Prva trgovina jeftine hrane u kojoj su cijene od 50 do čak 90 posto niže nego u ‘klasičnim’ dućanima, otvorena je u Zagrebu prije pola godine. Mario Žamboki, idejni tvorac projekta, pokrenuo je Food Outlet ‘Žabac’ potaknut činjenicom da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane. Za otprilike tri tjedna, ‘Žabac’ otvara još jednu ‘outlet’ trgovinu s proširenim asortimanom, a poslovanje planiraju proširiti po cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Šibeniku.
– Ljudi su prepoznali ideju i sve više dolaze u našu trgovinu. U planu nam je širenje poslovanja gdje god je moguće i gdje god se ukaže prilika za prostorom. Planiramo se, dakle, širiti po cijeloj Hrvatskoj, svim gradovima, a onda ciljamo i na inozemstvo, objašnjava Igor Vujičić, voditelj trgovine Food outleta ‘Žabac’.
U trgovinama prodaju višak hrane proizvedene u tvornicama, oštećene lomljene proizvode ili one kojima nije dobra ambalaža, kao i robu čiji je rok trajanja pred istekom, ali je zdravstveno ispravna.
– Kada naše domaće firme stave robu u otpis, tu nastupamo mi, kupujemo je i tu robu prodajemo. Radi se o robi koja je blizu isteka roka trajanja od dva, tri, šest ili nešto više mjeseci, a prodajemo je po jeftinijim cijenama. Ono što je važno kupcima objasniti jest da ako na ambalaži proizvoda piše da rok istječe 29. travnja, to ne znači da ona sutradan postaje otrov. Mliječni proizvodi uglavnom se mogu bez ikakvog straha konzumirati u naredna dva tjedna, a ostali čak i više, napominje Vujičić.
Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta podsjeća kako je postojala mogućnost otvaranja socijalne samoposluge u gradu koja nije realizirana zbog nedostatka adekvatnog prostora, ali upit za otvaranje ‘outlet’ trgovine hrane Gradu Šibeniku zasad nitko nije poslao.
– Grad Šibenik sve je svoje poslovne prostore iznajmio. Međutim, ukaže li se prilika za otvaranje takve trgovine u Šibeniku u nekom privatnom prostoru, mi kao Grad takvu opciju ćemo pozdraviti. Trgovina jeftinom hranom zasigurno bi i ovdje imala svoje kupce, tržište, a netko bi dobio i priliku za rad, zaključuje Mileta.