Više

    Miljevci su pokazali put prema pobjedi: ‘Operacija Miljevački plato imala je veliko psihološko i vojno značenje’

     

    U Miljevcima je danas, u nazočnost predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice proslave, svečano obilježena 25. godišnjica oslobođenja Miljevaca, do tog trenutka Domovinskog rata, najveće akcija Hrvatske vojske u oslobađanju okupiranog područja od jugo-srpskih agresora. Proslava je započela svečanim postrojavanjem sudionika akcije ‘Miljevci’ u kojoj je oslobođeno sedam miljevačkih sela.

    miljevci 25 obljetnica 210617 2

    miljevci 25 obljetnica 210617 3

    miljevci 25 obljetnica 210617 4

    – Iznimno mi je zadovoljstvo biti danas na poprištu jedne od prvih oslobodilačkih akcija u Dalmaciji tijekom obrambenog Domovinskog rata. Obilježavajući 25. godišnjicu operacije Miljevci s ponosom se prisjećamo svih sudionika operacije, a s posebnim poštovanjem i zahvalnošću danas odajemo počast poginulim, preminulim i ranjenim pripadnicima Hrvatske vojske. Operacija Miljevački plato imala je veliko, ne samo vojno, nego i političko i psihološko značenje. Ona je još jednom pokazala ne samo vojnu snagu Hrvatske vojske, nego i političku odlučnost hrvatske države i njenog tadašnjeg vodstva, da ne prizna okupaciju ni jednog dijela hrvatskog teritorija, osnaživši povjerenje naroda da će u pogodnom času cijela Hrvatska biti oslobođena, što je i ostvareno u slijednim vojnim operacijama, uključujući Bljesak i Oluju, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

    miljevci 25 obljetnica 210617 8

    miljevci 25 obljetnica 210617 9

    miljevci 25 obljetnica 210617 30

    Ovu pobjedu danas slavimo, naglasila je predsjednica, kako bismo se prisjetili slavne prošlosti i održali Hrvatsku vojnu tradiciju, ali i kako bismo obnavljanjem uspomene na te dane učvrstili svoje zajedništvo i motivaciju nositi se sa izazovima koji su danas pred nama.

    – Naravno, u vrijeme mira, kada izostaje kolektivni osjećaj prijetnje za sigurnost države i njenih građana, nije moguće računati na stupanj jedinstva koji smo imali u Domovinskom ratu. Nužno je raditi na što većem stupnju nacionalnog zajedništva radi postizanja političkog suglasja u onome što je zajednički interes sviju, bez obzira ne ideološke, stranačke ili svjetonazorske razlike. U prvome redu mislim na demografsku obnovu Republike Hrvatske i ostanak mladih u ovim krajevima, čemu nedvojbeno, uzročno-posljedično pripada znanost, istraživanje i gospodarski razvoj putem investicija i zapošljavanja. Bitni prioriteti su i obrazovna reforma, fiskalna i funkcionalna decentralizacija u cilju ravnomjernog razvoja svih državnih područja te svakako sigurnosna i obrambena politika. Predstojeće donošenje strategije nacionalne sigurnosti u tom je smislu od posebne važnosti. Nadamo se kako svoje vojne sposobnosti nećemo morati dokazivati u ratnim okolnostima, no hrvatski sustav sigurnosti mora imati sposobnost učinkovitog odvraćanja i djelotvornog odgovora na moguće ugroze. Iako Hrvatska danas kao članica Europske unije i Nato saveza ima i međunarodnu potporu u očuvanju nacionalne sigurnosti, oslonac na vlastite snage, ulaganje u vlastitih sigurnosnih i obrambenih sposobnosti, trajni je imperativ. Stoga ću kao predsjednica i vrhovna zapovjednica oružanih snaga i dalje činiti sve da razvijamo i unaprjeđujemo svoje sigurnosno-obrambeni sustav, kazala je Grabar-Kitarović.

    miljevci 25 obljetnica 210617 29

    miljevci 25 obljetnica 210617 7

    miljevci 25 obljetnica 210617 14

    Domaćin proslave obljetnice akcije ‘Miljevci’, drniški grdonačelnik Josip Begonja istaknuo je kako je od akcije prošlo 25 godina, ali za mnoge kao da je bila jučer.

    – Da nije bilo onih koji su položili svoje živote za obranu domovine, nas danas ne bi bilo ovdje, kazao je.

    miljevci 25 obljetnica 210617 15

    Brigadir Ivan Bačić jedan je od ratnih zapovjednika 113. šibenske brigade posebnu je zahvalnost izrazio obiteljima poginulih suboraca koji nisu dočekali radost oslobođenja, a dali su sve što su imali – svoje živote.

