Više

    Petar Baranović: Vidovićeva nagla promjena ambicije bijeg je od duela s Burićem

     

    Petar Baranović, 48-godišnji diplomirani inženjer morskog ribarstva, potpredsjednik Narodne stranke – Reformista, bivši saborski zastupnik, dogradonačelnik Šibenika i gradski vijećnik, kandidat je svoje stranke i koalicijskih partnera iz stranke Bandić Milan 365 za gradonačelnika Šibenika.

    U predizbornu utrku startali ste, kronološki, sa zadnje pozicije. Nikad nije kasno, ali zbog čega ste čekali s objavom kandidature?

    – Jednostavno što sam baveći se politikom, a i inače u životu, naučio da je bolje pustiti druge da izbace na svitlo dana svoje argumente, svoja razmišljanja, svoje stavove i pozicije pa onda, kako kažu pomorci, navigaš po karti. Imaš orjentaciju, što, kud i kako. Drugi razlog što nisam žurio je jer je svakom ‘ko prati politiku bilo potpuno jasno da ja nisam osoba koja baca koplje u trnje, da neću ostati po strani. S druge strane potpredsjednik jedne stranke nema ni taj komfor da apstinira od ovih izbora.

    Ne tajite činjenicu da ste razočarani odbacivanjem od strane višegodišnjih partnera, mislim na SDP. Jesu li vam poznati razlozi takvog zaokreta SDP-a i što mislite da žele postići suradnjom s Antonom Dobrom, dojučerašnjim istaknutim HDZ-ovcem?

    – Ne bih rekao da je došlo do odbacivanja od strane koalicijskih partnera, dapače, kolega Vidović me kontaktirao i u razgovorima nije došlo do onog potpunog klika, a desila se i jedna situacija koju ne mogu do kraja shvatiti. Odavno je kod Vidovića jasno naglašena ambicija da bude jednom gradonačelnik Šibenika i s te pozicije je startao u razgovore sa mnom. Došlo je do, za mene, neočekivanog obrata u kojem je on napustio poprište borbe za grad Šibenik i otišao na županijsku razinu, a u gradu posložio jednu prilično čudnu formaciju koja, po mom mišljenju, nije adekvatan odgovor jedne ozbiljne i dominantne političke stranke kao što je SDP. Suradnja s Antonom Dobrom šteti i njemu samome i SDP-u jer gube svoju političku vjerodostojnost. SDP u političku arenu gura ljude koji su ili bili u političkom inkubatoru i odrastali pod mentorstvom HDZ-a ili su bili, kao kolega Anton Dobra, aktivni članovi HDZ-a.

    petar baranović

    Kako uopće komentirate iznenadno odustajanje Franka Vidovića od kandidature za gradonačelnika Šibenika i je li riječ o njegovoj procjeni da će politički pretrpjeti manju štetu gubitkom u županiji, nego u gradu?

    – Nije isključeno to što ste ukomponirali u svoje pitanje. Do te nagle promjene odluke prije dva mjeseca se o takvoj varijanti nije razgovaralo. Ne mogu se oteti dojmu da je ta odluka upravo njegov bijeg od duela s aktualnim gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem.

    Iznenadio je i HSS svojom odlukom da se prikloni lijevoj koaliciji na lokalnim izborima. Štoviše, ‘seljaci’ to nazivaju svojom prirodnom koalicijom. Po čemu je to HSS-u prirodnija koalicija, te zašto u njoj nema Reformista?

    – Po ničemu. Možda jedino po osobnom afinitetu predsjednika stranke, gospodina Beljaka. Tradicijski HSS je stranka centra i ta hipoteza da je to jedina njihova prirodna koalicija, po meni, ne stoji. Što se tiče Reformista, nesudjelovanje u toj i takvoj koaliciji dio je moje odluke. Procijenio sam da kombinacija nije potpuno zdravo posložena i jednostavno ni ja ni stranka ne želimo ulaziti u to.

    S iskustvom dogradonačelnika u prethodnoj gradskoj upravi, što zamjerate vašim nasljednicima u protekle četiri godine?

