Mulj u Drnišu: Pauk ima dojam da smo u škarama konkurentske borbe za vrijedan posao

Nakon duge i iscrpljujuće rasprave vijećnici Skupštine Šibensko-kninske županije jednoglasno su podržali zaključak kojim daju potporu inicijativi Grada Drniša za revizijom dozvole za gospodarenjem otpadom tvrtke GIRK Kalun zajedno s amandmanom HNS-ove vijećnice Vlatke Duilo kojim se u zaključak dopisuje kako prostornim planom županije na području županije nije planirana djelatnost spaljivanja i suspaljivanja otpada.

U raspravi, koja se razvila nakon uvodnih riječi župana Gorana Pauka u kojima je naglasio kako Kalun u osnovnoj djelatnosti treba temperature oko 900 Celzijevih stupnjeva koje postiže korištenjem različitih energenata pa tako i mulja iz zagrebačkog kolektora uz utjecaj na okoliš koji mora biti u granicama prihvatljivoga, moglo se čuti svašta.

Od županove izjave kako se stajsko gnojivo oduvijek bacalo po poljima, preko optužbi da je župan preuzeo PR tvrtke Kalun do nagađanja o tomu je li mulj iz zagrebačkog kolektora opasan ili neopasan otpad.

ledenko duic skupstina

Nadiljko Dujić, predsjednik Skupštine, pokušao je raspravu vratiti na pravi put.

– Temeljno pitanje nam mora biti zdravlje ljudi i zaštita okoliša. Kalun se prije par godina tužilo jer kao gorivo koristi borovinu sa zgarišta, a takvima je sad ovo idealna tema za nove tužbe. Danas se ovdje zlorabi govornicu za potrese i dezinformiranje javnosti. Nije naša zadaća da unaprijed sudimo, već, ako imamo sumnju, pokrenemo institucije koje to trebaju ispitati. Podržimo ovaj zaključak i dajmo tako podršku Gradu Drnišu i gradonačelniku za reviziju koja će, vjerujem, pokazati da je sve u granicama dopuštenog, kazao je Dujić.

Župan Pauk ustvrdio je kako je mulj već potvrđen kao neopasni otpad.

– Od 2010. godine, zahvaljujući baš GIRK Kalunu mjere se emisije nusproizvoda u zraku, a ugrađen je i alarm koji sam uključuje uređaj koji dodaje vapno kako bi smanjile emisije na koje je alarm reagirao. Po službenim mjerenjima Drniš ima prvu kvalitetu zraka. Imam dojam da smo upali u škare konkurentske borbe za ovaj posao s muljem, kazao je Pauk.

duilo skupstina

Vlatka Duilo ustvrdila je kako je dozvola izdana Kalunu nezakonita jer nema uporište u Zakonu o gospodarenju otpadom, u prostornim planovima Drniša i Županije i suprotna je odredbama koje važe za četvrtu zonu sanitarne zaštite voda.

– Mulj se u želatinoznom stanju dovozi u Drniš i baca se u napuštene kave iza tvornice. Oni ni ne misle predobrađivati i spaljivati taj mulj. Oni sve to kane na kraju zatrpati, tvrdi Duilo.

Za Josipa Sučića iz Loze taj je izjava šokantna i misli da bi župan odmah morao sazvati županijski Stožer za zaštitu i spašavanje koji bi poduzeo sve kako bi se ta tvrdnja žurno ispitala.

Dujić je ponovno ustvrdio kako nije dobro da političari vode raspravu o tome je li taj mulj opasan ili nije.

– Donesimo zaključak i neka Grad Drniš može ići dalje kako bi nadležni rekli kakav je to otpad i postupa li se s njim kako je propisano, rekao je Dujić.

petrina skupstina

Nezavisni Stipe Petrina naglasio je kako danas ne postoji bezopasni kanalizacijski otpad, a posebno to nije zagrebački s onolikom industrijom i sedam velikih bolnica.

Pred kraj rasprave, dopredsjednica Skupštine, Tanja Radić Lakoš, kao jedini biolog među vijećnicima podsjetila je da smo ulaskom u EU obvezni ugraditi u naše zakonodavstvo direktive o mulju jer ćemo morati obrađivati sav kanalizacijski mulj koji stvaramo. Obveza je i ponovno iskorištavanje svog mogućeg otpada pa tako i mulja koji se može preraditi u kompost ili koristiti kao energent.

– U ovom slučaju riječ je o mulju koji je stabiliziran i ne radi se o opasnom otpadu. Kako ponovno korištenje ima prednost pred svim drugim postupcima obrade otpada suspaljivanjem u Kalunu rješavamo se otpada i otvaramo radna mjesta, kazala je Radić Lakoš.

skupstina

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.