Više

    Tri žene različite dobi i obrazovanja, ali s istim problemom: ‘To je diskriminacija. Tražimo povratak pripravništva’

     

    Ines Ivanković, Dina Meić-Sidić i Natalija Klisović imaju različite životne priče, različito visokoškolsko obrazovanje i različite godine, no ujedinio ih je isti problem – nemogućnost zapošljavanja preko mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), s obzirom da je ta mjera u lipnju 2016. godine ukinuta za osobe starije od 29 godina.

    Ipak, Ines Ivanković ima tek 25 godina, i s obzirom na tu činjenicu mlada fizioterapeutkinja rodom iz Osijeka posao bi trebala pronaći bez problema. Poznato je, naime, kako je riječ o deficitarnom zanimanju u Hrvatskoj. No koliko god pokušavala dobiti staž, dosad su joj se vrata samo zatvarala.

    – Već šest mjeseci živim u Šibeniku s dečkom i nedavno sam predala papire za staž u šibenskoj bolnici. Dobila sam odbijenicu za stručno osposobljavanje, a bez njega ne mogu položiti stručni ispit. Na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu završila sam preddiplomski studij fizioterapije, svaku godinu platila 20 tisuća kuna i, logično, krenula na diplomski. Sada sam u poziciji da mi je ostao za napisati diplomski rad, jer ukoliko diplomiram, ja kao da ne postojim na tržištu rada. Ne mogu odraditi staž, posljedično ni položiti stručni ispit i praktički sam nigdje. Jedini način da položim stručni ispit jest da dobijem posao kao pripravnik, a to se bolnicama ne isplati – objašnjava 25-godišnja Osječanka Ines, koja kraj s krajem krpa radeći povremene poslove preko ugovora o radu.

    biro2

    Kao posljedica ukidanja mjere stručnog osposobljavanja za osobe starije od 29 godina, velik broj onih koji su prekidali ili kasnije započeli školovanje zbog zdravstvenih ili financijskih razloga, kao i oni koji su završili prekvalifikaciju, više nemaju pravo na SOR. Stoga su se priključili građanskoj inicijativi ‘Pravo na SOR’ koja traži ukidanje dobne granice za stručno osposobljavanje.

    – Radim već 10 godina u osiguravateljskoj kući, a 2013. godine odlučila sam upisati Veleučilište u Šibeniku, upravni odjel. Tada sam mislila ‘super, imat ću pravo na stručno osposobljavanje, položit ću stručni ispit i omogućiti svojoj djeci sigurniju budućnost’ – priča nam 40-godišnja Dina Meić-Sidić.

    Tri godine kasnije postala je prvostupnica uprave, no kada joj je stigla odbijenica iz gradske uprave za stručno osposobljavanje, neugodno se šokirala.

    – Odgovorili su mi da po zakonu više nemam pravo na SOR jer sam starija od 29 godina. Totalno razočaranje. Školovala sam se da bih osigurala boljitak djeci zajedno sa suprugom, uložila novac u svoje obrazovanje, ali očito zaludu. Bilo bi najbolje da se SOR ukine i da ponovno vrate pripravništvo ali bez dobne granice, uz mogućnost ostanka rada na mjestu gdje je pripravništvo odrađeno – smatra Meić-Sidić.

    vus veleuciliste promocija 230617 3

    Slaže se s njom i Natalija Klisović. Samohrana 46-godišnja majka iz Šibenika radila je administrativne poslove, zatim godinama kao trgovkinja, a onda je naposlijetku odlučila upisati upravu na VUŠ-u. I sve to s istim ciljem kao i Dina.

    – Na školovanje sam potrošila 40 tisuća kuna, da bih na kraju poljubila vrata jer je država odlučila ukinuti SOR starijima od 29 godina. To je apsolutna diskriminacija ljudi starijih od te dobne granice. Moja sreća u nesreći je ta što sam završila srednju upravnu školu, pa se mogu prijavljivati za poslove u kojima traže godinu dana radnog iskustva u administraciji, ali što je sa svima ostalima koji su se školovali za bolju budućnost? Oni žele ostanak mladosti u Hrvatskoj, a kako to misle izvesti ako ih ovim načinom tjeraju? Bez SOR-a danas je gotovo nemoguće dobiti posao u Hrvatskoj i jasno je zašto mladi bježe glavom bez obzira – tvrdi Klisović.

    24068534_10211926727261086_3135027479258837275_o

    Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u listopadu je na birou evidentirano oko 25 tisuća nezaposlenih starijih od 30 godina s manje od 12 mjeseci radnog staža. Skupina građana starijih od 39 godina nemaju mogućnost zapošljavanja preko neke druge mjere koja bi im omogućila godinu dana radnog iskustva čime bi stekli uvjete za polaganje stručnog ispita. Posljedično, bez stručnog ispita ne mogu konkurirati na tržištu rada.

    Od resornog Ministarstva rada i mirovinskog sustava stoga traže ukidanje te odluke, a tri žene iz naše priče bile bi najsretnije kada bi se SOR potpuno ukinuo. Predstavnici inicijative ‘Pravo na SOR’ još su u srpnju bili na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a novi sastanak održat će se u prvoj polovici prosinca.

    Ministarstvo: ‘Zalažemo se za jačanje pripravništva’

    Kako bi unaprijedili mjere aktivne politike zapošljavanja, te izradili novi strateški dokument za provedbu mjera u razdoblju od 2018. do 2020. godine, Ministarstvo je osnovalo Radnu skupinu za praćenje provedbe mjera.

    – Radna skupina je tijekom listopada i studenoga održala nekoliko sastanaka na kojima se između ostalog raspravljalo i o pripravništvu i stručnom osposobljavanju, s posebnim naglaskom na uključivanje osoba starijih od 29 godina koje su se obrazovale u profesijama za rad u kojima je preduvjet polaganje stručnog ispita. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava intenzivno se zalaže za jačanje pripravništva te smo započeli pripreme na izradi Programa potpora koji je nužni preduvjet za sufinanciranje pripravništva, posebno u privatnom sektoru. Time želimo nastaviti jačati mjere koje omogućuju trajno zapošljavanje, odnosno ostanak na tržištu rada. Također, Radna skupina je u procesu kreiranja mjera koja će biti namijenjene stjecanju nužnog radnog iskustva za skupinu nezaposlenih osoba starijih od 29 godina, a namjera Ministarstva rada i mirovinskoga sustava je u siječnju 2018. godine započeti provedbu mjera putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te ćemo u narednim tjednima intenzivirati aktivnosti vezane za dovršetak, kako strateškog dokumenta, tako i provedbenih uputa za mjere aktivne politike zapošljavanja. Nakon što Radna skupina definira paket mjera za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva, one će biti predstavljene javnosti – odgovorili su nam na upit o mogućim izmjenama SOR-a iz Ministarstva koje vodi Marko Pavić.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica...

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...