Više

    ‘Čarobne kuhače’ skuhale najbolju janjetinu s bižima u Oklaju

     

    U susret 26. obljetnici utemeljenja hrvatske države u subotu oko tisuću Prominjana i njihovih gostiju okupilo se u Oklaju na drugoj gastronomskoj manifestaciji ‘Prominski bronzin’ u sklopu koje je održana i 4. Smotra prominskih vina. Ove se godine šest ekipa Prominjana natjecalo u kuhanju janjetine s bižima po starinski, u bronzinu nad vatrom. Općina Promina osigurala je meso, biže i drva, a sve ostale sastojke sami natjecatelji.

    Po ocjeni žirija najbolja je bila ekipa ‘Čarbne kuhače’ koja je osvojila 141 bod, druga je ekipa ‘Roko’ sa  bodom manje, 140 bodova, a treća ekipa ‘Jagodice bobice’ sa 138 bodova. Za nagradu su najboljim ekipama pripale gradele i ožeg. Manifestaciju je posjetio i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je zajedno s načelnikom Tihomirom Budankom podijelio nagrade i diplome kuharskim ekipama.

    prominski bronzin3

    Tomislav Špiček, jedan je od najpoznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara, koji je čest gost i predsjednik žirija u garsto TV-emisijama i na manifestacijama poput ‘Prominskog brnzina’ ocijenio je  sva jela jako dobrima i ukusnima.

    – Meso nije bilo raskuhano, no vidim da su se kuhari poveli za modernim kuharstvom… Naše bake nisu pravile temeljce. Natjecatelji su  odkoštavali meso, skuhali temeljac i tome zalijevali jelo. Ja smatram da za ovakav način kuhanja, u bronzinu i na vatri, meso treba biti nasječeno s kostima. Nemojmo bježati od toga, jer tako se radilo prije 50 ili 60 godina i to zadržimo, poručio je Tomislav Špiček.

    U revijalnom dijelu izvan konkurencije kuhale su gostujuće ekipe među kojima su županijska Udruga Slavonaca i Baranjaca ‘Hrast’ i Udruga putničkih turističkih agencija Splitsko-dalmatinske županije kuhale čobanac, JU Nacionalni park ‘Krka’ veprovinu s gljivama i grahom i slatke delicije, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije pekla je fritule, Prominjka Blagica Pokrovac paspalje, dok najveći kotao bio je onaj prominske lovačke udruge gdje se spremao cijeli vepar. Ukupno za sva jela koja su podijeljena besplatno utrošeno je oko 120 kilograma mesa.

    prominski bronzin2

    U pečenju fritula s direktoricom ureda županijske Turističke zajednice Željanom Šikić okušao se i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je istkano da mu je drago da se ovakve manifestacije održavaju i u zaleđu jedne turističke županije u kojoj se zadnjih godina sve više razvija i ruralni turizam.

    Zadovoljstvo nije krio niti prominski načelnik Tihomir Budanko.

    – Mi imamo ekološki čist prostor i tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji, a osim pršuta i sira iz mišine naša domaća jela od mesa i bez mesa, baš kao i domaća vina, rakije, maslinovo ulje, med sa etiketom zdrave ekološke hrane sa naših prostora, trebali bi biti razlog više da se posjeti ovaj kraj. Velike su mogućnosti i mi u svemu dajemo doprinos kao Općina, a moram naglasiti da u tom smislu imamo i izuzetno dobru suradnju s JU Nacionalni park ‘Krka’, rekao je među ostalim Budanko istaknuvši kako je u prošloj godini u Općini Promina ostvareno 6.000 turističkih noćenja, što je pokazatelj da se kraj sve više turistički budi.

    prominski bronzin4

    U sklopu ‘Prominskog bronzina’, u suradnji s Udrugom vinara ‘Debit’, održana je i 4. smotra prominskih vina čiji je apsolutni pobjednik vinar Stipe Knežević.

    U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Bibinja i KUD “Naši korijeni” iz Kljaka, a završnica cijele manifestacije bio je koncert popularne grupe Baruni i potom veliki vatromet.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...