‘Smrdi, smrdi, užasno smrdi! Ne damo naša polja! Ne damo našu prirodu!’, uzvikivali su danas stanovnici Putičanja, mjesta na granici s Općinom Stankovci u Zadarskoj županiji, koji su se okupili na prosvjedu pred tvornicom ribljih konzervi ‘Ostrea’ u Poslovnoj zoni Stankovci. Naime, već mjesecima nije riješen problem otpadnih voda koje tvornica ispušta u polja Putičanjaca i zagađuje okoliš pa je njih tridesetak danas javno iskazalo svoje nezadovoljstvo, strah od zagađenja okoliša i ugroze zdravlja.

– Protiv smo tvornice Ostrea koja uništava naša polja. Tu je i moje smilje, 37 tisuća sadnica plus mladih pet tisuća sadnica, prijeti im uništenje, zaraza. Ja od toga živim. Tehnološke otpadne vode spojio je na oborinske vode, izlaze doli u najnižem dijelu Poslovne zone i prelijevaju se u polje i idu prema mojoj plantaži. Čovjeku vlasniku polja teren je postao jezero, sve je poplavilo. Dva prilazna puta više nisu putevi nego rijeke i potoci smrada, govori nezadovoljni Klaudio Smolić Kale koji tristotinjak metara od tvornice ima plantažu smilja, a ona je sada ugrožena zbog opasnih tvari koje Ostrea ispušta u prirodu.

puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 32

Kod Nevena Badurine, diretkora tvornice i ‘kralja inćuna’, kako ga mediji nazivaju, Smolić je bio nekoliko puta, i kaže, svaki put mu je rekao da će riješiti problem, no do danas se ništa nije pomaknulo s mrtve točke.

– Svaki put bi rekao da će u roku od tri-četiri dana biti riješeno, međutim ništa. To traje već dvi, tri godine, zadnji put sam bio u prvom misecu. ‘Nema problema, riješit ćemo’, kaže on meni. Ja pitam ‘Kako’, a govori on ‘Pribacit ćemo na drugu stranu’, međutim nije napravio niti to. Nakon toga, pošto je kaljužina krenula prema Općini Pirovac i fizički ušla u nju, nazvali smo načelnika Gulama i onda su oni uputili prijave u nadležne institucije, ali još uvik se nitko ne javlja. Zatvorit ćemo izlaz s autoputa i neće nas biti ovoliko nego dvi, tri tisuće u sred sezone, pa neka naši političari koji misle samo na sebe vide kako će to riješiti. Žalosno, govori Klaudio Smolić Kale, inače sudionik Domovinskog rata.

Općina Pirovac na čelu s načelnikom Ivanom Gulamom uputila je prijave Ministarstvu zaštite okoliša, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu gospodarstva, međutim, dosad još nitko od nadležnih nije izašao na teren.

– Problem je ovog trenutka došao na prag Općine Pirovac prema našim poljoprivrednim zemljištima. Poduzeli smo sve ono što smo mogli, znači išli smo s upozorenjima svim nadležnim institucijama, neke od njih su se javile, neke nisu i čekamo da izađu na teren i utvrde propuste koji su svima na oko vidljivi te da kazne odgovorne i spriječe daljnje ekološko zagađenje, poručuje Gulam.

puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 16

Ogluše li se institucije i na prosvjed, Gulam najavljuje zatvaranje cesta.

– Moramo riješiti ovaj problem i još jednom pozivavm sve nadležne službe da izađu na teren i riješe ovaj problem. Ministarstvo zaštite okoliša odgovorilo nam je da će uputiti svoje službe na teren, ali još nisu došli. Mi nismo protiv proizvodnje niti protiv tvornice Ostrea niti protiv vlasnika, samo želimo da se tvornički otpad zbrinjava u skladu s normama i standardima. Dio smo Europske unije, pričamo o zaštiti okoliša, gradimo tvornice i pretovarne stanice kako bi se otpad zbrinjavao po najvišim standardima, a ovdje se tehnološki otpad ispušta direktno u polje. Tražimo od države da ovo riješi jer smatramo da razgovor s gospodinom Badurinom neće donijeti riješenje, govori pirovački načelnik.

Smrad koji se danas širio Poslovnom zonom Stankovci bio je prilično neugodan, no prosvjednici nam govore kako je to zapravo minimalno u odnosu na ostale dane kad smrad postaje nesnosan.

puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 33

–  Smrdi, smrdi, užasno smrdi! Ne damo naša polja! Ne damo našu prirodu! Gdje ste? Ne damo Putičanje, nikome ne damo naše misto. Uvik smo se borili protiv Pirovca, a sad ćemo i protiv Stankovaca. Ne damo našu prirodu. Uništili su naša polja, sram vas bilo! Ljudi žive od toga. Ovdje sam se rodila, ovo su naši preci napravili, živjeli su nekad sa Stankovčanima i Velimčanima, oni su isto trebali doći ovdje da se bore s nama, a ne nas tako ostaviti. Naše misto mi ne damo, jer ovo je strašno za našu dicu i unučad. A komarci? Šta će bit ovog lita kad dođu turisti, dica naša koja žive vani?, ogorčena je prosvjednica Gordana Pamković iz Putičanja.

puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 17

Prosvjednici kažu kako su vidjeli Badurinu da je oko 8,30 sati ujutro došao u tvornicu, no pred njima se nije pojavio. U telefonskom razgovoru kazao nam je kako stanovnici nemaju od čega strahovati.

– To nije nikakav tehnološki otpad, nego čista voda ispravna za piće. Do sutra ćemo riješiti taj problem da stanovnicima više ne smeta, poručuje Badurina.

puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 34 puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 35 puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 36 puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 28 puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 25 puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 1 puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 2 puticanje tvornica ostrea prosvjed 250517 15

About Ana-Marija Crnica

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.