HNK Šibenik ide na bubanj, odlučilo je to danas nakon duže rasprave šibensko Gradsko vijeće. Klub sa Šubićevca bit će prodan prema modelu HNK Osijek, a početna cijena mu je sto tisuća kuna, objasnio je gradski pročelnik za financije Slobodan Tolić.

Hrastova Hrvoje Zekanović kazao je kako je bitno da postoje zainteresirani. Grad nije samo grad, građevine, ljudi i stanari, već postoje i institucije. HNK Šibenik je brend grada, poručio je Zekanović. Rikard Marenzi s Petrinine liste upitao se što želimo od sporta u Šibeniku. Nije mu jasan tajming i zašto baš sada se prodaje klub.

– Klub je sportsko dioničko društvo. Osim prava igranja, on nema ništa drugo. Kupac koji kupuje klub, on ga kupuje sa svim obavezama, pa i obvezama podmirenja kredita prema Gradu Šibeniku. Objekti su vlasništvo grada i kupac ima ih pravo koristiti u stanju u kojem su sada. Osnovat će se povjerenstvo koje će pregovarati s eventualnim kupcem i nakon toga donijet će se odluka – istaknuo je Tihomir Paškov, pročelnik gradskog Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Iris Ukić Kotarac zanimalo je koliko će godina novi vlasnik imati pravo na korištenje sportskih objekata, na što su joj iz gradske uprave kazali kako je riječ o 30 godina.

– Ali sve će se vidjeti iz pisma namjere. Ne budu li namjere prihvatljive Gradu, to nećemo prihvatiti. No onda nam ostaje ovakvo stanje, a to je put u stečaj – poručio je Paškov.

– Ovo je mrtva trka, ali šprint ustvari – što će prije, stečaj ili privatizacija kluba. Klub je prezadužen, navodno je klub u blokadi jer novac od kredita se nenamjenski trošio– istaknuo je SDP-ovac Joško Šupe koji se još jednom osvrnuo na iznimno loše financijsko stanje u koje je doveden klub sa Šubićevca.

– Tko je za to kriv, imenom i prezimenom, tko je odgovoran? – zapitao se potom Hrvoje Zekanović te natuknuo da je nekoć Šibenik imao čak deset prvoligaša.

– Odgovore na to imaju u nogometnom klubu. Novac se nenamjenski trošio na način da se podmire dugovi prema dobavljačima i radilo se sve da klub ne ode u stečaj – uzvratio je Zekanoviću šef šibenskih financija Slobodan Tolić.

Iako se, kako je kazao, nije imao namjeru uključivati u raspravu, gradonačelnik Željko Burić ipak je stao za govornicu.

– Ugovor između Grada, nogometnog kluba i Erste banke je dostupan svima, i vijećnicima i građanima. Odluka o kreditu kaže da se kredit klubu odobrava za podmirenje klupskih obveza, a koje su to obveze kluba, u to ja ne ulazim. Što nas ne sprječava da sada, naknadno vidimo gdje se taj novac trošio, pa i da se dio njega vrati u gradsku blagajnu – istaknuo je Burić te dodao da mu sve do prije tjedan dana nisu bilu poznate stavke ugovora između Vodovoda i nogometnog kluba.

Zakonski bi trebalo biti, kaže Burić, regulirano koliko novca se iz gradske blagajne može i smije ulagati u rad sportskih klubova i to bi trebalo regulirati na razini države.

Prodaja kluba sa Šubićevca bi se trebala realizirati na shemu NK Osijeka i NK Hajduka, a u gradskoj upravi ističu i kako su na ovu temu kontaktirali sve reprezentativne revizore u državi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.