VIDEO Nikola resort u Zablaću već za pet godina. Švicarci će u tri hotela uložiti pola milijarde eura

Nikola Resort mogao bi biti realiziran kroz pet godina, a na zablačkom području bi, uz rezidencijalne dijelove i javne sadržaje, trebala biti sagrađena barem tri hotela posvećena obiteljskom, gradskom i zdravstvenom turizmu.

Takav rasplet investicije vrijedene i do 500 milijuna eura najavio je Branko Baica, predstavnik švicarskih investitora na REXPO-u u Zagrebu, međunarodnom sajmu investicijskih projekata.

Inače, o projektu Nikola u Zablaću priča se već više godina, a prvotno su bile najavljivane investicije od čak milijardu i pol eura. Projekt je osmislio poznati arhitekt Nikola Bašić, a samo u otkup zemljišta uloženo je preko 50 milijuna eura. Lokaciju je u tajnosti posjetio i poznati hollywoodski glumac Brad Pitt koji je navodno zainteresiran i za ulaganje u taj projekt.

Britanski mediji javljali su u rujnu kako je Brad Pitt opet bio u Šibeniku, međutim to se nije dogodilo, što nam je potvrdio sam Bašić.

– Nisam bio prošli tjedan u Zablaću, ali mogu vam reći da projekt ide po planu. U tijeku je obavljanje studije utjecaja na okoliš, konzervatorska studija, geomehanička istraživanja… Ne mogu vam reći kad će početi radovi, ali sve treba proći proceduru. Jednostavno, prevelika je investicija i ima jako puno pripremnih aktivnosti – kazao nam je tada Bašić.

Podsjetimo, već  je prošle godine bilo izvjesno veliko ulaganje švicarskog investitora u izgradnju novoga dijela naselja na 450 tisuća četvornih metara oko Male Soline. Ta investicija vrijedna oko 1,5 milijardu eura planirana je kao potpuno opremljeno naselje u kojem će uz turiste živjeti i mještani, a ne kao izolirani turistički resort.

Cjelovite izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) obavljene su krajem prošle godine nakon punih 28 godina, a naglasak je bio na prostoru TEF-a i Zablaću. Ipak, cjelovite izmjene GUP-a, koje je Gradsko vijeće prihvatilo, nisu promijenile građevinska područja tako da je i Brad Pitt mogao ulagati u Zablaće i prije donošenja tog najvažnijeg urbanističkog dokumenta.

Na YouTubeu postoji i kratki video koji objašnjava dobrobiti resorta Nikola za Šibenik.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.