prijatelj opravdava svaku svoju akciju. Ništa nije njihova krivnja.

    „Da, učinio sam to, ali Jill me nagovorila.“

    „Johnny je ustvari poslao poruku, ja sam ju samo napisao, tako da je ustvari njegova krivnja.“

    Shvaćate smisao? Ne samo da ti prijatelji odbijaju prihvatiti odgovornost za svoje postupke, oni također odbijaju stati uz bilo što. Oni prate tijek događaja. Ako svjetina nešto čini, i oni to čine.

    Evo zašto su ti prijatelji otrovni: Dok slijede gomilu, oni će vas potaknuti da činite isto, također. Kao što ne žele prihvatiti odgovornost za svoje postupke, oni će vas potaknuti činiti isto.

    Trebate prijatelje koji su sigurni u svoj identitet i uvjerenja, jer je potreban samo trenutak slabosti da bi vas takav prijatelj poveo dolje niz cestu kojom niste namjeravali putovati.

    Prijatelj koji u svemu vidi najgore

    Živimo u svijetu u kojem je cinizam automatski stav većine. Rijetkost je pronaći nekoga tko na svijet gleda kroz pozitivan objektiv. Čak i kršćanski vođe i propovijednici (uključujući i mene s vremena na vrijeme) predstavljaju Boga kao ljutog cinika koji ne može dočekati da uništi svijet.

    Ali to nije Božji automatski stav. On gleda na svijet kroz objektiv restauracije, otkupljenja i nade. Vi ne možete gledati na svijet kroz ovaj objektiv ako nemate optimističan svjetonazor.

    Negativni ljudi su iscrpljujući. Oni crpe vaš život i entuzijazam. Ostavljaju vas da se osjećate kao da je svijet općenito, a posebno vaš život, beznadan.

    Ako trošite puno vremena na prijatelje koji vas uvlače dublje u cinizam i beznađe, možda je vrijeme da se udaljite od takvog odnosa.

    Prijatelj koji ne zna oprostiti

    Ovi prijatelji naprave popis svake osobe koja govori o njima bez poštovanja, posrami ih ili ih prokaže. Oni potroše mnogo vremena i energije tražeći osvetu. Zagazili su u lokvu gorčine i zamjeranja, zaglušujući svaku ideju oprosta i milosti.

    Ovi prijatelji su super s vama sve dok ne učinite nešto što ih omalovažava. Onda idete na popis sa ostalima. Milost ima kratak povodac. Oni žele da im Bog produlji milost, ali ne vjeruju kako Bog očekuje da oni produlje istu razinu milosti i oprosta.

    Nađi prijatelje koji modeliraju oprost i odbijaju izgraditi zid gorčine nad svojim srcem. To je rijetka vrlina u našoj kulturi. Dakle, ako nađete nekoga tko modelira oprost usmjeren na Bibliju, uhvatite se za njega.

    Budite mudri u odabiru svojih bliskih prijatelja. Oni će utjecati na to tko ste u sadašnjosti i tko ćete postati u budućnosti.

    Autor: Frank Powell; Prijevod: Blaženka Š.

    izvor:portal novi zivot

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...