" "
Više

    " "

    Muke po POS-u žene bivšeg HDZ-ovog dožupana. Kod svekra je podstanarka, muž u Kninu, a svi skupa imaju samo 11 nekretnina

     

    Činjenica da je supruga nekadašnjeg HDZ-ovog šibensko-kninskog dožupana 16. na listi prvenstva za kupnju stana iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) u Šibeniku, nagnala je ogorčene građane da nam se obrate i pošalju javnosti poruku o apsurdu, s obzirom da bivši dožupan upravlja, kako kažu, ‘pozamašnim skupom nekretnina’.

    – Kao prvo, rečeni ima prijavljeno prebivalište u Kninu gdje je 1997. godine darovnicom Jure Radića dobio na korištenje stan od 48 kvadrata kod kninske bolnice. Isti je izjavio da je nakon 10 godina mogao postati vlasnik toga stana, ali zbog povećanja obitelji, tražio je proširenje i dobio na korištenje veći stan, od 65 kvadrata, ali i izgubio pravo na darovnicu, pa taj stan može samo otkupiti jer se darovnica nije mogla prebaciti na drugi stan – navode građani u žalbi koju su uputili i na adresu Grada te Komisiji za listu reda prvenstva POS stanova Šibenik.

    Iznoseći svoje tvrdnje, navode kako je on vlasnik nekretnine na Jamnjaku na adresi Šibenskih vatrogasaca 22, veličine 100 kvadrata, kojeg navodno iznajmljuje u turističke svrhe, a za vlasnika je upisao člana svoje najuže obitelji.

    Tvrde kako stanom zapravo upravlja supruga koja, pak, ima agenciju za upravljanje apartmanima i brodovima, a čija je adresa prijavljena na adresi Put kroz Meterize 10.

    – Štoviše, ona je tražila za navedenu agenciju skromnu potporu Županije šibensko-kninske od cirka 4.500 kuna koju je i ostvarila za marketinške svrhe, pa su izradili lijepu web stranicu. Na imovinskoj kartici objavljenoj od strane Grada Knina on je prijavio da je suvlasnik kuće s okućnicom na Srimi, a u jednom medijskom članku kazao je kako je vikendicu na Srimi kupio njegov otac još 1980. godine i koristi je cijela obitelj – pišu, ponovno navodeći link na stranicu vikendice koja ima šest apartmana.

    ‘Ako neka obitelj iznajmljuje šest apartmana na Srimi, brod od 6,5 metara i stan od 100 metara kvadratnih, koliko je moguće za očekivati da su materijalno ugroženi i da primjerice žive kao podstanari? I ono što je najvažnije, odakle im hrabrosti prijavljivati se za kupnju stana u društveno poticanoj stanogradnji koja je namijenjena za obitelji koji prvi put stječu nekretninu u vlasništvo’, pitaju se Šibenčani.

    Pravo i pravda

    Pitanje ima li supruga nekadašnjeg dožupana pravo na prijavu za kupnju POS stana s obzirom na sve navedeno, uputili smo Gradu Šibeniku.

    – Činjenica da supružnik, dijete ili bilo koji drugi član obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva ima kuću ili stan u vlasništvu ne predstavlja zapreku za kupnju stana, već je ta činjenica bitna za bodovanje podnositelja zahtjeva s osnova kriterija ‘prvo stjecanje’. U tom slučaju taj podnositelj zahtjeva ne dobiva bodove s tog osnova – kazali su iz gradske uprave.

    No, ipak, iduće pitanje nameće se samo od sebe nakon letimičnog pogleda na konačnu listu reda prvenstva objavljenu na stranicama Grada Šibenika. Iz nje je vidljivo da je supruga ostvarila maksimalan broj bodova na osnovu kriterija stjecanja prve nekretnine u vlasništvo.

    – Svaka osoba koja se prijavila za kupnju stana iz programa POS-a, dala je pisanu izjavu da nema u vlasništvu nikakvu nekretninu. Međutim, Grad nažalost nema mehanizme pomoću kojih bi to zbilja mogao kontrolirati, osim ako se ne podnesu konkretne prijave. Ukoliko ljudi imaju takvih saznanja, prijavu na konkretnu osobu mogu podnijeti s imenom i prezimenom i dokazima da ta osoba ili netko iz kućanstva već ima nekretnine u svom vlasništvu. Tek tada se može pokrenuti postupak – objašnjavaju iz gradske uprave.

