Vijest da je Vodovod ovršen za 1,2 milijuna kuna zbog jamstva za kredit HNK Šibenik, danas je odjeknula medijima, no još uvijek aktualni direktor tog gradskog poduzeća, Miho Mioč, nije se oglasio.

Na naše telefonske pozive Mioč nije odgovarao, pokušali smo i preko njegove glasnogovornice, ali bez uspjeha. No šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je, inače, i predsjednik Skupštine gradskog poduzeća, javio nam se nakon sastanka u ministarstvu u Zagrebu te rekao kako osobno nema pojma je li, ili nije Vodovod dao garanciju za kredit nogometnom klubu.

– To je pitanje za HNK Šibenik, odnosno za Vodovod koji, također, ima i svoj Nadzorni odbor. Skupština o nikakvom kreditnom jamstvu nije raspravljala. Ako je sve odrađeno sukladno statutu i pravilima, to je jedna priča. Ako nije, onda postoji i politička odgovornost jer javnim novcem treba raspolagati na transparentan način – poručio je Burić.

Vrući kesten sa Šubićevca

Nema se što skrivati, napominje šibenski gradonačelnik te dodaje da uz političku, postoje i ostale vrste odgovornosti, ali one su već u ingerenciji drugih tijela.

Što se tiče odnosa drugoligaša sa Šubićevca i Grada Šibenika, Burić otkriva kako već na sljedećem Gradskom vijeću ide odluka o prodaji kluba.

– Mi se ne želimo brinuti o HNK Šibenik niti to treba biti naša briga. Oni se trebaju ponašati i upravljati sami sobom kao svaka druga privatna tvrtka na tržištu – rezolutno će gradonačelnik.

Direktor HNK Šibenik Novica Ljubičić kratko nam je objasnio da u vrijeme podizanja spornog kredita nije bio u klubu, stoga nema informacija o kreditu.

– Provjerit ću i sutra znati više – kazao nam je Ljubičić te obećao da će nas izvijestiti o svemu.

Mioč iz problema u problem

Podsjetimo, riječ je o kreditu od 5,8 milijuna kuna, odnosno o kratkoročnom zajmu HNK Šibenik koji su oni trebali i vratiti. Još uvijek nije poznato jesu li ga vratili, a prema svemu sudeći, to se nije dogodilo jer je navodno s 1,2 milijuna kuna ovršen Vodovod. Kredit je u rujnu 2015. godine morao proći i šibensko Gradsko vijeće, oko čega je bilo dosta spora između vladajućih i oporbe budući da je opozicija upozoravala kako taj kredit HNK Šibenik ne može vratiti.

Vodovod je bio i predmetom spora zbog kupovine dionica Jadranske banke koja je već u to vrijeme bila u dugovima. Kupljeno je dionica za čak pet milijuna kuna, a radi toga je direktor Vodovoda Miho Mioć prijavljen Državnom odvjetništvu. Naime, oporba mu je spočitavala da je špekulirao javnim novcem, no naposljetku je tužiteljstvo kaznenu prijavu odbacilo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.