Hrast i HKS protiv ulaganja milijun kuna NP Krka u ostanak Ryanaira u zadarskoj zračnoj luci

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Koalicija Hrasta-pokreta za uspješnu Hrvatsku i Hrvatske konzervativne stranke reagirala je danas na odluku Upravnog vijeća NP Krka da s milijun kuna sudjeluje u zajedničkom oglašavanju s Turističkom zajednicom Zadarske županije na internetskim stranicama Ryanaira. Na konferenciji su Hrvoje Zekanović i Anđelko Matov, kandidati za gradonačelnika Šibenika i šibensko-kninskog župana izrazili svoje nezadovoljstvo što su sport, kultura i druge aktivnosti u ovoj županiji takvom odlukom ostali bez milijun kuna te pitali jesu li članovi Upravnog vijeća Parka glasovali u interesu Šibensko-kninske županije.

– Upravno vijeće javne ustanove Nacionalni park Krka donijelo je najavljenu odluku o sklapanju ugovora o suradnji u udruženom oglašavanju s Turističkom zajednicom Zadarske županije radi udruženog oglašavanja putem web stranica niskotarifnog avio-prijevoznika Ryanaira. Radi se o milijun kuna, odnosno jako velikom iznosu kojim je NP Krka, koji se nalazi u Šibensko-kninskoj županiji ovaj put financirao djelatnost Turističke zajednice grada Zadra. Zadarska zračna luka je u vlasništvu je Grada Zadra, Općine Zemunik i Republike Hrvatske pa ako je nešto u vlasničkoj strukturi Grada Zadra bilo bi logično da se financira srestvima tog grada, odnosno lokalne i regionalne samouprave tog kraja, kazao je Zekanović.

zekanovic-matov-padjer18042017 (7)

Zekanović spominje kako se stalno govori i o nekakvoj ‘zadarskoj regiji’ pa postavlja pitanje bi li putnici niskotarifnih avio-prijevoznika, koji dolaze u zadarsku zračnu luku dolazili i u splitsku zračnu luku.

– Ryanair bi definitivno dolazio u ove krajeve i preko splitske zračne luke, kao što danas vozi preko zadarske. Ulaganje u marketing je dobra stvar, ali zašto NP Krka to nije napravio preko TZ Grada Šibenika, koja to također može odraditi? Ovdje nije riječ o marketingu več je ovo jedan model u kojem se daje novac Ryanairu da bi ostao i poslovao i dalje preko zadarske zračne luke. U Osijeku su nakon prestanka rada Ryanaira odmah stigli drugi niskotarfni prijevoznici i nastavili raditi taj posao. Dakle ne radi se o ulaganju u marketing, nego o financiranju Ryanaira i o interesu zadrarske zračne luke. To nije interes Šibenika jer bi ti isti gosti u NP Krka dolazili i preko splitske zračne luke, kazao je Zekanović.

zekanovic-matov-padjer18042017 (12)

Anđelko Matov je naglasio kako u Upravnom vijeću nisu slučajno četiri člana iz Šibensko-kninske županije jer Krka je, rekao je, u ovoj županiji.

– Četiri člana su delegirana od strane politike, dva iz redova MOST-a, jedan iz HDZ-a i jedan izravno od Ministarstva prirode, a samo je jedan predstavnik zaposlenika Parka. Postavlja se pitanje jesu li glasovali prema interesima Šibensko-kninske županije. Taj novac bi ja usmjerio u sport i to bi bila jedna velika injekcija za šibenski sport, kazao je Matov.

Tvrdeći kako su članovi upravnog vijeća ovaj put glasovali isključivo prema naputcima resornog ministra Slavena Dobrovića i ministra Cappellija, koji su najavili financiranje TZ Grada Zadra, Zekanović podsjeća kako time nisu štitili interese Šibensko-kninske županije.

zekanovic-matov-padjer18042017 (13)

– Ovo je novac kojim se lani financirao šibenski sport. Skoro dva milijuna kuna je proteklih godina NP Krka davao za sport u Šibeniku, za kulturne projekte. Ove godine ćemo imati milijun kuna manje. Ali možemo to gledati i na drugi način. Zadarski sport je dobio milijun kuna, zadarska kultura je dobila milijun kuna jer je Grad Zadar i lani preko TZ Zadra financirao te projekte, a ove godine će imati na raspolaganju milijun kuna više, a šibenski sport i kultura će imati milijun kuna manje. Okrenuo bih pilu naopako i postavio tezu kako bi Zračna luka Zadar trebala financirati NP Krka zato što putnici i dolaze u zadarsku zračnu luku upravo kako bi posjetili NP Krka, rekao je Zekanović.

Za Zekanovića je neprihvatljivo i to što se nedavno gradonačelnik Burić pohvalio kako je šibenskim novcem financirao obnovu prostora Stalne službe Trgovačkog suda Zadar u Šibeniku, jer sve obnove sudskih zgrada u pravilu financira država.

-Zašto ne bi onda Šibenik odmah dao jedno 30 posto svog proračuna dao državi. Ovo nije praksa u drugim gradovima. Zadarski Trgovački sud je obnovila država. Država kroz NP Kraka novac izvlači iz Šibenika i daje ga drugim, susjednim županijama i gradovima, a s druge strane Šibenik financira funkcioniranje državnih institucija, zaključio je Zekanović.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.