Više

    Cappelli umjesto ostavke nudi kvalitetan rad: Nedostatak stručnog kadra veći je problem od dizanja PDV-a na 25 posto

     

    ‘Ne nudim ostavku nego bolji i kvalitetniji rad za hotelijere i ugostitelje’, riječi su ministra turizma Garija Cappellija koji je danas, tijekom radnog posjeta Šibeniku zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem, odgovarao na novinarska pitanja o i dalje aktualnom problemu dizanja stope PDV-a u ugostiteljstvu sa 13 na 25 posto. Kako je istaknuo, problem nedostatka stručnog kadra veći je od podizanja stope PDV-a  i tvrdi da će zajedno s ugostiteljima iznaći način kako povećanje PDV-a anulirati smanjenjem drugih troškova.

    – Sveobuhvatna je porezna reforma i bilo bi vrlo teško kad bi još desetak njih, ako ne i više, našlo razlog zašto da se baš taj segment dira ili ne dira. Turstićkli rezultati, kao što je evidentno, vrlo su dobri, u Šibeniku je 16 posto više noćenja ostvareno u ovoj godini, tako da s te strane neće biti ugrožen daljnji razvoj ili investicije. Sigurno bih bio sretniji da je PDV manji, ali shvaćam trenutak, stanje proračuna i hrabre odluke ove Vlade koja, na početku svog mandata daje do znanja da će se uhvatiti u koštac sa svim problemima hrvatskog društva. Na ovaj način sveobuhvatnom poreznom reformom želimo zahvatiti što veći krug ljudi i gospodarstva, kako ne bi bilo da jedan sloj ima određene povlastice, a drugi nema – kazao je Cappelli.

    plenkovic-i-ministri-u-sibeniku-gari-cappelli-151116-8

    Ponosan je na uspjeh zadržavanja PDV-a u segmentu hotelijerstva na 13 posto, i kaže, resorno ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica zajedno će pronaći kvalitetne modele oglašavanja kako bi pomogli turističko-ugostiteljskoj branši, a napomenuo je i kako je Hrvatska jedna od jeftinijih turističkih destinacija u Europi.

    – Za sljedeću godinu najavljeno je otvaranje novih četrdesetak hotela. Taj dio investicije se nastavlja, međutim moramo se zapitati jer smo jedna od jeftinijih zemalja destinacija. Imamo danas razliku u dnevnoj potrošnji gosta ‘circa’ oko 30 posto između nas i Francuske. Za iste proizvode u Hrvatskoj se plaća 20 do 30 posto jeftinije nego u Francuskoj bez obzira na PDV koji tu ne bi utjecao na dnevnu potrošnju. Ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica će jako kvalitetno pristupiti modelima oglašavanja, marketinga i svega onoga da pomognemo hotelskoj i turističko-ugostiteljskoj branši, dakle da im u najavi za iduću sezonu dodatno uložimo sredstva da turisti dolaze, a po zadnjim informacijama stranih tržišta booking je već sad kvalitetniji tri do četiri posto, dakle očekujemo bez obzira na probleme u turizmu i gospodarstvu da će i dalje biti kvalitetno u tom segmentu – smatra ministar turizma.

    Prema Cappelliju, od povećanja stope PDV-a na usluge u ugostiteljstvu za gotovo 100 posto, veći je problem manjak radne snage, a rast PDV-a nastojat će anulirati drugim mjerama.

    – Ulazne troškove kao što su porez na dohodak, struja i drugi segmenti, sagledavat ćemo tijekom godine i vidjeti gdje ih možemo smanjivati. S ugostiteljima ćemo tijekom godine nalaziti nova rješenja i nadam se da ćemo doći do one razine da im maksimalno pomognemo, poručuje.

    Njegova ostavka na čelu resornog ministarstva, kazao je, nije opcija.

    – Ja ne nudim ostavku nego bolji i kvalitetniji rad za hoteljere i ugostitelje. I dalje ću s njima razgovarati i nalaziti nova rješenja uz koja će na neki način kvalitetno dočekati turističku sezonu, izjavio je. Kvalitetan kadar veći je problem od PDV-a, a ministarstvo će uskoro predstaviti projekt centara kompetencija i ulazak u kvalitetu promocije same struke, da ljudi shvate što znači danas biti ugostiteljski djelatnik, zaključio je Cappelli koji je u radni posjet Šibeniku stigao s premijerom Plenkovićem, ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek te ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.

    Podsjetimo, večeras u 18 sati u restoranu Atrium na Lozovcu sastat će se dvjestotinjak ugostitelja iz Hrvatske kako bi razgovarali o povećanju stope PDV-a. Zaključke s okruglog stola iznijet će na Kongresu ugostitelja pred kraj mjeseca u Splitu, a potom će ih dostaviti i Vladi.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Šibensko-kninska županija vodeća po izdvajanju sredstava za zaštitu...

    Šibensko-kninska županija vodeća je županija u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za zaštitu okoliša u 2022. godini kada je po stanovniku izdvojila gotovo 145 kuna...

    FOTO Ispred Posjetiteljskog centra u kanalu sv. Ante...

    U organizaciji JU Priroda Šibensko-kninske županije i udruge 'Edukacijski inkubator' u kanalu sv. Ante, u uvali Minerska ispred Posjetiteljskog centra održana je smotra obrazovnih...

    Putovanje kroz kartografsku baštinu: Bruno Brakus predstavit će...

    U atriju Muzeja grada Šibenika u srijedu, 24. travnja u 20 sati bit će održano predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika, autora Bruna...

    Druženje učenika TUŠ-a i djece iz ‘Kamenčića’ u...

    'I od malo se može puno' naziv je današnjeg susreta u Turističko ugostiteljskoj školi na kojem su dobru energiju i suradnju dijelili učenici TUŠ-a,...

    NAJNOVIJE

    Šibensko-kninska županija vodeća po izdvajanju sredstava za zaštitu okoliša

    Šibensko-kninska županija vodeća je županija u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za zaštitu okoliša u 2022. godini kada je po stanovniku izdvojila gotovo 145 kuna...

    FOTO Ispred Posjetiteljskog centra u kanalu sv. Ante održan Festival znanosti 2024.

    U organizaciji JU Priroda Šibensko-kninske županije i udruge 'Edukacijski inkubator' u kanalu sv. Ante, u uvali Minerska ispred Posjetiteljskog centra održana je smotra obrazovnih...

    Putovanje kroz kartografsku baštinu: Bruno Brakus predstavit će Katalog Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika

    U atriju Muzeja grada Šibenika u srijedu, 24. travnja u 20 sati bit će održano predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika, autora Bruna...

    Druženje učenika TUŠ-a i djece iz ‘Kamenčića’ u pripremi ručka za malo novca

    'I od malo se može puno' naziv je današnjeg susreta u Turističko ugostiteljskoj školi na kojem su dobru energiju i suradnju dijelili učenici TUŠ-a,...