" "
Više

    " "

    Industrijsko-obrtnička škola u Šibenku obrazuje za zanimanja kojih Europi nedostaje na milijune

     

    Stipendije, odlični uvjeti učenja i praktičnog rada te relativno laka mogućnost pronalaska posla neki su od aduta Industijsko-obrtničke škole u Šibeniku jedne od najnagrađivanijih strukovnih škola u Hrvatskoj.

    Upravo s ciljem populariziranja strukovnog obrazovanja za zanimanja koja nude, u školi su organizirali Dan otvorenih vrata, kaže Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, čiji su učenici, između ostaloga, obavili sve instalaterske radove na uređenju šibenskog prenoćišta za beskućnike.

    industrisko-obrtnicka-skola-zoran-zivkovic-071216-1

    – Kao škola koja je direktno povezana s tržištem rada pridružili smo se obilježavanju europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju koji je pokrenula Europska komisija. U zemljama EU samo u tri područja građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva nedostaje nekoliko milijuna stručnih radnika, u Njemačkoj skoro milijun. Naša škola nudi konkretna zanimanja i mislim da je dobro da djeca, a posebno roditelji, koji još uvijek jako utječu na djetetov izbor zanimanja, dođu na ovakav jedan dan otvorenih vrata, kaže ravnatelj Živković.

    Problem je što Industrijsko-obrtnička škola u Šibeniku, uz ona popularnija, može ponuditi školovanje i za zanimanja za koja na žalost nema interesa. Riječ je o deficitarnim zanimanjima tokar, bravar, autolimar ali za njih ne postoji interes učenika.

    – Probat ćemo sljedeće godine s autolimarima, jer smo kroz ovakve manifestacije vidjeli da neki roditelji pokazuju interes. Ove godine se, primjerice u zanimanje plinoinstalater prijavilo dvoje učenika, no to nam Ministarstvo nije dozvolilo. Upravo to ponukalo nas je na aktivniju kampanju pa tako danas dvojica najboljih učenika drugog razreda plinoinstalatera dobivaju stipendiju EVN-a, napominje Živković.

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-1

    Ugovore o stipendiranju do kraja školovanja za učenike drugog razreda plinoinstalatera Roka Ilića i Renata Živkovića potpisale su njihove majke s predstavnikom EVN-a.

    – Odlučili smo nastaviti sa stipendiranjem učenika Industrijsko-obrtniče škole u zanimanju plinoinstalater. Ovo je druga generacija u programu ove škole i mi im osiguravamo stipendiju od 500 kuna mjesečno do završetka redovitog školovanja. Mi, kao tvrtka koja razvija plinsku mrežu u Hrvatskoj podržavamo školovanje u zanimanjima koja se nastavljaju na naše područje rada. Mi gradimo distribucijsku mrežu i distributeri smo plina pa nam je interes da što više mladih odabere ovo zanimanje kako bi se, jednom kada mi dovedemo plin, plinska mreža mogla što brže i kvalitetnije širiti, Nediljko Bešlić, voditelj poslovnice EVN-a u Zadru.

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-2

    Kako EVN ne izvodi unutrašnje plinske instalacije u objektima nije u mogućnosti zaposliti svoje stipendiste pa prva dvojica završenih plinoinstalatera još nisu pronašli posao u struci. Jedan od ključnih razloga je nepostojanje obrtnika te struke na šibenskom području koji bi im ponudili mogućnost prakse do polaganja majstorskog ispita i mogućnosti otvaranja samostalnog obrta.

    Renato Živković, učenik drugog razreda plinoinstalatera je nakon potpisivanja ugovora kojim će dobiti stipendiju, ali ne i sigurno zaposlenje, ipak optimist.

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-3

    – Na sugestiju roditelja koji su mi rekli kako će se na području Šibenika graditi plinovod i kako bi bilo dobro da nastavim školovanje u tom smjeru odabrao sam zanimanje plinoinstalater. Nadam se kako će mi po završetku školovanja EVN pomoći u pronalasku majstora kod kojeg bi mogao odraditi potrebnu praksu jer mi se ovaj posao sviđa. Ne vjerujem da ću to moći ostvariti u Šibeniku, ali sigurno će se i u Šibeniku uskoro tražiti plinoinstalateri, priča nam Renato Živković.

    Od jutra Industrijsko-obrtničku školu u Šibeniku organizirano obilaze učenici završnih razreda šibenskih osnovnih škola, a profesori i učenici ih provode kroz praktikume različitih stručnih zanimanja gdje mogu čuti i vidjeti kako izgleda školovanje, ali i koje im mogućnosti otvara izbor određenog zanimanja.

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-7

    Jedna od onih koje nisu dvojile što će biti pa makar to bilo i ‘muško zanimanje’ je Petra Tomić iz Siverića, koja je odabrala automehatroniku. Njezini profesori sjetili su se kako su, površno gledajući njezinu prijavu za upis, očekivali Petra Tomića, a na vratima zbornice pojavila im se Petra i onda im je tek sve bilo jasno.

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-9

    – Ja sam to odlučila već u četvrtom razredu osnovne zato što mi se to svidilo baš ono jako. Volim popravljati aute i baviti se s tim. Jako sam zadovoljna, uvjeti su, moglo bi se reći, vrhunski. Nakon školovanja želja mi je još neko vrijeme sticati znanje u praksi i onda otvoriti svoju radionicu, priča nam Petra Tomić, koja je svojim odlukom otvorila put i drugim djevojkama koje žele biti automehatroničarke, tako da više nije jedina cura među dečkima.

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-13

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-15

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-8

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-14

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-6

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-5

    industrisko-obrtnicka-skola-dani-otvorenih-vrata-071216-4

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrsnu čestitku šibenskog biskupa Tomislava Rogića prenosimo u cijelosti. Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome! Sveti Petar svjedoči poganima koji nisu bili u Savezu...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba...

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    NAJNOVIJE

    Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrsnu čestitku šibenskog biskupa Tomislava Rogića prenosimo u cijelosti. Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome! Sveti Petar svjedoči poganima koji nisu bili u Savezu...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba Borisa Obratova

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...