" "
Više

    " "

    Skandal na Jadriji! ‘Podstanari’ ispod žita pokušavaju postati vlasnici bungalova

     

    Stečajni postupak nad posrnulom šibenskom hotelskom tvrtkom Rivijera razotkrio je i da stečajni upravitelj Ivica Matas Trgovačkom sudu predlaže prodaju bungalova na Jadriji i to na prijedlog Udruge građana Bungalovi-Jadrija iz koje su prije više od mjesec i pol dana, 8. lipnja ove godine, predložili da bungalove otkupe sadašnji korisnici.

    prodaja bungalova

    Zanimljiv je podatak da je Udruga građana Bungalovi-Jadrija osnovana 18. svibnja 2014. godine, samo dva mjeseca nakon što je na hodajućem kolegiju na Jadriji gradonačelnik Željko Burić izjavio kako će bungalovi biti porušeni te kako se s tim može odmah krenuti jer je tako predviđeno Izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada.

    udruga građana Bungalovi-Jadrija

    bungalovi13

    Nakon tog hodajućeg kolegija i sastanaka svih nadležnih službi, te ponovno poslanih dopisa svim relevantnim institucijama, u gradskoj upravi su pripremili i uputili rješenje Rivijeri u kojem traže da ukloni navedene bungalove, što nam je i potvrdio Miro Lucić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika.

    – Rivijera se na to žalila Županiji, a kako zakon ne određuje nadležnost komunalnog redarstva na pomorskom dobru Županija je tu žalbu morala prihvatiti. Na takvu odluku grad Šibenik je uputio tužbu Upravnom sudu koji je utvrdio kako je za uvođenje reda na pomorskom dobru dužna postupati isključivo Lučka kapetanija. Da apsurd bude veći, u ovom slučaju komunalnim redarima nije dozvoljeno intervenirati na pomorskom dobru. S druge pak strane imali smo slučaj, također na Jadriji, u kojem je lučki kapetan u Šibeniku tražio da komunalni redari uklone brodice u moru uz kupališni dio u Guštinoj uvali uz prijetnju kako će, ukoliko to ne naprave, zatvoriti kupalište. Tek na intervenciju Grada prema nadređenima, šibenska Lučka kapetanija sama je uvela red na pomorskom dobru, kazao je Lucić.

    bungalovi15

    Rivijera pokušava izbjeći obavezu uklanjanja bungalova

    U pokušajima gradske uprave da utvrdi stvarnog vlasnika bungalova na Jadriji svi su se odricali nadležnosti za te objekte i nitko ih nije želio ukloniti. Nakon izvješća stečajnog upravitelja Rivijere postalo je jasno da su bungalovi vlasništvo tvrtke te ih ona, dobije li suglasnost Trgovačkog suda, pokušava prodati trenutnim korisnicima iako ih je već morala ukloniti iz prostora. Jednaku obavezu imat će i eventualni kupci bungalova jer je usklađenim prostornim planovima županije i grada utvrđeno da je jedina moguća sudbina tih derutnih mobilnih objekata uklanjanje iz prostora.

    To bi značilo da stečajni upravitelj Rivijere, na prijedlog Udruge građana Bungalovi-Jadrija pokušava prodati ‘mačka u vreći’, a da su sadašnji korisnici spremni i na taj ‘rizik’ u kojem bi im bungalovi bili ustupljeni bez kune naknade. Oni su naime predložili stečajnom upravitelju otkupnu cijenu bungalova od 1.500 kuna za dvoležajni do 3.200 kuna za peteroležajni te prijenos ugovora za vodu i struju na Udrugu. No, napomenuli su kako svi bungalovi ‘zahtjevaju temeljitu sanaciju’ pa predlažu da im se ustupe bez naknade, što je stečajnom upravitelju prihvatljivo jer bi, kako navodi, ‘njihovo uklanjanje samo stvorilo novi trošak stečajne mase te bi bila upitna bilo kakva njihova tržišna vrijednost’.

