Više

    Otvoreno pismo moliteljima pred bolnicama: U korizmi se odreknite nametanja svojeg mišljenja drugima

     

    Narodna stranka – Reformisti obratili su se osobama koje mole pred bolnicama diljem Hrvatske prosvjedujući na taj način protiv pobačaja. U otvorenom pismu pozvali su ‘molitelje’ da se u korizmi odreknu nametanja svojeg mišljenja drugima i ne zloupotrebljavaju molitvu, kršćanski nauk i vjeru u Boga.

    Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

    Mi Reformisti s velikim žaljenjem i zabrinutošću gledamo na pokušaje ugrožavanja zakonom zajamčenih ljudskih sloboda, prava žene na odlučivanje o vlastitom tijelu i zlostavljanja najranjivijih skupina našeg društva, kako to čine ‘molitelji’ pred bolnicama.

    Korizmeno je vrijeme, vrijeme kad bi svi ljudi, a naročito oni katoličke vjeroispovijesti trebali biti dobri jedni prema drugima. Stoga je još tužnije, a svakako vrlo zabrinjavajuće i opasno da ikome u ovoj zemlji u 21. stoljeću pada na pamet da organiziranim psihičkim zlostavljanjem nastoji drugima nametnuti svoj svjetonazor.

    U korizmi, poštovani ‘molitelji’, odreknite se nametanja svojeg mišljenja drugima. U korizmi se odreknite te rabote kojom činite grijeh i ne zloupotrebljavajte molitvu, kršćanski nauk i vjeru u Boga.

    Katolička vjera nas uči da ljubimo bližnjeg svoga, a ne da njega ili nju zlostavljamo. Nitko se ne odlučuje na pobačaj iz obijesti ili iz životnog zadovoljstva. Sudbine su razne i razlozi pobačaja su razni, ali svaki je razlog ženama koje su na to primorane traumatičan. Svaki pobačaj ostavlja psihičke posljedice i te žene ne trebaju još i vas ‘molitelje’ da ih dotučete.

    Mi Reformisti mislimo da je pobačaj tragična stvar. U toj situaciji trebamo se baviti uzrocima zbog kojih mladi potencijalni roditelji žive u društvu u kojem ne mogu prehraniti svoju djecu. Kao društvo pomozimo si sami, pa će nam i Bog pomoći. Učinimo našu domovinu boljim mjestom za život. To se postiže gospodarskim rastom, a on neće doći molitvom. Razvoj društva zahtijeva kontinuirani napor. Svi smo odgovorni za današnju djecu kojoj ostavljamo ono što smo mi stvorili. To je puno složeniji i odgovorniji proces od ovog što vi činite pred bolnicama. Primjerice, udio trogodišnje djece u Hrvatskoj koja idu u vrtić tek je nešto veći od 50 posto posto, a u Brodsko-posavskoj županiji tek svako peto dijete te dobi ima gdje ići u vrtić. U Francuskoj 99,5 posto trogodišnjaka ima osigurano mjesto u vrtiću, a u Danskoj je to 97 posto.

    Poboljšavajmo uvjete za rađanje i odgajanje djece i educirajmo mlade ljude o zaštiti od neželjene trudnoće.

    Mi Reformisti snažno potičemo institucionalnu psihološku pomoć ženama prije nego odluče prekinuti trudnoću, ali bit ćemo uvijek zadnja linija obrane prava žena na vlastitu odluku o pobačaju.

    Medicinska znanost donosi mišljenje, političari to mišljenje pretvaraju u zakone, a onda smo ih se svi dužni držati. Uključujući i vas. Ostaje nam da polemiziramo o moralnoj dimenziji vašeg moljenja. Ono se ne bazira na zakonima. Upravo suprotno, Kazneni zakon propisuje ispod podnaslova ‘nametljivo ponašanje’ u 140. točki da tko ustrajno i kroz dulje vrijeme s drugom osobom nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Ne vjerujemo da vam je namjera počinjenje bilo kakvog kaznenog djela i zato vas mi Reformisti s ljubavlju u Boga od sveg srca molimo: idite kući!

