Hrast i HKS protiv ulaganja milijun kuna NP Krka u ostanak Ryanaira u zadarskoj zračnoj luci

Koalicija Hrasta-pokreta za uspješnu Hrvatsku i Hrvatske konzervativne stranke reagirala je danas na odluku Upravnog vijeća NP Krka da s milijun kuna sudjeluje u zajedničkom oglašavanju s Turističkom zajednicom Zadarske županije na internetskim stranicama Ryanaira. Na konferenciji su Hrvoje Zekanović i Anđelko Matov, kandidati za gradonačelnika Šibenika i šibensko-kninskog župana izrazili svoje nezadovoljstvo što su sport, kultura i druge aktivnosti u ovoj županiji takvom odlukom ostali bez milijun kuna te pitali jesu li članovi Upravnog vijeća Parka glasovali u interesu Šibensko-kninske županije.

– Upravno vijeće javne ustanove Nacionalni park Krka donijelo je najavljenu odluku o sklapanju ugovora o suradnji u udruženom oglašavanju s Turističkom zajednicom Zadarske županije radi udruženog oglašavanja putem web stranica niskotarifnog avio-prijevoznika Ryanaira. Radi se o milijun kuna, odnosno jako velikom iznosu kojim je NP Krka, koji se nalazi u Šibensko-kninskoj županiji ovaj put financirao djelatnost Turističke zajednice grada Zadra. Zadarska zračna luka je u vlasništvu je Grada Zadra, Općine Zemunik i Republike Hrvatske pa ako je nešto u vlasničkoj strukturi Grada Zadra bilo bi logično da se financira srestvima tog grada, odnosno lokalne i regionalne samouprave tog kraja, kazao je Zekanović.

zekanovic-matov-padjer18042017 (7)

Zekanović spominje kako se stalno govori i o nekakvoj ‘zadarskoj regiji’ pa postavlja pitanje bi li putnici niskotarifnih avio-prijevoznika, koji dolaze u zadarsku zračnu luku dolazili i u splitsku zračnu luku.

– Ryanair bi definitivno dolazio u ove krajeve i preko splitske zračne luke, kao što danas vozi preko zadarske. Ulaganje u marketing je dobra stvar, ali zašto NP Krka to nije napravio preko TZ Grada Šibenika, koja to također može odraditi? Ovdje nije riječ o marketingu več je ovo jedan model u kojem se daje novac Ryanairu da bi ostao i poslovao i dalje preko zadarske zračne luke. U Osijeku su nakon prestanka rada Ryanaira odmah stigli drugi niskotarfni prijevoznici i nastavili raditi taj posao. Dakle ne radi se o ulaganju u marketing, nego o financiranju Ryanaira i o interesu zadrarske zračne luke. To nije interes Šibenika jer bi ti isti gosti u NP Krka dolazili i preko splitske zračne luke, kazao je Zekanović.

zekanovic-matov-padjer18042017 (12)

Anđelko Matov je naglasio kako u Upravnom vijeću nisu slučajno četiri člana iz Šibensko-kninske županije jer Krka je, rekao je, u ovoj županiji.

– Četiri člana su delegirana od strane politike, dva iz redova MOST-a, jedan iz HDZ-a i jedan izravno od Ministarstva prirode, a samo je jedan predstavnik zaposlenika Parka. Postavlja se pitanje jesu li glasovali prema interesima Šibensko-kninske županije. Taj novac bi ja usmjerio u sport i to bi bila jedna velika injekcija za šibenski sport, kazao je Matov.

Tvrdeći kako su članovi upravnog vijeća ovaj put glasovali isključivo prema naputcima resornog ministra Slavena Dobrovića i ministra Cappellija, koji su najavili financiranje TZ Grada Zadra, Zekanović podsjeća kako time nisu štitili interese Šibensko-kninske županije.

zekanovic-matov-padjer18042017 (13)

– Ovo je novac kojim se lani financirao šibenski sport. Skoro dva milijuna kuna je proteklih godina NP Krka davao za sport u Šibeniku, za kulturne projekte. Ove godine ćemo imati milijun kuna manje. Ali možemo to gledati i na drugi način. Zadarski sport je dobio milijun kuna, zadarska kultura je dobila milijun kuna jer je Grad Zadar i lani preko TZ Zadra financirao te projekte, a ove godine će imati na raspolaganju milijun kuna više, a šibenski sport i kultura će imati milijun kuna manje. Okrenuo bih pilu naopako i postavio tezu kako bi Zračna luka Zadar trebala financirati NP Krka zato što putnici i dolaze u zadarsku zračnu luku upravo kako bi posjetili NP Krka, rekao je Zekanović.

Za Zekanovića je neprihvatljivo i to što se nedavno gradonačelnik Burić pohvalio kako je šibenskim novcem financirao obnovu prostora Stalne službe Trgovačkog suda Zadar u Šibeniku, jer sve obnove sudskih zgrada u pravilu financira država.

-Zašto ne bi onda Šibenik odmah dao jedno 30 posto svog proračuna dao državi. Ovo nije praksa u drugim gradovima. Zadarski Trgovački sud je obnovila država. Država kroz NP Kraka novac izvlači iz Šibenika i daje ga drugim, susjednim županijama i gradovima, a s druge strane Šibenik financira funkcioniranje državnih institucija, zaključio je Zekanović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.