Josip Obratov iz Tisnog 33-godišnji je ‘zaposlenik’ Teniskog kluba Šubićevac. Marljiv i pouzdan, Josip je drugačiji samo po jednom- osoba je s intelektualnim poteškoćama. Zahvaljujući Udruzi za promicanje inkluzije, odnosno Ani Hrgović i Elini Petričec koje su kontaktirale Nevena Nakića iz Teniskog kluba Šubićevac, Josip je prošlog ljeta dobio priliku raditi ono što voli.

– Uvijek je volio uređivati vrt, čupati travu i boraviti u prirodi. Ubrzo smo stupili u kontakt s Nevenom,koji je odmah pristao na naš prijedlog i omogućio Josipu da radi ono što voli. U Udruzi imamo 28 korisnika, pa kroz priču saznamo što im se sviđa i tražimo im posao. Ovo je bila Josipova želja, a na posao dolazi svakog utorka, četvrtka i subote i to od kolovoza prošle godine, pojašnjava Ana.

josip obratov teniski klub subicevic (2)

O Josipu čujemo samo riječi hvale, ponajviše od strane njegovog mentora Borisa.

– Josip vam je, ko šta piše u Svetom Pismu, radnik. Voli se hortikulturalno izražavat, samo ne trpi vrućinu pa mu moramo nać radno mjesto u hladu, smije se Boris te mu obećaje da će uskoro njih dvojica zaigrati tenis.

josip obratov teniski klub subicevic (5)

Osim tenisa voli i košarku, a dan mu je ispunjen od samog buđenja do odlaska na počinak.

– Svako jutro kad se probudin, iden u kupovinu. Volin kuvat i prat suđe i živin s Milanom, Želimirom, Ljubicom i Irenom na Vidicima. Milan mi je najbolji prijatelj već sedan godina. Nas dva odemo u crkvu nediljon, a odemo i na kavu u Zamka. Kad radin, stojin ode po tri sata, malo meten,kopan, sve šta mi Bore kaže. Volija bi da mi da malo više posla, svašta ja znan radit, priča Josip.

Josip za svoj rad dobije mjesečnu novčanu nagradu od Udruge.

josip obratov teniski klub subicevic (9)

– Volin sve radit. Branje maslina obožajen, a kad smo ih nedavno brali, bija san glavni jer san visok. Radija san i na zamotavanju knjiga i nosija starijim ljudima hranu u Cvjetni dom. Triba paziti na starije ljude ko šta je moja baka. E reka san mami da ću bit u novinama, bila je baš sritna, a ja san se od uzbuđenja poriza jutros, priča Josip koji uskoro planira posjetiti majku u Njemačkoj.

Ovom rockeru u duši koji uživa uz glazbu Doorsa, Led Zeppelina i Jimi Hendrixa, od poslova i hobija, najdraža mu je meteorologija, a neizmjerna želja upoznati Milana Sijerkovića.

– On mi se sviđa i želin ga upoznat jer ima lipe izreke, a iman i njegovu knjigu. Iša sam već s grupon meteorologa mirit temperaturu mora,a i popili smo kavu, priča.

josip obratov teniski klub subicevic (4)

Potpredsjednik Teniskog kluba Šubićevac, Neven Nakić sve je detalje oko Josipovog zapošljavanja dogovorio vrlo brzo, a volio bi da njihov primjer otvori vrata i drugim osobama s intelektualnim teškoćama.

– Za osobe kao što je Josip, rad je odličan. On ima veliku želju i volju, za razliku od brojnih drugih. No, Boris ga ipak štedi, ne želi ga opteretit. Naš Josip nam puno vridi, pa smo napravili i preporuku za druge tvrtke, kako bi i drugi prepoznali vrijednost ove akcije. Izrazito je važno klub bude dio cijele ove priče, kako bismo pomogli da društvo prepozna pojednica, kao što smo mi prepoznali našeg Josipa, zaključuje Nakić.

josip obratov teniski klub subicevic (1) josip obratov teniski klub subicevic (3) josip obratov teniski klub subicevic (6)

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.