Više

    Josip Živković: ‘Volim ovaj grad. Znam što ga ‘boli’ i kako mu svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći’

     

    Josip Živković SDP-ov je kandidat za gradonačelnika Šibenika, a u intervjuu za Šibenski portal otkrio je što misli o svojoj kandidaturi, kandidaturi Antona Dobre za zamjenika gradonačelnika, koji su mu planovi za poboljšanje života Šibenčana i gdje leži budućnost Šibenika.

    SDP-ov ste kandidat za gradonačelnika Šibenika. Bilo je to svojevrsno iznenađenje budući da se očekivala kandidatura Franka Vidovića koji je, pak, otišao u borbu za županiju. Kako biste procijenili svoje šanse u borbi protiv, kako ankete kažu, favoriziranog Željka Burića?

    Moja kandidatura mnoge je iznenadila, ali ne i one koji me dobro poznaju. Već sam rekao, uhvaćen sam na emociju. Volim ovaj grad. Znam što ga ‘boli’ i kako mu svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći. Kao pročelnik u gradskoj upravi radio sam na konkretnim i razvojnim projektima. Šibenik je tada naočigled napredovao. Sada, četiri godine nakon, Šibenik naočigled nazaduje. Stvari treba mijenjati i ja to sa svojim timom mogu. Vjerujem da će to prepoznati i građani Šibenika i da će na predstojećim izborima odabrati promjenu, nove ljude i nove ideje koji će pokrenuti ovaj grad. Izbori su za mene jedina i prava anketa. Željko Burić je čovjek koji je uništio šibensku bolnicu, izgubio TEF, zaboravio na Pode, profućkao pet milijuna kuna iz ‘Vodovoda’ i opustošio gradsku blagajnu. Šibenčani nemaju samoubilački nagon, tako da Burić sigurno neće dobiti novi mandat.

     Vaši zamjenici izazvali su mnogo bure u javnosti. Ne toliko Mia Matić, koliko Anton Dobra, bivši HDZ-ovac. Što jedan HDZ-ovac može ponuditi lijevom biračkom tijelu?

    Gradonačelnik sa suradnicima mora voditi računa o svim građanima Šibenika, a ne samo o svojim biračima, bili oni lijevi ili desni. Tek kada to shvatimo, ovaj grad i ova država mogu krenuti put razvoja. Kada sam tražio slobodne ruke za odabir tima svojih suradnika i dobio povjerenje Gradskog odbora SDP-a, rekao sam da se neću voditi politikantstvom niti ideologijama. Obraćam se svim građanima, jer smo svi, i lijevi i desni, podjednako opljačkani, prevareni i poniženi od strane aktualnog gradonačelnika. Zanima me rad i samo rad, u interesu grada i građana Šibenika. Anton razmišlja na isti način. Kao i ja, kritički promatra sve što se događa, odnosno bolje rečeno ne događa u našem gradu. Odlično poznaje potrebe grada i građana Šibenika. Povukao je hrabar potez, napustio politiku nepotizma, klijentelizma i nečinjenja, sa željom da pokuša za ovaj grad učiniti više. Razgovarali smo puno o svemu i složili se oko konkretnih projekata kojima zajedno možemo pokrenuti Šibenik i od njega napraviti bolje mjesto za život. Imamo zajedničke ciljeve. Kako smo došli do njih krenuvši sa različitih strana političkog spektra? Jednostavno smo pogledali istini u oči.

    Eto, uspio sam odgovoriti na ovo pitanje bez da uzvratim protupitanjem: ‘Što jedan dugogodišnji član Saveza komunista može ponuditi desnom biračkom tijelu?’. Uostalom, odgovor na to pitanje smo dobili u prošle četiri godine.

    Kako biste ocijenili četverogodišnji mandat Željka Burića?

    Rekao bih, puno priče, samohvale i osobne promocije, a malo djela. Ne znam od kuda krenuti. Brojke najbolje govore o njegovom mandatu. Činjenica je da je izvršenje proračuna u prošloj godini bilo manje za 32 milijuna kuna u odnosu na ono iz 2012. Rashodi su povećani za 14 milijuna kuna, a potrošeno je 26 milijuna više nego što je prihodovano. Grad je doveden na povijesno visoku razinu od 40 milijuna kuna manjka. Rashodi poslovanja dovedeni su na visoku razinu od 84 posto proračuna, 10 milijuna kuna potrošeno je na promidžbu i informiranje. U gradu se stvara privid da se nešto konkretno radi, ali ništa dalje od predizbornog čeprkanja.

    Konkretnih rezultata nema, već samo nerealizirana obećanja; od POS-a, reorganizacije javnog prometa, nove bolnice, revitalizacije stare gradske jezgre, konkretnih 14 mjera za olakšanje poslovanja u gradskoj jezgri, prstena gradskih garaža, studija ekologije i marikulture do izgradnje novih vrtića, rekonstrukcije rive u Docu, polivalentnog kulturnog centra, doma za starije i nemoćne i brojnih drugih. Istovremeno, u svoje projekte kojima se hvali ubraja i one za koje je zaslužna prethodna vlast. Teško mi je slušati kako su projekti u koje sam uložio jako puno vremena i energije, odjedanput zasluga nekog drugog. A za vrijeme realizacije govorilo se o kulturocidu na tvrđavi sv. Mihovila, o otrovima na Banju, o sumnjama u namjere Društva „Juraj Dalmatinac“… Sada su to odjednom njegovi projekti i zasluge.

    sdp07042017 (1)

    Što biste vi napravili drugačije. Koji su to projekti kojima bi poboljšali život Šibenčana ako dobijete povjerenje na izborima?

