Više

    Šibenski HDZ ispisao je političku povijest, a ljevicu potjerao u totalnu inventuru

     

    HDZ je i u gradu Šibeniku i u Šibensko–kninskoj županiji, na ovogodišnjim lokalnim izborima, ostvario bolji rezultat nego prije četiri godine pa, iako su oprezni, njihovi kandidati drugi krug mogu puno mirnije čekati nego 2013. godine.

    Aktualni gradonačelnik Željko Burić ostvario je povjerenje visokih 48,39 posto birača i svega tristotinjak glasova nedostajalo mu je za pobjedu u prvom krugu. To je veliki uspjeh HDZ-a s obzirom da su na izbore izašli samostalno, premda su im mnogi savjetovali da to ne čine.

    Iako je najavljivao ulazak drugi krug, hrastovac Zekanović kao treći gradonačelnički kandidat dobio je tek 8,17 posto glasova i dva mandata u Gradskom vijeću.

    zekanovic 210517 1

    Nadalje, u usporedbi s izborima 2013. godine, Burić je nakon prvog kruga imao 42,07 posto dok je njegov suparnik i tadašnji gradonačelnik Ante Županović osvojio 36,79 posto.

    Među ostalim pretedentima, a bilo ih je osam, Buriću je najbliži Josip Živković, kojeg je kandidirao SDP u koaliciji s HSS-om i HSU-om. Živković je dobio 15,90 posto pa će se njih dvojica boriti u drugom krugu, 4. lipnja. Valja izdvojiti da je Burić imao preko osam tisuća glasova, čak šest tisuća više od drugoplasiranog Živkovića.

    Loš rezultat SDP-ove koalicije malo je koga iznenadio jer se zna da široj šibenskoj javnosti Josip Živković nije previše poznat, iako je u mandatu SDP-ove vlasti u Šibeniku bio komunalni pročelnik. Dio biračkog tijela sigurno je kaznio i koketiranje s bivšim HDZ-ovcem Antonom Dobrom, kandidatom za dogradonačelnika, kojeg nisu dobro prihvatili ni u užem vodstvu stranke, a kamoli SDP-ovi birači. U SDP-u su, očito, htjeli ući u biračko tijelo HDZ-a, međutim ‘fulali su ceo fudbal’ jer, ne da nisu uzeli desne birače, već su svoje ostavili doma.

    HO5A0893

    Bolje je, nego prije četiri godine, prošao i župan Goran Pauk, HDZ-ov kandidat za još jedan mandat. Pobjeda u prvom krugu umakla mu je za svega 0,6 posto glasova pa će u drugi krug s Frankom Vidovićem koji je ostvario 21,88 posto. Pauk je 2013. godine također išao u drugi krug jer je tada ostvario 46,59 posto, a njegova protukandidatkinja Anita Bara (SDP) 31,41 posto.

    Vidović je, pobjegavši od gradskog sraza sa Željkom Burićem, krenuo na županiju, no vjerojatno nije očekivao ovako loš rezultat. Navodno je računao i na glasove SDSS-a zbog kojih je ‘žrtvovao’ stranačku strukturu u Kistanjama. Nadao se Vidović i podršci Stipe Petrine, ali je ona izostala, stoga ga je Pauk ‘potukao do nogu’ i umalo osvojio mandat župana već u prvom krugu.

    vidovic ziivkovic

    SDP je ‘stradao’ i u Gradskom vijeću Šibenika gdje je HDZ ostvario 13 mandata, prvi put u povijesti apsolutnu većinu. SDP-ova koalicija ima svega pet mandata od kojih su tek dva SDP-ovca pa neće moći osnovati ni samostalni Klub vijećnika, za koji im je potrebno najmanje troje ljudi. U Skupštini Šibensko-kninske županije HDZ ima 21 vijećnika, četiri više nego u prošlom mandatu dok je SDP u velikoj koalicji s HSS-om, HNS-om i HSU-om osvojio sedam mandata. Od njih sedam, tek je dvoje SDP-ovaca dok su ostali koalicijski partneri.

    izbori biralista pauk 210517 2

    Također, HDZ je osvojio i većinu na svim biračkim mjestima u Šibeniku, čak i ona koja do ovih izbora do sad nikad nisu.

    Zbog svega, SDP-u treba dobra analiza što se u međuvremenu dogodilo, iako dobri poznavatelji prilika kažu da rezultat nije neočekivan s obzirom da u toj stranci situacija nije dobra još od povlačenja Zorana Milanovića i izbora Davora Bernardića na čelo stranke. Zna se i da dio članstva zamjera Vidoviću navodnu samovolju kod izbora kandidata, a očito je i da je i biračko tijelo ‘kaznilo’ cjelokupnu situaciju u SDP-u, od državne razine koja se prelila na lokalnu razinu.

    Šibenskom i županijskom SDP-u očito ne preostaje ništa drugo nego totalni remont nakon izbornog fijaska, a nije tajna da ‘odbačeni’ SDP-ovci ‘kutre’ i čekaju unutarstranačke izbore kako bi preuzeli vođenje stranke.

    (K.Bilan, G.Pauk)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni...

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...

    Zbog šverca migranata kod Knina pritvoren i kazneno...

    Policijski službenici Policijske postaje Knin proveli su kriminalističko istraživanja nad državljaninom Poljske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela šverca migranata i krivotvorenje isprave. U srijedu,...

    Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja u...

    Prošloga se tjedna u ACI marini Vodice održala velika akcija čišćenja mora i podmorja. ACI d.d. već dugi niz godina potiče članove lokalnih zajednica...

    NAJNOVIJE

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, a izbori su valjani

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...

    Zbog šverca migranata kod Knina pritvoren i kazneno prijavljen Poljak (24)

    Policijski službenici Policijske postaje Knin proveli su kriminalističko istraživanja nad državljaninom Poljske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela šverca migranata i krivotvorenje isprave. U srijedu,...

    Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja u ACI marini Vodice

    Prošloga se tjedna u ACI marini Vodice održala velika akcija čišćenja mora i podmorja. ACI d.d. već dugi niz godina potiče članove lokalnih zajednica...