" "
Više

    " "

    FOTO Krka ima nove veslačke prvake države

     

    Odlične vijesti stigle se s Hrvatskog veslačkog prvenstvoa, najvažnijeg godišnjeg natjecanja hrvatskih mladih veslačica i veslača, koje je održano na Jarunu. Članovi šibenske Krke osvojili su, naime, niz medalja, a kako je bilo i pročitajte u opširnom i uvijek zanimljivom osvrtu predsjednika Krke Dražena Crnogaće.

    Na trodnevnom nadmetanju preko tisuću veslačica i veslača sudjelovalo je i 15 članica i članova VK Krka predvođenih trenerima Radečićem, Blaževićem i Krasićem. Toplotni val o kojem ovih dana priča čitava Hrvatska ponešto se osjetio i na Jarunu, a temperaturi je dodatno pridonijelo i 120 utrka koliko ih je odveslano u uzrastima od kadeta B do juniora A.

    vk krka 9

    Krku su predstavljale slijedeće posade o čijim plasmanima ćemo redom onako kako su nastupale reći nešto više.

    Sara Slugan, samac za kadetkinje B: lagana kao pero, 12-godišnja Sara, imala je sportsko-vatreno krštenje na vodi jezera Jarun. U kvalifikacijama je sigurno pobijedila i time izbjegla repesaž. Potom je u polufinalu u cilj ušla treća što joj je bilo dovoljno za plasman u A-finale i njen najveći dosadašnji sportski uspjeh. Potom se i u tzv. velikom finalu i te kako borila i u cilj ušla kao četvrta iza tjelesno znatno jačih vršnjakinja. Bravo Sara!

    vk krka 6

    Filip Matešić, Jakov Škugor, Toni Mladineo, Stipe Mandušić, četverac na pariće za kadete A: u prednatjecanju koje su veslali u petak napravili su nekoliko tehničkih grešaka što ih je koštalo izravnog plasmana u polufinale. U subotu ujutro veslali su bez greške i pobijedili u  repesažu. U polufinalu su za zaveslaj izgubili treće mjesto koje ih je vodilo u željeno A-finale, da bi u B-finalu ipak pokazali da vrijede – pobijedili su s rezultatom boljim od dvoje A-finalista!

    vk krka 8

    Matej Krnić, samac za kadete B: komentar njegova nastupa najbolje je odmah započeti velikim BRAVO! U eliminacijama pobjeda i izravan ulazak u polufinale, u polufinalu uvjerljivo prvo mjesto za plasman u A-finale, a u tom A finalu opet pobjeda i prvi naslov prvaka države za našeg najmlađeg veslača! Tri utrke – tri pobjede, veslanje tehnički bez greške, osim tu i tamo povremenog okretanja glave u stilu ‘Gdje je više taj cilj!’ što jeste graška, ali je možemo pripisati neiskustvu. Pobijedio je tjelesno jače suparnike i to je ono što mora veseliti!

    vk krka 2

    Denis Borna Bumbak, samac za mlađe juniore: valjani momak koji je u drugim okolnostima trebao biti član veće posade, ali je ostao bez boljeg uspjeha zbog školskih obveza kolega. Ipak i u takvim okolnostima u samcu se snašao vrlo dobro, uspio ući u A-finale gdje je zauzeo peto mjesto!

    vk krka 7

    Lovre Klarin, Nino Perišić, Jerko Radovčić i Kristijan Papak, četverac na pariće i četverac sa za mlađe juniore: jedina naša posada koje je nastupala u dvije discipline! U četvercu na pariće su glavne suparnike imali u jakoj posadi HVK Mornar iz Splita koje su u vrlo teškoj i neizvjesnoj utrci uspjeli savladati u zadnjih 500 metara i time osvojiti toliko željeni naslov prvaka RH! Potom su sjeli u četverac sa kojim je kormilario Filip Matešić. Bez problema su pobijedili u svojoj polufinalnoj skupini, da bi ih u A-finalu (prema očekivanjima) dočekala najbolja rimen posada splitskog Gusara. Znajući da naši momci nisu uopće trenirali u ovoj disciplini, jer su tijekom godine nastupali isključivo kao skuleri, s zanimanjem smo očekivali taj okršaj. Nadali smo se zlatu, a momci su doveslali do srebra što ocjenjujemo lijepim uspjehom na kojem im valja čestitati jednako kao i na dan ranije osvojenom zlatu!

