VIDEO Nikola resort u Zablaću već za pet godina. Švicarci će u tri hotela uložiti pola milijarde eura

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nikola Resort mogao bi biti realiziran kroz pet godina, a na zablačkom području bi, uz rezidencijalne dijelove i javne sadržaje, trebala biti sagrađena barem tri hotela posvećena obiteljskom, gradskom i zdravstvenom turizmu.

Takav rasplet investicije vrijedene i do 500 milijuna eura najavio je Branko Baica, predstavnik švicarskih investitora na REXPO-u u Zagrebu, međunarodnom sajmu investicijskih projekata.

Inače, o projektu Nikola u Zablaću priča se već više godina, a prvotno su bile najavljivane investicije od čak milijardu i pol eura. Projekt je osmislio poznati arhitekt Nikola Bašić, a samo u otkup zemljišta uloženo je preko 50 milijuna eura. Lokaciju je u tajnosti posjetio i poznati hollywoodski glumac Brad Pitt koji je navodno zainteresiran i za ulaganje u taj projekt.

Britanski mediji javljali su u rujnu kako je Brad Pitt opet bio u Šibeniku, međutim to se nije dogodilo, što nam je potvrdio sam Bašić.

– Nisam bio prošli tjedan u Zablaću, ali mogu vam reći da projekt ide po planu. U tijeku je obavljanje studije utjecaja na okoliš, konzervatorska studija, geomehanička istraživanja… Ne mogu vam reći kad će početi radovi, ali sve treba proći proceduru. Jednostavno, prevelika je investicija i ima jako puno pripremnih aktivnosti – kazao nam je tada Bašić.

Podsjetimo, već  je prošle godine bilo izvjesno veliko ulaganje švicarskog investitora u izgradnju novoga dijela naselja na 450 tisuća četvornih metara oko Male Soline. Ta investicija vrijedna oko 1,5 milijardu eura planirana je kao potpuno opremljeno naselje u kojem će uz turiste živjeti i mještani, a ne kao izolirani turistički resort.

Cjelovite izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) obavljene su krajem prošle godine nakon punih 28 godina, a naglasak je bio na prostoru TEF-a i Zablaću. Ipak, cjelovite izmjene GUP-a, koje je Gradsko vijeće prihvatilo, nisu promijenile građevinska područja tako da je i Brad Pitt mogao ulagati u Zablaće i prije donošenja tog najvažnijeg urbanističkog dokumenta.

Na YouTubeu postoji i kratki video koji objašnjava dobrobiti resorta Nikola za Šibenik.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.