    bungalovi cijene

    bungalovi3

    Stečajni upravitelj prihvaća prijedlog Rivijerinog dužnika da mu daruju bungalov

    Zanimljivo je da je predsjednik Udruge građana Bungalovi-Jadrija, čiji je prijedlog o ‘prodaji’ bungalova za nula kuna prihvatio stečajni upravitelj, Pave Čala protiv kojeg je Rivijera pokrenula sudski postupak naplate duga i iseljenja iz jednog od bungalova na Jadriji. U siječnju ove godine Općinski sud u Šibeniku donio je presudu po kojoj Pave Čala u roku od osam dana mora predati bungalov koji je zauzeo i pod prijetnjom ovhe Rivijeri isplatiti po 4.305 kuna za svaku od pet sezona od 2012. do 2016. godine sa zateznim kamatama te nadoknaditi Rivijeri troškove postupka od 4.939 kuna također uz zatezne kamate koje teku od presude do dana isplate. Pave Čala se u veljači žalio na tu presudu i predmet je predan Županijskom sudu u Zagrebu na daljnje odlučivanje.

    pave cala

    bungalovi12

    – Izmjenama Prostornog plana Šibenika prostor šume u kojoj su bungalovi na Jadriji dio je zone sporta i rekreacije izvan naselja, što je još stroža zaštita prostora od takve zone u naselju. Prostornim planom određeno je uklanjanje, još prije dvadesetak godina amortiziranih mobilnih objekata i rekonstrukcija drugih postojećih čvrstih objekata. Kako se u toj zoni mogu graditi objekti do 10 posto površine postojećih sportskih terena, a izgrađenost je već sada veća, nakon uklanjanja bungalova na toj lokaciji više nije moguća bilo kakva izgradnja, potvrdila nam je Madlena Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

    bungalovi5

    Inače, kako je na ranijem izvještajnom ročištu Rivijere odlučeno da se bungalovi neće davati u daljnji zakup, stečajni upravitelj je u svibnju ove godine zatražio od Elektre i Vodovoda obustavu daljnje distribucije struje i vode te odjavu mjernih mjesta za bungalove. Unatoč tomu u bungalovima vrvi danas od života domaćih i stranih gostiju, a improvizirani dovodi struje i vode i dalje su u funkciji.

    bungalovi7

    U Županiji i Gradu ogorčeni apsurdnošću sustava

    I u županijskoj i u gradskoj upravi ogorčeni su zakonskim rješenjima koja sustav upravljanja prostorom dovode do apsurda u kojem jednom legalnom i pravomoćnom odlukom lokalna samouprava ne može riješiti problem u svom prostoru. Već dugo je Šibensko-kninska županija i bez hidrograđevinskog inspektora, a ogorčenje je tim veće što komunalni redari ne mogu postupati na pomorskom dobru na području svojih gradova ili općina.

    I Grad i Županija sada očekuju daljnje postupanje nadležnog ministarstva iz kojeg su dobili najavu kako će još sredinom srpnja provesti nadzor na terenu.

    – Do danas nismo dobili povratnu informaciju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a o cijelom slučaju bungalova na Jadriji Županija je upoznala i DORH, potvrdila nam je Jadranka Fržop, pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj.

    bungalovi17

    Na upit Šibenskog portala iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potvrđeno nam je da je Lučka kapetanija Šibenik obavila inspekcijski nadzor na Jadriji i trenutno traje prikupljanje dodatnih informacija i dokumentacije jer ne žele poduzimati bilo kakve korake bez svih relevantnih dokumenata. Još traju izvidi i kada u Lučkoj kapetaniji prikupe sve potrebne informacije postupit će sukladno zakonskim propisima, odgovorili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

    Zakon je tu jasan i ovlastio je Lučku kapetaniju za postupanje na pomorskom dobru u skladu s odlukama i planovima jedinica regionalne i lokalne samouprave.

    bungalovi16

    bungalovi14

    bungalovi9

    bungalovi4

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...