    – Grad se vodi više PR-ovski, nego što se vodi konkretno. Ne mogu se pomiriti s vođenjem grada koje za rezultat ima da je proračunska stavka za troškove službenih putovanja dvostruko veća, nego stavka za stipendiranje studenata. S druge strane nas se stalno sponzoriranim člancima obasipa nekakvim priznanjima nekih asocijacija, a ja bi volio da Šibenik bude grad koji doživljava realna priznanja poput toga što je doživio da ga posjeti norveški kralj s kraljicom ili kad je u Šibenik došao festival Terraneo sa svjetskim zvijezdama. To su za mene prava priznanja kvaliteti vođenja grada. Želim grad u kojem će se naglašeno zapošljavati mladi stručnjaci iz područja ekonomije, građevine koji će biti kadrovska osnova za prave, razvojne i infrastrukturne projekte koji su stvarni prioritet, nasuprot današnjoj situaciji kada posao u gradskoj upravi uglavnom nalaze vaši kolege, bivši novinari.

    petar baranovic 12042017 (8)

    Na kandidaturu vas je natjerala činjenica što, kako ste to naglasili, među alternativama aktualnoj vlasti niste vidjeli kvalitetu koja bi ponudila potreban zaokret u upravljanju gradom. Što je ono što će vas, i u kampanji i sutra dođete li u priliku voditi grad, razlikovati od aktualne vlasti i opcija koje se sada nude?

    – Ja sam za razliku, rekao bih, od svih kandidata čovjek koji dolazi iz realnog sektora, iz života, od svoje 19. godine privatni poduzetnik i jako dobro znam osjetiti mogućnosti, potencijale i slabosti sustava. Četiri godine sam proveo na funkciji dogradonačelnika i funkcioniranje Grada Šibenika poznam do u tančine. Od ponuđenih kandidata sam najkompletniji. Znam kako ovaj grad diše i u što je potrebno uložiti maksimum i dati naglasak u radu gradske uprave. Generalna mi je ideja koja me vodi u kandidaturu učiniti grad jeftinijim za život njegovim građanima i baviti se realnim poslovima, posloženim po prioritetima.

    Što bi bili vaši prioriteti, odakle biste krenuli?

    – Od stare gradske jezgre i školstva. Prioritet za gradonačelnika u sljedećem mandatu, ako mi građani daju povjerenje, je gradnja novih osnovnih škola jer postojeće su ispod civilizacijske razine. Škola Vrpolje rađena tridesetih godina danas ne udovoljava osnovnim pedagoškim standardima, škola Ražine je bez sportske dvorane i bez mogućnosti kompletnog odvijanja nastave od prvog do osmog razreda pa stvara dodatne, nepotrebne troškove prijevoza učenika do centra grada. Škola Brodarica nema sportsku dvoranu, nedostaju joj dvije učionice. Stara gradska jezgra je infrastrukturno potpuno trula i mi smo u svom mandatu pripremali tehničku dokumentaciju s ambicijom da krenemo od Kalelarge i Zagrebačke ulice na način da se digne popločenje i položi kompletno nova infrastrukturna mreža vodovoda, odvodnje, oborinske odvodnje, optička mreža i elektroinstalacije. Danas je to sve loša improvizacija i nebrigom oko infrastrukture dovodimo dugoročno u pitanje opstanak jednog nevjerojatno vrijednog spomenika i duše grada, nositelja jasnog opredjeljenja da Šibenik mora biti turistički grad.

    Spominjali ste problem troznamenkastog broja ljudi na listi za čekanje na mjesto u Cvjetnom domu. Što gradska uprava tu može napraviti s obzirom da je osnivač Cvjetnog doma Županija?

    – Nitko nama ne brani da grad osnuje još jedan Cvjetni dom. Grad Šibenik bez ikakvih problema može ući u takav projekt. Ne da može, nego treba. Mi smo dužni osigurati takve uvjete populaciji koja treba takav oblik skrbi.

    Znam da smo tek na početku kampanje i da je rano za razmišljanje o porazu. Ipak, svi smo svjesni da će na ovim izborima u Šibeniku doći do velikog rasipanja glasova i da će drugog izbornog kruga sigurno biti. Ukoliko ne uđete u drugi krug postoji li uopće alternativa na koju biste uputili svoje glasače iz prvog kruga?

    – Apsolutno je rano. Moju osobnu odluku o tome koga preferiram ukoliko ja ne prođem ću donijeti kad vidim, ne samo s kojim sadržajem, nego i na koji način će ostali kandidati provoditi svoje kampanje jer ono za što se zalažem nakon sedam godina u politici su odgovornost, ali i pristojnost prije svega. Udaranje na osobnoj razini, vulgarnost i negativa svakako nisu karakteristike nekog kome bi ja sutra kao birač, izvan izborne utrke, poklonio svoj glas.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...