Više

    FOTO Loredana Bahorić uskoro slavi 30 godina svoje modne marke: ‘Budi svoj bez obzira što kažu’

     

    Jedna od najdugovječnijih hrvatskih modnih dizajnerica, Šibenčanka Loredana Bahorić već je u Gimnaziji smislila prve kreacije, a dok je ‘farbala’ i izrezivala tkanine, osmislila je i vlastitu maturalnu haljinu. Rođena u pravoj šibenskoj obitelji Baranović, nikad nije krila svoju ljubav prema Šibeniku.

    – Nedavno sam radeći obiteljsko stablo, došla do predaka gotovo do 16. stoljeća. Šibenik je mjesto u kojem se doista istinski odmorim. Ipak, putevi su me nakon završene Gimnazije odveli u Zagreb gdje sam upisala i diplomirala Odjevni dizajn na TTF-u. Istovremeno sam se profesionalno bavila manekenstvom, tako da mogu reći da je moda oduvijek utkana u moj genetski kod, započinje Loredana s kojom smo popričali u Šibeniku za vrijeme snimanja editorijala za Gloriu Glam čija je modna urednica za mjesec travanj.

    loredana bahoric snimanje gloria glam (12)

    Posljednji trenuci u kojima je sama nešto sašila bili su fakultetski, a nadalje je nastavila slagati i osmišljavati kreacije na papiru. Teško objašnjava otkud crpi inspiraciju.

    – Inspiraciju ili imaš ili ne. Od te vrste bolesti, da je inspiracija u manjku, na sreću nikad nisam bolovala. Oduvijek je imam, čak i previše, pa moram malo stati i kanalizirati stvati. Zaustaviti se, pročistiti i kanalizirati, kaže Loredana.

    Snimanjem za Gloriu Glam koja izlazi 11. travnja, Loredana slavi 30 godina od otvaranja prvog Charlie dućana u Hrvatskoj, koji se, zapravo dogodio sasvim slučajno i s minimalnim sredstvima.

    – Tražili smo prostor u Zagrebu, ali u jednom momentu dok smo ljeti bili dolje pomislila sam – ‘zašto ne?’ , i od samog početka pokazao se kao pun pogodak. Danas u šali znam reći da bi mi trebalo dići spomenik što sam opstala toliko godina. Uz gomilu teških trenutaka, rat i krize… A moje cure Elida i Narcisa sa mnom su već 30 godina, gotovo nevjerovatno, a u današnje vrijeme se sve promijeni u hipu, kaže.

    loredana bahoric snimanje gloria glam (14)

    Charlie design izbor je brojnih modno osvještenih Hrvatica, a uz svoje najvjernije klijentice, Loredana bi željela svoje kreacije vidjeti i na nekim potpuno drugačijim Hollywoodskim zvijezdama.

    – Sofia Coppola moj je prvi izbor, potpuno odmetnuta od nametnutih Hollywoodskih klišeja. Uz nju, Tilda Swinton, nevjerojatno privlačna na neki androgin način, te Sophie Marceau koja je nevjerojatno lijepa i vidim ju u dugim, gotovo bestjelesnim haljinama, priča.

     

    U posebnom sjećanju ostala joj je kolekcija ‘Vjetar’ jesen/zima 2005. Odabirom materijala, dekonstrukcijom, volumenom upotrebnom sive i crne, Loredana kaže kako je ta kolekcija – ona prava. No, dodaje, najbolja je kolekcija ona na kojoj se trenutno radi jer je svaka kolekcija novi početak, nova vizija i novi koncept.  Najveći kritičari su joj suprug i sin.

    – Znam da zvuči kao klišej, ali njih dvojica su mi najveći kritičari i apsolutna podrška. Bez njih ne bi bilo moguće stvarati. Uz njih, tu je i cjelokupni Charlie tim koji je godinama skoro pa isti.

    Loredana nije jedina u obitelji s izraženom kreativnom crtom.

    – Moja nećakinja Katarina ima nevjerojatan dar za pisanje i radi kao filmska kritičarka. Uvijek me iznova oduševi način na koji složi priču. Moj Tomislav je nesuđeni crtač stripa. Neke se stvari nisu uspjele poklopiti, ali možda je na neki način to bila samo stepenica prema njegovom dizajniranju. Navodno je krajem 19. stoljeća moja praprapra baka bila genijalna šnajderica u Šibeniku, pojašnjava Loredana.

    loredana bahoric snimanje gloria glam (3)

    Uz sve obaveze ostaje joj jako malo slobodnog vremena, kojeg koristi za punjenje baterija.

    – Hobi mi je uređenje vrta, tu se ujedno i najviše opuštam i uspostavljam direktan spoj sa zemljom. To mi je ponekad baš potrebno. Slobodnog vremena imam jako malo i nastojim ga provesti uz dobru knjigu ili u društvu prijatelja. Htjela bi se riješiti straha od aviona. Iako po Europi dobro funkcioniram, na dalje relacije ne uspjevam niti pomisliti, pojašnjava Loredana.

    Zeško je raditi ono što bi htio, nastavlja, jer ostaje veliko pitanje hoće li se to prodavati.

    – Kada bi imala galeriju, onda bi možda razmišljala drugačije. Odjeća je u konačnici tu da bi se prodala. Kada bi mi to bio hobi razmišljala bi drugačije. Mislim da sam našla dobar balans, a uspjela sam ostati svoja i prepoznatljiva. Moji klijenti to vole i nose, priča.

    Šibenik je mjesto gdje je Loredana ona prava. Njoj ne smeta ni manjak prostora niti komfora.

    – Sve je nekako tako kako treba biti. Ljeti se kupam na nerazvikanim otočićima. Šetnja po uličicama na kojim sam se igrala me opušta. Često odem na zanimljiv koncert na Tvrđavu koja mi je doslovno ispred kuće, pa popijem čašu vina u Vino Ino. Veselim se večerama u Tic Tacu, dolaze nam prijatelji, zajedno radimo izlete. Kao da ne radimo ništa, a uistinu, zapravo radimo sve, završava Loredana i dijeli s nama još jednu mudrost—budi svoj bez obzira što kažu.

    loredana bahoric snimanje gloria glam (15)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...