Manifestacija ‘Dani hrvatskog pršuta’ svečano su otvoreni danas u D-Resortu u Mandalini. Pokrovitelj i domaćin treće po redu manifestacije jest Šibensko-kninska županija kao kolijevka drniškog pršuta, a na otvorenju su gostovali Darko Markotić, direktor proizvodnje mesne industrije Pivac i predsjednik Klastera hrvatskog pršuta, šibensko-kninski župan Goran Pauk, te Zdravko Barać kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.
– U Šibensko-kninskoj županiji pršut je teke više od namirnice. On je dio tradicijske baštine ovog kraja i njime obilježavamo sve bitne trenutke naših života, od rođenja do smrti. Pršut je simbol našeg življenja u Zagori i priobalju, a dva bitna sastojka drniškog pršuta su bura sa sjevera i sol sa juga. Ne čudi stoga da je naš pršut dobio oznaku zaštite na europskom tržištu. Pršut krije ogroman potencijal kroz turizam, proizvođači su sve bolje organizirani, a mi kao turistička županija od toga možemo živjeti samo ako na kvalitetan način ponudimo turistima naše autohtone proizvode poput drniškog pršuta, kazao je župan Pauk.
Markotić kao predstavnik udruženja hrvatskih pršutara izjavio je kako su na sebe preuzeli dužnost i odgovornost spajanja svih dionika od polja do stola-
– Do sada smo konstantno ulagali novac u pršutarsku proizvodnju za podizanje kvalitete. U posljednje četiri godine povećali smo proizvodnju na 350 tisuća komada, i uspjeli smo dovesti udio domaćih hrvatskih pršuta na 50 posto, dok nam je cilj da preko 90 posto sirovine bude od hrvatskih svinja, što se postiže kvalitetnom povezanošću svinjogojstva, klaonica, mesne industrije i kupaca, poručio je Markotić.
Izlaslanik premijera kazao je kako Ministarstvo poljoprivrede na čelu s Tomislavom Tolušićem ulaže velike napore u promociju hrvatskih proizvoda, pa tako i u pršute.
– Republika Hrvatska u ovom trenutku ima 15 proizvoda koji nose jednu od oznaka Europske unije i prepoznati su na karti ekskluzivnih proizvoda na tržištu. Unutar njih su i četiri certificirana hrvatska pršuta, rekao je između ostalog Barać.
Nakon uvodnih riječi proglašeni su i ovogodišnji laureati za doprinos razvoju pršutarske proizvodnje u Hrvatskoj – Zvonimir Marin i Drago Bebić.
Među pobjednicima ovogodišnjeg ocjenjivanja certificiranih pršuta – Dalmatinskog, Drniškog, Istarskog i Krčkog, ‘Pisinium’ proizvođač dobio je brončanu medalju za Istarski pršut. Srebrom se nitko nije okitio, no zato je bilo puno zlatnih laureata. Za Dalmatinski pršut nagrađeni su tako Mesna industrija ‘Pivac’, ‘Pršut Voštane’, ‘Milkić promet’ i ‘Opskrba Trade’. ‘Vajda’ je nagrađena zlatnom medaljom za Drniški pršut, dok je proizvođač ‘Dujmović’ dobio istu medalju za Istarski pršut.
Pršutom šampiona proglašena je mesnica market ‘Žižić’ za Krčki pršut, dok je u kategoriji dalmatinskog i drniškog pršuta nagradu odnio proizvođač ‘Smjeli’.
Cijelu fotogaleriju s otvorenja manifestacije pogledajte klikom na dolje priloženu fotografiju.