Više

    Iz institucije glazbe u bračnu luku: ‘Kolo ima energiju koja povezuje i spaja’

     

    Šibensko pjevačko društvo Kolo jedno je od najstarijih kulturnih umjetničkih društava koje djeluje od 1899. godine. Kroz jedno od najtrofejnijih društava Hrvatske koje je nastupalo diljem Hrvatske i svijeta prošlo je oko 1400 članova, a u Kolu su rođene i brojne ljubavi koje su rezultirale brakovima.

    Andrea i Luka, Loredana i Tomislav 38. i 39. su ‘kolaški bračni par’, a mi smo provjerili ima li u Kolu neke posebne energije koja spaja parove.

    – Očito je iz svih primjera da Kolo ima energiju koja povezuje i spaja. Čini mi se da smo nas dvoje 38. bračni par Kola, a Andrea i Luka 39. Ne znamo je li to kemija ili energija, ali je velika vjerojatnost kad se dvoje mladih, slobodnih ljudi kroz pjesmu upoznaju da ce se nešto i rodit, pa i brak, kaže nam Loredana Stamenković Šanić koja je sudbonosno da svojem Tomislavu izrekla prošle godine.

    kolo4

    Loredana i Tomislav znaju se još iz osnovne škole i par su bili i prije ‘Kola’, ali oboje ističu kako vole ići na zajedničke probe, pjevati, družiti se i smijati.

    Andrea i Luka Gašperov imaju manje od mjesec dana bračnog staža, a njihova ljubav se doslovno rodila u Kolu.

    – Naša ljubav se doslovno rodila u Kolu.  Član Kola sam od početka 2014. i te godine smo spremali prvi veliki koncert na Tvrđavi sv. Mihovila – Carminu Buranu. Luku nisam odmah upoznala jer smo imali odvojene probe zbog čitanja nove skladbe, ali vrlo brzo su bile zajedničke na kojima mi je prišao. Djelovao mi je simpatično, pokazao manire gospodina, ali koliko god mi bio drag, ipak je mlađi pa ga baš i nisam doživljavala. Doduše, na piću poslije probe bismo sjedili uvijek jedno pokraj drugog, kao i sva moderna mladež postali prijatelji na Facebooku i dopisivali se satima, danima… Nikako nisam htjela otići na kavu sama s njim jer bi mi to onda bilo gotovo, valjda bih tako priznala sama sebi da mi se sviđa. A to je bilo očigledno svima. Došao je tako i svibanj, u Šibeniku smo 24. svibnja 2014.  bili organizatori prvog Adria Cantat, natjecanja zborova, komornih zborova i klapa u folklornoj glazbi. Svi članovi Kola su aktivno sudjelovali u organizaciji, a Luka i ja smo bili jedni od domaćina – svatko od nas je bio zadužen za određeni zbor ili klapu. Dočekali bi ih i uputili o svemu što će se taj dan događati, kad imaju generalnu probu, koji su po redu na natjecanju itd. Tako smo se nas dvoje napokon našli na kavi rano ujutro jer smo čekali naše zborove. Taj cijeli dan smo više – manje proveli zajedno, a u trenutcima kad nije bio u blizini mi je bilo prazno, te  sam shvatila da mi odgovara njegovo društvo i da mi se stvarno sviđa. Tu večer je pao i naš prvi poljubac i zato taj dan brojimo kao prvi dan naše veze, otkriva nam 28-godišnja Andrea kako je započela ‘kolaška ljubavna priča’ s četiri godine mlađim Lukom.

    kolo2

    Andrea i Loredana učiteljice su razredne nastave koje su zajedno stažirale u školi na Vidicima i početkom 2014. otišle na audiciju.

    – Lora mi je jedan dan predložila da odem s njom na audiciju što sam i napravila. Postala sam član Kola zato što je to iznimna čast i zadovoljstvo – pjevati i time njegovati kulturnu tradiciju Šibenika, priča nam Andrea čiji suprug broji dvije godine više u ‘Kolu’.

    – S puno treme smo otišle pogodit par tonova na istoj toj audiciji i postale smo prve altuše zbora. Tomi se u međuvremenu svidila posebna vibra na probama i tako on postaje jedan od prvih tenora Kola. Tu smo stekli puno prijatelja, a na probama pršti energija starih i mladih koja pozitivno djeluje na sve nas, otkriva nam Loredana.

    Od njih četvero, Luka ima najviše staža u Kolu, a kako nam otkriva, za to je isto zaslužan prijatelj.

    Član sam malo više od pet godina, a razlog mog dolaska u Kolo je, prije svega što obožavam glazbu, pjevanje te druženje. Zapravo, prije dolaska u Kolo nisam baš pretjerano znao o povijesti i samom djelovanju društva, niti sam ih imao prilike slušati uživo, tek bih onako načuo nešto, ali bez nekog interesa. Onda me jednog dana nazvao prijatelj Šimun, također član društva, koji trenutno pauzira zbog obaveza. Saznao je za audiciju u Kolu, pitao me bi li se želio s njim prijaviti i probati, a ja sam mu kroz smijeh odgovorio da može, nemamo što izgubiti. Tako smo otišli, probali, prošli audiciju i sve ostalo je povijest, priča nam Luka.

    kolo1

    Biti član Kola znači biti dio jedne velike obitelje, slažu se oba bračna para. U društvu su okupljene različite generacije, ali generacijski jaz ne postoji.

    – Kolo je jedna velika pjevačka obitelj u kojoj ćete naći i dobar savjet, prijatelje, podršku, razumijevanje, smijeh, veselj. Imao sam prilike to vidjeti i osjetiti već na prvim probama. Teško je doći u novi sredinu, gdje prvi puta sretneš pedesetak novih i nepoznatih ljudi, različitih godina u rasponu od 17 do 70, a osjećati se opušteno i ugodno kao u Kolu. Samim tim već pokazuju da su jedna velika obitelj i da im je svaki član jednako bitan, priča nam Luka i ističe kako u Kolu sigurno postoji neka posebna energija, a njih četvero samo nastavljaju tu lijepu tradiciju.

    kolo

    Kolo je svojevrsni simbol Šibenika koji postoji više od 100 godina, kroz njega su prošle tisuće članova, iza pjevačkog društva je bezbroj nastupa i veliki broj nagrada, a dva bračna para su nam otkrila u čemu leži tajna dugovječnosti i uspjeha pjevačkog društva.

    – U zajedništvu. Kolo je sigurno nebrojeno puta prolazilo kroz teška razdoblja, kako financijska tako i u smislu broja članova. Nigdje nisu uvijek cvale ruže, ali kako Kolo stari tako postajemo sve snažniji i mlađi, dolaze novi članovi, društvo se obnavlja, ali ključ opstanka je u zajedništvu, te se nadam da ćemo i dalje u budućnosti osvajati nagrade, raznorazna druga dostignuća i ono najbitnije – ljudska srca, kazao nam je Luka.

    Osim zajedništva, tajna je i u ljubavi, dodat će Andrea.

    – Tajna dugovječnosti je u ljubavi prema pjesmi, društvu, tradiciji i gradu, a uspjeha u novim izazovima koje uspješno odrađujemo i to je ono što nas motivira, priča nam novopečena gospođa Gašperov.

    kolo3

    Loredana i Tomislav kroz smijeh kažu da su to novi članovi.

    – Da smo ostali na prvih dvadeset članova, ne bi postojali već 100 godina, stoga vas pozivamo da dođete i okušate svoje glasnice, a možda se i zaljubite, pozivaju mladi roditelji.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica...

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...