    – To je bilo herojsko djelovanje pripadnika 4. bojne 113. brigade koji su izveli akciju s tri neprepostive prepreke. Oslobađanjem Nos Kalika ostvarili smo uvjete za daljnje oslobođenje miljevačkog kraja, a cijela ova akcija ja bila uvjet za daljnje djelovanje na cijelom ovom prostoru. Zapovjedništvo 113. brigade cijelo je vrijeme pratilo stanje, procjenjivalo situaciju i detaljno planiralo akciju koja je nije bila samostalni čin, kako kako to neki 25 godina žele prikazati, već je bila u duhu direktive vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske. Oslobađanjem Miljevaca postavili smo crtu bojišnice koja je ostala sve to početka vojno redarstvene akcije Oluja. Pred nama je bio samo jedan cilj, vratiti stanovništvo na ognjište i sačuvati našu mladu državu, kazao je Bačić i zahvalio roditeljima koji su iznjedrili hrabre sinove i borce.

    miljevci 25 obljetnica 210617 16

    miljevci 25 obljetnica 210617 12

    miljevci 25 obljetnica 210617 13

    miljevci 25 obljetnica 210617 5

    Drago Matanović, izaslanik načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirka Šundova, istaknuo je kako akcija ‘Miljevci’ najbolje svjedoči o karakteru Domovinskog rata koji je bio čist i slavan.

    – Nesebična žrtva branitelja zauvijek će biti utkana u povijest i nužno je i dalje obilježavati datume zbog mladih na kojima počiva naša budućnost. Oni moraju znati istinu o pravednoj borbi, da smo branili naše i ostvarili stoljetni san o slobodi. Neka pobjednički duh koji je zaiskrio u nama bude danas primjer i putokaz kako se treba boriti za domovinu, naglasivši da branitelji trebaju biti ponosni što su bili dio velike akcije.

    miljevci 25 obljetnica 210617 17

    Ministar obrane Damir Krstičević s osobitim se ponosom prisjetio jedne od prvih oslobodilačkih akcija Domovinskog rata i suboraca koji su dali svoj život za slobodu.

    – Miljevci su bili naznaka nezaustavljive hrvatske pobjede koja je pokazala kako smo izrasli u silu koja može izvoditi napredne vojne operacije. Miljevci su pokazali put prema pobjedi! To su bila vremena kad smo imalu vjeru i zajedništvo, a naše zadaće u ratu smo ispunili ponosno i časno. Budući da znam koja je cijena slobode, preda mnom je odgovornost graditi obrambeni sigurnosni sustav i zato smo krenuli u izradu strateških dokumenata  na kojima će počivati sustav domovinske sigirnosti koji ce moći odgovoriti na sve suvremen uvjete. Temelj naše države je Domovinski rat i trebamo čuvati njegove vrijednosti dok gradimo našu budućnost, istaknuo je ministar obrane.

    miljevci 25 obljetnica 210617 18

    Odlukom predsjednice Republike Hrvatske Nediljko Marin i Ante Reljanović, sudionici operacije ‘Miljevci’, odlikovani su Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u ratu.

    miljevci 25 obljetnica 210617 33

    miljevci 25 obljetnica 210617 32

    miljevci 25 obljetnica 210617 31

    miljevci 25 obljetnica 210617 20

    miljevci 25 obljetnica 210617 27

    miljevci 25 obljetnica 210617 28

    miljevci 25 obljetnica 210617 25

    miljevci 25 obljetnica 210617 22

    miljevci 25 obljetnica 210617 21

    Program proslave 25. obljetnice akcije ‘Miljevci’ nastavljen je svetom misom zadušnicom koju je predvodio biskup Tomislav Rogić, izložbom fotografija i nastupom ansambla ‘Lado’.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Petak sunčaniji, a u nedjelju jačanje bure

    Promjenjivo i svježe vrijeme imat ćemo i sljedećih barem tjedan dana, uz češće povremene oborine na kopnu, a na Jadranu i uz gdjekad jaku...

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    NAJNOVIJE

    Petak sunčaniji, a u nedjelju jačanje bure

    Promjenjivo i svježe vrijeme imat ćemo i sljedećih barem tjedan dana, uz češće povremene oborine na kopnu, a na Jadranu i uz gdjekad jaku...

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...