    Čovjek koji voli svoju domovinu poštuje njene zakone. Hrvatsko društvo, ukorak sa svijetom, ide u smjeru povećanja ljudskih prava i to se ne može zaustaviti molitvom pred bolnicama, a niti bi Bog uslišao takve molitve. Ustavni sud je presudio da se zabrana prekida trudnoće smatra nedopustivom. Poštujte odluke najviše zakonodavne vlasti naše domovine!

    Umjesto da se bavimo razvojem civilnog društva, vi nas tjerate da se bavimo osnovnim pravima čovjeka. Hrvatska je prihvatila sva civilizacijska postignuća modernog svijeta i nećemo se vraćati u doba inkvizicije. Progon ljudi radi različitih uvjerenja ostavili smo iza sebe. Inkvizicija je uvijek inkvizicija, samo su metode zlostavljanja drugačije. Nekad se spaljivalo vještice, danas se vreba ‘grešnice’ i s agresivnim transparentima moli pred bolnicama i odgovara ih se od ‘grijeha’.

    Ukoliko doista imate dobre namjere, a slobodnog vremena evidentno imate, uključite se u dobrotvorne organizacije i pomognite siromašnoj djeci. Posvajajte djecu bez roditelja i pružite im egzistencijalnu sigurnost i obiteljsku ljubav koje nemaju, jer nisu imali sreću da se rode u obiteljima poput vaših.

    Poštujte one koji drugačije misle od vas. Zakoni nisu na vašoj strani i nedaj Bože da ikad uspijete u namjeri da zagospodarite tuđim tijelom. Ropstvo je završeno.

    Hoćete i se moliti i da homoseksualne osobe ‘progledaju’ i počnu živjeti onako kako vi mislite da bi trebali živjeti? Što je sljedeće?

    Poštovani ‘molitelji’, vratite se u krug svojih obitelji i živite svoj život, molite se za zdravlje vaših obitelji, ne maltretirajući druge koji ne misle kao vi.

    Tako vam Bog pomogao!’, piše u otvorenom pismu Narodne stranke – Reformisti.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Vatrogasci gase nepristupačni teren blizu Mrzle vale, ali...

    Požar koji je izbio oko 20 sati u Žaboriću kod Mrzle vale još nije ugašen, a na terenu je 15 vatrogasaca. - Gašenje ide sporo...

    Restović: Mislim da će dani pred nama donijeti...

    Prema još uvijek privremenim rezultatima sa 35 posto biračkih mjesta u 9. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija 'Rijeke pravde' dobit će tri mandata u Saboru....

    Željko Burić: HDZ je pobjednik izbora, a Andrej...

    Željko Burić, predsjednik županijskog odbora HDZ-a i posljednji na kandidacijskoj listi u Devetoj izbornoj jedinici zadovoljan je prvim rezultatima koji toj stranici daju 8...

    U 9. izbornoj jedinici 7 HDZ-u, 3 SDP-u,...

    Zatvorena su birališta na parlamentarnim izborima, točno u 19 sati objavljene su prve izlazne ankete. HDZ i partneri prema prvim izlaznim anketama su osvojili...

    NAJNOVIJE

    Vatrogasci gase nepristupačni teren blizu Mrzle vale, ali vatra se ne širi

    Požar koji je izbio oko 20 sati u Žaboriću kod Mrzle vale još nije ugašen, a na terenu je 15 vatrogasaca. - Gašenje ide sporo...

    Restović: Mislim da će dani pred nama donijeti dogovor o Vladi bez HDZ-a

    Prema još uvijek privremenim rezultatima sa 35 posto biračkih mjesta u 9. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija 'Rijeke pravde' dobit će tri mandata u Saboru....

    Željko Burić: HDZ je pobjednik izbora, a Andrej Plenković treći će put biti premijer

    Željko Burić, predsjednik županijskog odbora HDZ-a i posljednji na kandidacijskoj listi u Devetoj izbornoj jedinici zadovoljan je prvim rezultatima koji toj stranici daju 8...

    U 9. izbornoj jedinici 7 HDZ-u, 3 SDP-u, Mostu i DP-u po dva mandata

    Zatvorena su birališta na parlamentarnim izborima, točno u 19 sati objavljene su prve izlazne ankete. HDZ i partneri prema prvim izlaznim anketama su osvojili...