Učenici Turističko-ugostiteljske škole danas su imali priliku učiti od najboljih na radionicama koje su se održale u sklopu 4. festivala Okusi Mediteran. Naime, učenici od prvog do trećeg razreda prvo su poslušali predavanje WSET sommeliera Mire
Šemić naziva ‘Što znači biti i kako postati sommelier’.
Ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole, Senka Dodig, kazala je kako je velika čast ugostiti dvoje vrhunskih profesionalaca te naglasila kako se nada da će sve informacije koje nauče na radionicama pasti na plodno tlo.
-Ovi trenuci su mala zrnca u vašim životima, ali ona su jako motivirajuća. Čast nam je što imamo priliku učiti od najboljih, kazala je.
Mira Šemić učenicima je uz kontinuirani dijalog, ali i praksu pokazala što znači biti vrhunski sommelier.
– Vino je umjetničko djelo. a ja ne dozvoljavam da itko kaže da je neko vino loše, samo da nije po njegovom ukusu, naglasila je.
Potom je za mlade šibenske kuhare uslijedilo predavanje i kulinarska demonstracija francuskog chefa Lionela Levya, koji je okrunjen Michelinovom zvijezdicom.
– Zaista sam počašćen što sam ovdje te vam želim ispričati svoju priču. Nitko iz moje obitelji nije bio u restoraterstvu, ali ja sam uvijek bio gurman i zanimalo me što jedem. Pomagao sam u kuhinji kad god sam stigao,a nakon srednje škole upisao sam ugostiteljstvo i upoznao jednog chefa kod kojeg sam radio. Uz predan i dugotrajan rad, uslijedila je Michelinova zvijezdica, kazao je na početku chef Levy.
Učenici nisu skrivali svoje zadovoljstvo, te su uz pregršt pitanja, na trenutak postali i pomoćnici ovih vrhunskih znalaca.
Ana Peran i Matija Dević kazale su nam kako su oduševljene posjetom chefa i sommeliera.
-Izrazito smo uzbuđene jer je to veliko priznanje za našu školu. Posebno mi se svidio chef, koji je bio izrazito zanimljiv i otvoren za sva pitanja, kazala je učenica Ana.
Matiji se ipak više svidjela sommelierka Mira.
-Moram kazati kako bih voljela bih da nas posjete i priznati hotelijeri, ali me somellierka Mira zadivila svojim istančanim osjetilima, zaključila je Matija.