    vk krka 5

    Luka Gojanović Rakić i Frane Filip Garma, dvojac bez kormilara za juniore: zbog rasporeda utrka na natjecanju mogli su nastupiti samo u navedenoj disciplini, a da je bilo drugačije bili bi još zaveslali i u dvojcu na pariće. U svakom slučaju i prema očekivanjima za suparnike u dvojcu ‘bez’ imali su kolege iz reprezentacije, braću Lončarić iz Osijeka za koje se s puno opravdanja može reći da su svjetski vrijedna posada. Po završetku školske godine Luka i Frane napokon su uspjeli povezati 20-ak zajedničkih treninga na kojima su postizali izvanredna vremena. Ipak, na natjecanju su za 4,73 sekunde ostali kratki iza izvrsnih Osječana što je objektivno jako dobar rezultat! Momcima naviknutima na zlato na najjačim međunarodnim natjecanjima srebro na domicilnom Prvenstvu nije bilo baš neka velika utjeha, ali za nezadovoljstvo zaista nema mjesta. Palac gore na nastup!

    vk krka 3

    Ana Papak, samac za mlađe juniorke: uspjela ući u A-finale u kojem je zauzela peto mjesto što ocjenjujemo uspjehom na kojom joj treba čestitati jer se natjecala protiv neusporedivo jačih i iskusnijih veslačica. Pred njom je još godina rada u uzrastu mlađih juniorki i ako se ugleda na starijeg brata Kristijana od Ane bi mogli još očekivati puno lijepih vijesti. 

    Sara Panjkota, samac za lake juniorke: prije nastupa na Državnom imala je sezonu u kojoj nikako nije mogla naći pravu formu. Istini za volju valja istaći da na tim natjecanjima i nema mogućnosti nastupa za lake juniorke pa se tako morala utrkivati s curama puno višim i težim od nje – teško se perolaka kategorija nosi s teškašima u bilo kojem sportu pa tako i u veslanju. U svakom slučaju u Zagrebu je odveslala najbolju regatu ove godine, pokazala da je psihološki stabilna i da onda kad to najviše treba zna izvući svoj maksimum. Na kraju treća, brončana, a kada se zna da je još i iduće godine juniorka onda i njoj valja reći ‘Bravo Sara!’.

    vk krka 4

    Što reći na kraju? Vidjeli smo niz sjajnih i uzbudljivih utrka, drago nam je istaći da je u jednoj takvoj glavnu rolu imao i Pave Gabre naš susjed iz VK Dupin iz Tisnog koji je osvojio naslov prvaka RH u samcu za juniore na čemu mu čestitamo. Osim već poznato jakih klubova iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita, Zadra, Šibenika vidjeli smo poslovično odlične nastupe posada iz Vele Luke i s otoka Krka, a odlični su bili i mladi iz Dubrovnika, Jelse i Makarske, iz Medulina. Dakle, baza postoji i s posadama se dobro radi. Čestitamo svim curama i momcima za veslima, svim trenerima na biciklima, svim sucima koji su se zaista trudili da se Natjecanje odvija po propisima, a također i brojnoj rodbini koja je potegla iz svih krajeva Lijepe naše kako bi bodrila veslačku mladost.

    Valja nam u posebnom okviru istaći ono što nije dobro, a to je više nego očiti nemar zaposlenika Javne ustanove Jarun, barem gledano iz oka zaljubljenika u veslanje. Naime, još do prije mjesec dana regatna staza bila je puna lopoča koje su onda, kad su vidjeli da od osoba na proračunu Zagreba nema koristi, članice i članovi veslačkih klubova iz Zagreba sami prionuli čistiti pa se svakog dana, sve do dana otvaranja velikog veslačkog natjecanja, odvozila velika prikolica tih malih zelenih nametnika. Osim navedenog tribine su iz godine u godinu tužno zapuštene, a stolice na njima prljave. Jadno stanje najvažnijeg sportskog objekta u Hrvatskoj u dijametralnoj je suprotnosti s sjajnim rezultatima veslačica i veslača i proklamiranoj odlučnosti Zagreba za podupiranje sporta!  Do kada će tome biti tako ne znamo, ali eto u blizini imamo sjajno održavane objekte i stazu na Bledu pa možemo biti i domaćini u gostima, zašto ne?

    (foto: VK Krka)

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela...

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu,...

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...

    Ne propustite još jedan odličan koncert u Azimutu....

    Nakon što je s Let 3 u subotu osvojio dva Porinova kipića, Dražen Baljak s Ministrantima stiže na koncert u Šibenik u petak 29....

    NAJNOVIJE

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela prijetnje smrću

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu, 30. ožujka

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...

    Ne propustite još jedan odličan koncert u Azimutu. U petak sviraju riječki Ministranti

    Nakon što je s Let 3 u subotu osvojio dva Porinova kipića, Dražen Baljak s Ministrantima stiže na koncert u Šibenik u petak 29....