FOTO Beskrajna priča: Šibenski ‘Importane’ dočekuje četvrti mandat gradske uprave

Importane danas
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ovih dana puni se osam godina od skoro završene izgradnje poslovne etaže iznad tunela Vrulje, građene novcem građana Šibenika i još uvijek bez ikakve namjene. Već tada nazvan šibenski ‘Importane’ sa oko tisuću četvornih metara poslovnog prostora od izgradnje do danas zjapi prazan i već tri garniture gradske vlasti ne znaju ili ne uspijevaju pronaći mu namjenu. Jedini njegovi korisnici su mladi koji ga redovito ‘skvotaju’ dok čekaju, sve ove godine, završetak mnogofazne obnove obećanog im bivšeg kina ‘Odeon’.

Za vrijeme HDZ-ove gradonačelnice Nedjeljke Klarić odluka je bila da se u poslovnoj etaži izgradi 19 poslovnih prostora od 31 do 85 četvornih metara i da ih se ne prodaje, već ponudi u najam. Unatoč najavama tadašnje gradonačelnice kako zainteresiranih ima, poslovna etaža, u nedovršenoj niskoj rohbau izvedbi, na kraju nije privukla niti jednog ulagača i zakupca. Najavljeno je tada kako će ih se stimulirati povoljnijim uvjetima natječaja, ali više od devet milijuna proračunskih kuna ulaganja ostalo je i dalje prazna betonska ljuska.

importane google

Već tada počela je i ‘mantra’ o pregovorima s HŽ-om kako bi se na plato iznad tunela i poslovne etaže preselila zelena tržnica dok traju radovi izgradnje poslovno-stambenog kompleksa u Dragi. Bilo je to početkom 2009. godine, a radovi na ‘Importaneu’ su utihnuli iste godine pred lokalne izbore.

Za šibenski ‘Importane’ 2011. godine već se nagađalo kako je progutao od devet do  11 milijuna proračunskih kuna, a i dalje je u njemu bio samo propuh. I koalicijska vlast SDP-HNS s Antom Županovićem na čelu te je godine za radove na ‘Importaneu’ osigurala milijun kuna s ciljem da se okonča rohbau faza izgradnje. Do tog trenutka postojala je čak i varijanta zatrpavanja milijunskog ulaganja pa je javnost prekrstila etažu u ‘Zatrpane’. Tada je opet spominjano izvlaštenje HŽ-a i veliki planovi s 15 tisuća četvornih metara velikim platoom parkirališta sjeverno od ‘Importanea’.

importane google1

Samo godinu kasnije mediji i dalje izvještavaju o objektu u središtu Šibenika bez ikakve funkcije koji je postao odlagalište smeća i krupnog otpada i okupljalište mladih koji taj prostor uglavnom nagrđuju neprimjerenim grafitima. Tada je već bilo jasno kako gradska uprava nema namjeru dodatno ulagati u taj prostor, već su ga odlučili privremeno zatvoriti i onemogućiti daljnje vandaliziranje. Za aktualnu gradsku vlast taj je prostor od početka bio ‘promašena investicija’, a na natječaju za dovršetak radova, uz osiguranih još milijun proračunskih kuna, najniža ponuda bila je skoro dvostruko veća.

Importane danas
Importane danas

Pri kraju mandata gradonačelnika Županovića, u svibnju 2013. godine ‘Importane’ još nije završen, niti u onoj gruboj rohbau fazi. Gradilište je neograđeno i nezaštićeno, kakvim ga je još ostavio izvođač, a predizborno kreće priča o potpunoj prenamjeni tog prostora i aktualna vlast nasljednicima ostavlja milijun kuna u 2014. za uređenje ‘Importanea’. SDP i HNS bivšu HDZ-ovu vlast su iz oporbe redovito prozivali što poslovnu etažu iznad tunela nije stavila u funkciju, a 2013. završavaju koalicijski mandat na vlasti s istim rezultatom kao i prethodnici.

Importane 2014.
Importane 2014.

Završetkom modernizacije gata Vrulje i ponovnim ‘mantranjem’ o početku gradnje u Dragi u 2014. godini aktualizira se uređenje prostora ‘Importanea’. Gradska uprava novoizabranog gradonačelnika Željka Burića očistila je prostor, sanirala bazene ustajale vode i pregradila boksove te osposobila prostor kao komunikaciju od gata Vrulje do željezničkog kolodvora. I dalje nema optimizma u pogledu stavljanja u neku komercijalnu funkciju, ali se ponovno ‘mantra’ preseljenje tržnice na plato, koji je još uvijek u vlasništvu HŽ-a, i početak radova u Dragi.

čišćenje 2014.
čišćenje 2014.
sanirani Importane
sanirani Importane

Krajem 2014. i u ožujku 2015. godine poslužio je šibenski ‘Importane’, u nedostatku dugoročne vizije, kao kulisa nekoliko glazbenih događanja, ali je vrlo brzo postalo jasno da suživota stanara i glazbenog okupljališta mladih, bez dobre zvučne izolacije, neće biti.

izložba 2016.
izložba 2016.

Došla je tako i 2016. godina, održana je u ‘Importaneu’ i jedna izložba mladih arhitekata, prošla je i ta turistička sezona, a u rujnu se na Gradskom vijeću opet poteglo pitanje devastiranog i prljavog prostora iznad tunela prema gatu Vrulje. Gradonačelnik Burić je priznao kako je ‘famozni Importane crna točka u tkivu grada koju ljudi iz komunalnog odjela obilaze najmanje dva puta tjedno i redovito saniraju’. Teško je vjerovati da su ovolike količine smeća nastale između dva takva obilaska.

Importane krajem 2016.
Importane krajem 2016.
Importane danas
Importane danas

I aktualna gradska uprava, koja je pri kraju mandata, još u studenom je govorila kako navodno ima planove za ‘Importane’ i ponovno razgovara s HŽ-om. Tada se više nije tražilo izvlaštenje već pravo korištenja platoa iznad tunela kako bi se na njemu uredilo parkiralište, a u ‘poslovnoj’ etaži pješačka komunikacija i garaža sa 72 mjesta što bila kompenzacija Gradskom parkingu tijekom izgradnje garaže pod Poljanom.

Danas je 6. ožujka 2017. godine i šibenski ‘Importane’ izgleda upravo ovako.

Importane danas
Importane danas
Importane danas
Importane danas

Osam godina proteklo je, a aktualne fotografije iste su kao i onda. Izbori su za malo više od dva mjeseca pa će i četvrta gradska uprava preuzeti objekt bez svrhe i namjene u koji su ulupani milijuni kuna iz gradskog proračuna i koji nikoga ne zanima. Osim, naravno, stanara tog dijela grada i onih koji ga povremeno ‘skvotaju’. Bit će zanimljivo u predizbornoj kampanji čuti od svih opcija koje pretendiraju na fotelju šibenskog gradonačelnika što planiraju s tim prostorom i u kojem roku. Za sada, zaboravljeni i zapušteni, a imenom važan (engl. important = važno) ‘Importane’, nitko nije ni spomenuo.

Importane danas
Importane danas
Importane danas
Importane danas

importane04032017 (8)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.