" "
Više

    " "

    Nalazi psihijatrijskog vještačenja na suđenju: ‘Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti i nije ovisnik’

     

    U nastavku suđenja Tomislavu Horvatinčiću na šibenskom Općinskim sudom, zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovozu 2011. kada su poginuli talijanski državljaninFrancisco i Marinella Salpietro, u ponedjeljak je izneseno mišljenje  psihijatrijskog vještačenja, prema kojem Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti i nije ovisnik o alkoholu ni nekom psihoaktivnom sredstvu, a vezano za pitanje ubrojivosti u trenutku nesreće, piše RTL.

    Mišljenje je iznijela dr. Nadica Buzina sa Zavoda za forenzičku psihijatriju zagrebačke kliničke bolnice Vrapče. Psihijatrijsko vještačenje Horvatinčića, koje je na zadnjem ročištu u proljeće ove godine naložila predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe, obavljeno je između 30. lipnja i 5. srpnja  u Zavodu za forenziku i psihijatriju klinike u Vrapču gdje su nakon proučavanja sudskog spisa tri puta ispitali i Horvatinčića.

    – Vezano za pitanje suda o ocjeni njegove ubrojivosti u vrijeme djela, dajemo alternativno mišljenje koje se prvenstveno odnosi na činjenicu je li kod ispitanika dijagnosticirano stanje sinkope, s obzirom da nije dijagnosticiran nikakav drugi teži psihijatrijski poremećaj. Ukoliko bi bila dijagnosticirana sinkopa, a ocjene od tome ne daje psihijatar, njegove voljne i intelektualne sposobnosti bile bi sužene jer osoba u sinkopi nema svijesti pa i nema takvih sposobnosti. Ukoliko sinkopa ne bi bila utvrđena, u užem psihijatrijskom smislu ne nalazi se elemenata na osnovu kojih bi ispitanikove sposobnosti shvaćanja značenja djela i upravljanja svojom voljom, bile smanjene u bilo kojem smislu- rekla je, uz ostalo,  forenzička psihologinja Buzina.

    Sudska vještakinja Vesna Šerić izjavila je danas kako ostaje pri dosadašnjem mišljenju da je u trenutku nesreće postojala mogućnost događanja sinkope. Ali, dodala je, budući da u trenutku kada se nesreća dogodila nije bila na mjestu događaja, ne može sa sto postotnom sigurnošću govoriti o tom stanju gubitka svijesti koje može trajati od nekoliko sekundi do minute.

    Šerić je napomenula kako do sinkope može doći nakon dugotrajnog stajanja u jednom položaju, u stanju dehidriranosti, izolacije ili izlaganja suncu, ali ne kada osoba sjedi, jer tada se ne radi o sinkopi nego o kolapsu ili gubitku svijesti zbog nekog drugog razloga.

    – Ja nikad nisam bila na brodu pa ne znam kako to tamo izgleda, rekla je vještakinja Šerić, od koje je sutkinja tražila da govori u kontekstu nesreće tijekom koje je Horvatinčić sjedio na svojoj jahti, kojom se zabio u jedrilicu talijanskoga bračnog para.

    I današnje suđenje proteklo je u svojevrsnim razmiricama između sutkinje Maje Šupe i zastupnice optužbe, Irene Senečić iz šibenskog Županijskog državnog odvjetništva koja se žalila da ju se prekida i navodi što će biti izdiktirano u sudski spis.
    U jednom trenutku sutkinja se požalila da ne čuje što vještakinja, pa je zatražila da joj se osigura razglas.

    Zastupnica optužbe Senečić pitala je vještakinju Buzin je li njezino vještačenje o ubrojivosti optuženoga uopće bilo potrebno na ovom suđenju? Nakon što sam pregledala slučaj, odgovorila je vještakinja, mislim da nije bilo potrebno.

    Horvatinčićevom odvjetniku Branku Baici, koji je vještakinju pitao što bi odgovorila da joj je to pitanje bilo postavljeno prije uvida u dokumentaciju, rekla je da bi odgovor tada bio drugačiji.

    Tužiteljica Senečić sugerirala je tada kako obrana očito ide na neubrojivost optuženoga Horvatinčića, što je izazvalo nezadovoljstvo sutkinje. Opravdavajući se zastupnica optužbe rekla je kako je ‘razmišljala retorički’, na što je sutkinja Šupe  uzvratila kako se onda i ona  ‘retorički pita’ treba li podići novu optužnicu, protiv neubrojive osobe?

    Senečić joj je odgovorila – ‘Ja znam zašto postavljam to pitanje’, a onda se sutkinja okrenula prema novinarima rekavši:

    – Sin pokojnih Talijana kaže da je ovo cirkus, da je hrvatsko pravosuđe cirkus, a ja bih da kažete da ovo nije cirkus, nikakva sprdačina, nego da ovdje radimo ozbiljan posao i na valjani način pokušavamo utvrditi činjenice kako bi ovo sudsko vijeće moglo donijeti odluku! A ne da se priča da su hrvatsko pravosuđe i da sutkinja Šupe radi cirkus- rekla je sutkinja.

    U nastavku ročišta sutkinja je odbila opetovani prijedlog optužbe da se ispita sudski vještak Jurica Pešo te da se u spis unese skica koju je nakon nesreće nacrtao Horvatinčić, ali je pristala da se dostavi prekršajna evidencija optuženoga, kao i evidencija o njegovoj vozačkoj dozvoli i liječničkim pregledima radi dozvole, piše RTL.

    Naime, tužiteljica smatra da bi Horvatinčić, kojem je u međuvremenu vraćena vozačka dozvola oduzeta kao privremena mjera suda nakon nesreće na dvije godine, trebao liječnicima prijaviti svoje navodno stanje sinkope.

    ‘On nakon nesreće upravlja vozilima, a ima sinkopu. S obzirom na svoje stanje trebao bi raditi novo liječničko uvjerenje. Je li uopće prijavljeno njegovo novo zdravstveno stanje? Ako se okrivljeni brani stanjem sinkope u kojem se iznenada pada u nesvijest, trebao bi prijaviti da u vožnji može ostati bez svijesti’ rekla je tužiteljica Senečić.
    Tomislav Horvatinčić svoju će obranu iznijeti u srijedu, kada će biti i završne riječi optužbe i obrane na ponovljenom suđenju za izazivanje pomorske nesreće kod Primoštena gdje se zagrebački poduzetnik gliserom zabio u talijansku jedrilicu i tako skrivio smrt dvije osobe.

    Nakon toga bit će poznata presuda sudskog vijeća šibenskog Općinskog suda, koje je u studenom 2015. godine osudilo Horvatinčića na godinu i osam mjeseci zatvora uvjetno, na tri godine, uz obvezu plaćanja od oko 167 tisuća kuna sudskih troškova.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...