Više

    Burić: Zakon će odrediti hoće li pumpe na rivi biti ili neće

     

    Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, nakon obavljenog nadzora, 4. prosinca obustavilo je primjenu Zaključka o ispravku tehničke greške u Izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Šibenika, koji je izglasan na sjednici Gradskog vijeća 12. siječnja 2017. godine, a odnosi se na ‘propust’ zbog kojeg u usvojenom planu nije bila ucrtana benzinska crpka na šibenskoj rivi.

    Nadzor je obavljen tragom zahtjeva za provjeru zakonitosti tog zaključka, koji je Ministarstvu uprave podnio odvjetnik Ante Mioča i Zorana Popovića, investitora koji grade hotel na mjestu nekadašnje zgrade Revije te predstavke Društva arhitekata Šibenik.

    odluka pumpa

    Kada je riječ o pravnim formama i normama gradonačelnik Željko Burić prepustit će taj dio posla oko novonastale situacije s pumpom na rivi onima koji su u tom području stručniji od njega.

    – Ono što je moja želja, kao čovjeka i kao gradonačelnika, bila da se na rivi desi to se i desilo. To je gradnja hotela, i nevezano za pumpu, raspetljavanje duge priče hotela Krka. Ono što sam ja mogau učiniti da pomognemo micanju zapreka za izgradnju hotela na mjesti zgrade Revije to smo učinili i rješili niz problema koje smo zatekli i zbog čega se godinama tamo ništa nije dešavalo. Pumpa je tamo od 1969. godine. Ne samo ta, nego sve pumpe u administrativnoj zoni grada. Po ovome što se sada dešava nije pitanje legalnosti samo pumpe na rivi, nego ni jedna pumpa u Šibeniku nije legalna. Meni, ne kao gradonačelniku, nego kao čovjeku, sasvim je svejedno hoće li pumpe na rivi biti ili neće biti. Bit će ono što zakon kaže da mora biti, komentirao je Burić.

    gradsko vijece buric 250717 4

    Ministarstvo je, naime, utvrdilo da sporni zaključak nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, jer se prostorni planovi, kao podzakonski akti mogu mijenjati samo u istom postupku u kojem su i doneseni, što znači novim izmjenama i dopunama GUP-a po propisanoj proceduri. Ispravkom se mogu mijenjati samo neki tehnički detalji, ali ne i nedostaci u izvornom tekstu, što je spornim zaključkom učinjeno, navodi se u obrazloženju odluke Ministarstva graditeljstva.

    tekst gup

    Kako je vidljiva razlika u tekstualnom dijelu koja nije rezultat usvajanja neke primjedbe s javne sprave, a nije vidljivo ni da se u tekstu ispravljaju neke razlike iz objavljenog i izvornog teksta, već izmjena u zaključku unosi promjene u materijalno pravnom smislu, ministarstvo je zaključilo kako to nije ispravka greške, nego nešto što se može mijenjati samo procedurom izmjena i dopuna plana.

    nema greške

    Bez obzira na konačni ishod za gradonačelnika Burića interes Šibenika mora biti da u gradu s velikim turističkim ambicijama bude osigurana mogućnost opskrbe brodova gorivom, odnosno da negdje na obalnoj crti postoji pumpa.

    – Kao građanin ja bi bio najsretniji da pumpe na rivi nema i da naša riva, zajedno s gatom Vrulje, pa sve tamo do Banja i buduće zone TEF-a bude jedinstvena šetnica, kaže Burić.

    Iz ministarstva upućuju Gradsko vijeće da željenu prepravku grafičkog i tekstualnog dijela GUP-a može pokrenuti samo donošenjem odluke o novim izmjenama i dopunama tog dokumenta, a ne spornim zaključkom.

    Također je utvrđeno kako markice koja označava benzinsku crpku na rivi nema u grafičkom prilogu jer je izrađivač tu markicu brisao, upravo iz razloga usklađivanja plana sa zakonskom odredbom po kojoj u planove ne mogu biti ucrtane građevine koje nemaju građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt.

    legalnost

    uskladjen sa zakonom

    Potvrdili se stajalište Ministarstva graditeljstva o nelegalnosti pumpe na rivi, Burić uvjerava kako to neće imati nikakvih posljedica na sporazum postignut s INA-om oko prostora TEF-a i uklonjene pumpe sa Vanjskog i da će grad ispoštovati obveze koje iz toga prizađu.