    Prije svega, okrenut ćemo se ljudima i podrediti se građanima Šibenika, porušiti administrativne barijere, povećati efikasnost rada u gradskoj upravi. Šibenik zaostaje i ne razvija se. Šibenik je grad ogromnog turističkog potencijala koji nije iskorišten, iz kojeg mladi sve više odlaze, a mlade obitelji su bez perspektive.

    Osiguranjem kvalitetnijeg javnog prijevoza eliminirat ćemo potrebu za megalomanskom garažom na Poljani. Poljana mora biti lijepi mediteranski trg, s najviše jednom etažom za parkiranje, nikako ne smije biti skup, megalomanski projekt na način na koji ga promišlja ova gradska vlast. Izuzetno je važan i TEF, za koji u protekle četiri godine nije učinjeno ništa pametno, a sada se planira od njega stvoriti deponij za iskop s Poljane. TEF mora postati jedinstveni turistički prostor s izgrađenom marinom, a ne prostor za svaštarenje. Nadalje, konačno ćemo pokrenuti drugu fazu revitalizacije tvrđave sv. Mihovila, koja je projektirana, ali ju ova gradska vlast nije niti spomenula. Uredit ćemo rivu od plaže Banj do gata Vrulje, na kojem je nužno izgraditi terminal. Naši vrtići i škole nisu primjereni zahtjevima 21. stoljeća i tu moramo, da bi osigurali budućnost ovog rada, raditi najviše. Mladim obiteljima želimo pružiti dodatnu podršku kroz povećanje naknade za novorođene. Svim našim građanima želimo olakšati pristup uslugama Grada koje bismo naplaćivati putem City Card kartice (‘Šibenka’), uključujući javni prijevoz, ulaznice na tvrđave i muzeje…

    Uspijemo li se brzo izvući iz Burićevih dugova i kredita, valjalo bi naći način za izgradnju nove športske dvorane. Naravno, pazeći na isplativost i održivost objekta. Naši su projekti okrenuti građanima i njihovim konkretnim potrebama.

     

    Dosad ste predstavljali prometna rješenja, ali i kritizirali sveučilišni studij koji ste prozvali karikaturom. Zašto je karikatura?

    Projekt Sveučilišta u Šibeniku postavila je struka i struka ga je trebala voditi onako kako je i zamišljen, s tri studija i sveučilišnim kampusom. Ovo što radi Burić je degradacija projekta, prilagođavanje veleučilišnoj razini. Primjerice, na Palacinu planira studentski dom, spavaonicu za studente, što nikako nije razina kampusa. Očito je da gradonačelnik ne razumije što je to sveučilišni kampus. Ovakav projekt mora voditi struka, a ne politika. Naš jedini cilj je stvoriti Sveučilišni centar izvrsnosti i učiniti grad Šibenik gradom izvrsnosti.

     

    Je li Šibenik selo pokraj Zadra? Naime, rekli ste kako ne želite da nas više tako zovu!

    Činjenica je da su se u proteklih godina naši susjedi snažno razvijali – Zadar koji se pretvorio u megadestinaciju i Split koji više nije samo lučki nego i turistički grad. Za to vrijeme, Šibenik je sve više zaostajao. Šibenik je uvijek bio prepušten sam sebi. Grad je deindustrijaliziran, izgubili smo radna mjesta, izgubili smo priliku da nove generacije tu nauče posao, mladi odlaze iz grada. Vladajućem HDZ-u Šibenik je uvijek bio na zadnjem mjestu, a po svemu trebao bi biti broj jedan. Šibenik je i jedini grad s dva nacionalna parka, koji svoj turistički potencijal ne koristi. To više ne smije tako biti. Osobito je tragična činjenica da industrijska zona ‘Podi’ zjapi prazna. Tamo je ključ našeg uspjeha ili neuspjeha.

    Ne želim da za Šibenik govore selo pokraj Zadra. Šibenik može puno više, samo treba raditi i to po Strategiji razvoja koja već postoji. Nema tu puno filozofije, samo zasukati rukave i raditi.

     

    Gdje vidite budućnost Šibenika?

    Vidim Šibenik u kojem će mladi imati posao i perspektivu, u kojem će ne samo ostajati, nego se i vraćati. I sam sam imao priliku otići. Imao sam odlične poslovne ponude iz inozemstva. Članovi moje obitelji su bili za to da odemo. Za mene to nikada nije bila opcija. Ne želim otići, želim raditi za ovaj grad i doprinijeti da postane bolje i ljepše mjesto za život. Uvjeren sam da s novim ljudima i idejama Šibenik ima svijetlu budućnost. Šibeniku trebaju stručni i kompetentni ljudi, i lijevi ili desni. Važno je da žele raditi, dati sebe za ovaj grad. To jamčim za sebe i za svoje suradnike.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U svih pet gradova naše županije HDZ je...

    Državno izborno povjerenstvo obradilo je sva biračka mjesta u 9. izbornoj jedinici u kojoj je upisan 350.941 građanin s pravom glasa, a biračko pravo...

    Petak sunčaniji, a u nedjelju jačanje bure

    Promjenjivo i svježe vrijeme imat ćemo i sljedećih barem tjedan dana, uz češće povremene oborine na kopnu, a na Jadranu i uz gdjekad jaku...

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    NAJNOVIJE

    U svih pet gradova naše županije HDZ je prva opcija, a drugi izbor su ili SDP ili DP

    Državno izborno povjerenstvo obradilo je sva biračka mjesta u 9. izbornoj jedinici u kojoj je upisan 350.941 građanin s pravom glasa, a biračko pravo...

    Petak sunčaniji, a u nedjelju jačanje bure

    Promjenjivo i svježe vrijeme imat ćemo i sljedećih barem tjedan dana, uz češće povremene oborine na kopnu, a na Jadranu i uz gdjekad jaku...

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...