    Otišao iz politike zbog napada pojedinaca

    Supruga bivšeg šibensko-kninskog dožupana nije htjela dati nikakvu izjavu, dok je on kazao kako je sve te navode moguće provjeriti u Poreznoj upravi, na sudu, u zemljišnim knjigama…

    – Sve je to crno na bijelo. Iz politike sam i otišao zbog raznoraznih napada pojedinaca. Ja nemam nekretnina na sebi, a Grad ili APN, tko je već davao bodove, mogu to vrlo lako provjeriti – komentar je bivšeg dožupana.

    Napomenimo kako nam je njegova supruga izravno prijetila tužbom ako objavimo njezino ime i prezime. No, on nam nije izravno prijetio, već je kazao da ‘dobro’ provjerimo sve kako ne bi došlo do tužbe.

    – Napišite korektno i provjerite informacije – poručio je ‘bez prijetnje’ bivši dožupan.

    Popis nekretnina

    E pa to je Šibenski portal i napravio. Krenimo redom…

    On je 1997. godine dobio stan na korištenje u Kninu darovnicom 48 kvadrata, ali je zbog povećanja obitelji tražio veći stan te dobio stan od 65 kvadrata, međutim izgubio je pravo na darovnicu. Ipak, dobio je pravo otkupa i danas je prijavljen na toj adresi.

    Njegova supruga, koja traži pravo za stan iz POS-a, prijavljena je kao podstanar u stanu na adresi Put kroz Meterize 10. No, jako je zanimlijivo da ima podstanarski ugovor sa svojim svekrom. A svekar je prijavljen na drugoj adresi, odnosno živi u svom stanu na Trgu Andrije Hebranga na Baldekinu.

    Godine 2009. dožupanov brat kupuje novi stan u novogradnji na Jamnjaku. Stan ima 64 kvadrata, ali on usto kupuje dvije garaže od 16 kvadrata, sve skupa spaja, pa dobiva stan od gotovo 100 kvadrata. Ispred stana, na parkirnim mjestima, gradi dvorište od 40 kvadrata. U stanu nitko ne živi, a vlasnik stana je brat, iako je predugovor potpisan s ocem, i to na 128 tisuća eura. Vip sistemi, investitori, prodali su stan bratu dožupana, a ne ocu, za 138 tisuća eura. Susjedi tvrde da se taj stan iznajmljuje turistima jer se cijelo ljeto izmjenjuju brojni automobili sa stranim registracijama.

    Prema saznanjima iz tvrtke Vip sistemi, sve pregovore je vodio upravo bivši HDZ-ov dožupan te je on iskeširao novac. Baš u to vrijeme dignuo je 30 tisuća eura kredita. Usto, vlasnik stana na Jamnjaku je vlasnik stana u zagrebačkoj Dubravi gdje je prijavljen, premda radi u Šibeniku i živi s roditeljima.

    Godine 1980. dožupanov otac kupio je i kuću na Srimi koju koristi cijela obitelj, a koja ima šest apartmana. U imovinskoj kartici koja je dostupna na internetu vidljivo je da je dožupan suvlasnik te kuće površine 180 kvadrata s 370 kvadrata okućnice čija je vrijednost procijenjena na nešto manje od milijun kuna.

    Unatoč tome svemu, nakon što je prestao biti dožupan, kukao je da mora preživljavati s 1.917 kuna pomoći s biroa, pa ga je stranka brže-bolje smjestila u jednu od županijskih ustanova.

    Dakle, kad se sve zbroji i oduzme, dožupanova obitelj sveukupno upravlja s točno 11 nekretnina.

    (A.M. Crnica, G. Pauk, K. Bilan)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrsnu čestitku šibenskog biskupa Tomislava Rogića prenosimo u cijelosti. Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome! Sveti Petar svjedoči poganima koji nisu bili u Savezu...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba...

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    NAJNOVIJE

    Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrsnu čestitku šibenskog biskupa Tomislava Rogića prenosimo u cijelosti. Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome! Sveti Petar svjedoči poganima koji nisu bili u Savezu...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba Borisa Obratova

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...