    – Taj ugovor je jasan i on predviđa sve okolnosti. I da ima i da nema pumpe na rivi. Bitno je da sve bude zakonski čisto. Ako će to, eventualno, imati za posljedicu da mi moramo platiti famoznih četiri milijuna kuna, u niz godina, to će grad platiti, tvrdi Burić.

    ministrica nada murganic zeljko buric 3 191017 1

    Budući da je Ministarstvo graditeljstva jasno otklonilo mogućnost tehničke greške i poništilo zaključak koji su pripremili Burićevi pročelnici, za koje kaže kako su oni i njegovi savjetnici, logično je pitanje jesu li pogriješili.

    – Teško je to reći. Ja bi čak rekao da nisu pogriješili. Čak i ljudi iz oporbe govore da su svi to pokušavali desetlijećima maknuti pa nisu uspjeli. Tu se krije odgovor. Nisu je uspjeli maknuti zato jer imate niz nelogičnosti i nedorečenosti iz različitih zakona koji su se mijenjali. Od 1969. godine su se mjenjala i društvena uređenja i zakoni, a činjenica je da danas ni jedna pumpa u Šibeniku nije legalna. Ako nešto postoji 50 godina, a nije se našlo za shodno u nizu političkih opcija i vlasti da se to riješi onda očito postoji problem. Shvaćam komuniciranje oporbe jer oni očekuju da smo mi nadljudi. Ako imaju takva očekivanja mi ćemo nastojati to riješiti, poručuje Burić, dodavši da sama pumpa nije u nadležnosti grada jer na toj lokaciji koncesiju raspisuje Županijska lučka uprava, a Grad Šibenik daje samo neobvezujuće mišljenje.

    Zbog cijele situacije i ako ona završi pričom da nema pumpe na rivi, Burić nema ništa protiv toga da se pokuša naći logično mjesto za pumpu koja bi funkcionirala s ciljem opskrbe nautičara. Po njegovim riječima INA je i tako planirala rušenje stare i izgradnju suvremene pumpe, što će sada na neko vrijeme biti odgođeno.

    pumpa hotel2

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja u...

    Prošloga se tjedna u ACI marini Vodice održala velika akcija čišćenja mora i podmorja. ACI d.d. već dugi niz godina potiče članove lokalnih zajednica...

    Bez struje u srijedu 24. travnja otok Murter,...

    U srijedu, 24. travnja od 9 do 12 sati bez električne energije bit će potrošači na području Tisnog, Ivinja, Jezera, Betine, Murtera, Pirovca, Pirovačkog...

    Deratizacija na području Općine Promina 24. i 25....

    Proljetna preventivna sustavna deratizacija Općine Promina bit će provedena u razdoblju od 24. do 25. travnja 2024. Deratizacija će se provesti parafinskim mamcima s...

    U utorak, 23. travnja bez struje cijeli zapad...

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskom postrojenju, u utorak, 23. travnja od 9 do 10 sati bez električne energije bit će potrošači na području Tisnog,...

    NAJNOVIJE

    Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja u ACI marini Vodice

    Prošloga se tjedna u ACI marini Vodice održala velika akcija čišćenja mora i podmorja. ACI d.d. već dugi niz godina potiče članove lokalnih zajednica...

    Bez struje u srijedu 24. travnja otok Murter, Tisno, Pirovac i okolica

    U srijedu, 24. travnja od 9 do 12 sati bez električne energije bit će potrošači na području Tisnog, Ivinja, Jezera, Betine, Murtera, Pirovca, Pirovačkog...

    Deratizacija na području Općine Promina 24. i 25. travnja

    Proljetna preventivna sustavna deratizacija Općine Promina bit će provedena u razdoblju od 24. do 25. travnja 2024. Deratizacija će se provesti parafinskim mamcima s...

    U utorak, 23. travnja bez struje cijeli zapad županije

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskom postrojenju, u utorak, 23. travnja od 9 do 10 sati bez električne energije bit će potrošači na području Tisnog,...