U šibenskom Muzeju pobjede obilježavanje Dana sjećanja na holokaust

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije u petak, 27. siječnja povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu organizira prigodni program.

Posjetitelja šibenskog Muzeja  pobjede u 19.00 sati pozdravit će predstavnici ZUABA i Židovske općine Split. Uz čitanje ulomaka iz knjige ‘Dnevnik Anee Frank’ u 19.40 sati bit će prikazan dokumantarni film o koncentracijskom logoru Jasenovac, a za 21.40 sati najavljena je projekcija filma o životu Anne Frank.

Međunarodni dan sjećana na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja u spomen na taj dan 1945. godine, kada su sovjetske jedince Crvene armije ušle u nacistički logor užasa Auschwitz u Poljskoj. Samo u tom logoru život je izgubilo preko šest milijuna Židova, dva milijuna Roma, 250 tisuća mentalno i fizički hendikepiranih osoba, a ukupno je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, od čega oko 31 milijun civila.

Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2005. godine, Generalna skupština UN-a donijela je odluku o obilježavanju Dana sjećanja te apelira na sve članice da poštuju sjećanje na žrtve holokausta te ohrabruje razvoj obrazovnih programa kako bi pokazala odlučnost u pomoći sprječavanja genocida u budućnosti.

U suradnji s udrugom Hermes organizatori događanja dogovorili su na sutrašnjem obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu prikazati i lokalne panele izložbe Anne Frank: Povijest za sadašnjost.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.