Šesto po redu natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH, ‘Prvi za Hrvatsku 2017’, uspješno je završeno danas u Kninu i to pobjedom pripadnika Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade skupnika Ive Bašića. Skupnik Bašić je zahtjevnu stazu prošao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Potrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minuta, bio vojnik Nikola Polić, pripadnik bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade.

Čestitajući pobjedniku i najboljim natjecateljima izaslanik ministra obrane, Tomislav Ivić rekao je kako natjecanje za nas predstavlja sam vrh pripremljenosti, vrh sposobnosti, vrh uspjeha i pobjede pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, te je čestitao pobjedniku na današnjim postignućima.

U četvrtak je održano kvalifikacijsko natjecanje u dvije discipline, gađanju iz jurišne puške VHS-D2 i gađanju iz samokresa HS 2000. Završnica počela je u petak kada su u sedam ujutro na kninskim ulicama natjecatelji, noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 15,2 kilograma, krenuli u utrku po 35 kilometara dugačkoj stazi duž ulica grada Knina i vojnog vježbališta „Crvena zemlja“. Natjecanje je obuhvatilo 12 radnih točaka na kojima su obavljali zadane vojničke zadaće, a sudjelovalo je 150 natjecatelja iz Oružanih snaga RH, od čega dvije natjecateljice, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH te više od 30 pripadnika oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Njemačke, Slovenije, SAD-a i Velike Britanije.

Zbog velikog broja stranih natjecatelja i  međunarodnog  karaktera, natjecanje se provodi i pod nazivom ‘Best soldier competition’, a samo natjecanje provodilo se u tri kategorije: muškoj kategoriji za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja te ženskoj kategoriji.

Ovogodišnje natjecanje bila je prilika da se još jednom potvrdi trajno savezništvo i postojana suradnja između oružanih snaga Republike Hrvatske i lokalne zajednice. Tako su pripadnici oružanih snaga bili angažirani na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića.

-To je mali doprinos lokalnoj zajednici, ali puno znači u srcima djece. Lokalna zajednica uvijek može računati na Oružane snage, a mi ćemo se uvijek odazvati na poziv za suradnju, pogotovo kada su cilj naši najmlađi, zaključio je državni tajnik Tomislav Ivić.

foto: ilustracija

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.