Više

    Od lazareta za gubavce do 350 tisuća pacijenata godišnje: Šibenska bolnica proslavila 210. obljetnicu osnutka

     

    Najveći tumor ikad izvađen u Hrvatskoj i svijetu, težak čak 51 kilogram, izvađen je u šibenskoj bolnici. Upravo ona ponosi se i prvom operacijom srca ikad izvedenom u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, prvom operacijom ugradnje umjetne leće, lumbalnom punkcijom, a između ostalog i prvim RTG-om. Ti podaci samo su dio 210 godina duge povijesti šibenske bolnice čija je obljetnica osnutka obilježena danas svečanom akademijom u šibenskom kazalištu.

    Uz ravnateljicu bolnice Sanju Jakelić, prisustvovali i zamjenik ministra zdravstva Denis Kovačić, gradonačelnik Željko Burić zajedno s gradonačelnicima drugih gradova u županiji, šibensko-kninski župan Goran Pauk, biskup Tomislav Rogić i brojni drugi. Pred punim kazalištem prikazan je i dvominutni film o povijesti i značaju šibenske bolnice i njezinih liječnika koja danas na godišnjoj razini u 20 odjela i 257 kreveta obradi oko 350 tisuća pacijenata.

    – Povijest šibenskog zdravstva seže i prije 1807. godine. Lazaret za gubavce izgrađen je 1403. godine, a godinu dana kasnije hospital svete Marije unutar šibenskih gradskih zidina. Sve do kraja 19. stoljeća Šibenikom su harale epidemije kada je grad gotovo ostao bez stanovništva. Prva šibenska bolnica, takozvani Uboški dom u Zadarskoj ulici, imala je dvije sobe sa po osam kreveta. Prvi ravnatelj bolnice bio je Ivan Krstitelj Visiani, a kirurg Petar Rosa. Koliko god bila moderna u to doba, bolnica ni nakon 73 godine nije imala riješenu vodu i kanalizaciju. Dalmatinski sabor 1880. godine donio je odluku o gradnji nove bolnice s ludnicom na prostoru gdje se i danas nalazi. Idućih 70 godina šibenska bolnica bila je najveća dalmatinska bolnica i druga po veličini u Hrvatskoj – istaknula je danas ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije Sanja Jakelić.

    Tijekom Prvog svjetskog rata bolnica je normalno radila, a u Drugom svjetskom ratu je bombardirana. Najgore je bilo 1943. godine, kada je poginulo 20 duševnih bolesnika i dva bolničara, podsjetila je Jakelić.

    bolnica akademija 271117 6

    – Završetkom rata počela je obnova srušenih odjela, a 1982. godine otvorena je zgrada nove poliklinike. Najteži napad na bolnicu dogodio se u ožujku 1993. godine kada je dio pacijenata i osoblja prebačen u Primošten i u potkop remontnog brodogradilišta. U travnju 1994. dogodila se podjela na Opću bolnicu Šibenik i Dom zdravlja Šibenik. Krenula je obnova bolnice koja je posebno intezivirana od 2000. godine – istaknula je između ostalog Jakelić.

    Šibenska bolnica tijekom 210 godina postojanja bila je pionir u brojnim izazovima medicine, od prve psihijatrijske bolnice, prvog školovanog psihijatra, prvog RTG-a, izvršene prve lumbalne punkcije, kao i prve operacije srca ikad izvedene u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. U šibenskoj je bolnici izvedena i prva operacija ugradnje umjetne leće, a izvađen je i najveći tumor u Hrvatskoj i svijetu težak čak 51 kilogram.

    – Bolnica danas ima 20 odjela sa 257 kreveta i 70 dnevnih stolaca. Godišnje kroz bolnicu prođe 350 tisuća pacijenata i najveći je poslovni subjekt u Šibensko-kninskoj županiji. Imamo redovne edukacije i specijalizacije liječnika, a događa se i trend dolaska mladih liječnika. Ipak, nisu sanirani gubitci od 40 milijuna kuna, a tu su s negativnim predznakom i duge liste čekanja – napomenula je Jakelić.

    bolnica akademija 271117 3

    Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, po struci oftalmolog i bivši ravnatelj šibenske bolnice, istaknuo je kako je povijest bolnice ujedno i povijest grada i zdravstva.

    – U strategiji razvoja grada predviđena je i izgradnja potpuno nove zdravstvene ustanove, jer postojeća lokacija više nije dovoljna, a suvremena tehnologija traži druge standarde. Moramo se prilagođavati novim izazovima i predvidjeti što će nam budućnost donijeti. Preznačajna je to ustanova u kulturnom, zdravstvenom i znanstvenom smislu za grad, da se ne bi uključili u njen daljnji razvoj – riječi su Burića.

    bolnica akademija 271117 8

    Nabava magnetske rezonance i ulaganje od 47 milijuna kuna u izgradnju dnevne bolnice, idući su koraci koje šibenska Opća bolnica priželjkuje, a Ministarstvo zdravstva dalo je zeleno svjetlo.

    – Projekt se trenutno nalazi pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i u dogledno vrijeme i to će zaživjeti i dati iskorak u dnevnoj kirurgiji i dnevnim bolnicama. Magnetna rezonanca jedna je od najtraženijih pretraga i liste čekanja masovno se odnose upravo na nju – kazao je zamjenik ministra zdravstva i čestitao 210. obljetnicu svim zdravstvenim djelatnicima.

    Šibensko-kninska županija, naglasio je župan Pauk, neće odustati od gradnje nove bolnice.

    – Županija kao osnivač bolnice o njoj vodi posebnu brigu i ulaže šuno sredstava i energije kako bi dobili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Napravljeni su iskoraci u edukaciji, opremi prostorija i odjela, i svi smo tome svjedoci posebice u zadnjih 10 godina. Idući korak svakako je projekt izgradnje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije i oftalmologije, kao i nabava magnetske rezonance i izgradnja nove trafostanice – poručio je Pauk.

    bolnica akademija 271117 13

    Svečanu akademiju završio je šibenski biskup Tomislav Rogić riječima potpore svim zdravstvenim djelatnicima, a prije same akademije položeni su vijenci i zapaljene svijeće za svo preminulo medicinsko osoblje kod Spomen ploče na zidu prve šibenske bolnice.

    bolnica akademija 271117 12 bolnica akademija 271117 1 bolnica akademija 271117 7

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Još malo nestabilno pa od petka sve toplije

    Nestabilno i svježe vrijeme, gdjegod kiša, u gorju i snijeg, nastavlja se do petka, u dijelu Hrvatske i subote, a nakon toga pretežno sunčano...

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    NAJNOVIJE

    Još malo nestabilno pa od petka sve toplije

    Nestabilno i svježe vrijeme, gdjegod kiša, u gorju i snijeg, nastavlja se do petka, u dijelu Hrvatske i subote, a nakon toga pretežno sunčano...

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...