Teška mehanizacija Cesta Šibenik ‘zagrizla’ u odron kod Knina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od ponedjeljka traju radovi uklanjanja velikog odrona na županijskoj cesti Knin – Plavno kod mjesta Radljevac zbog kojeg je cesta već dva tjedna zatvorena za sav promet. Odron je potpuno zatrpao cesta do tamošnjih sela kojima preostaje okolni, daleko lošiji i kilometrima duži put lokalnom cestom Stara straža – Čupkovića most.

– Očekujemo da će Ceste Šibenik, koje smo angažirali kao izvođača radova, do kraja sljedećeg tjedna ukloniti sav odronjeni materijal i sve nestabilne dijelove stijena. Tek tada će moći stručnjaci pristupiti utvrđivanju stanja i nakon pregleda terena odlučiti o načinu sanacije. Riječ je o cesti koja prolazi prilično trusnim terenom i mi je održavamo koliko je u našoj mogućnosti. Zbog nestabilnog terena ta cesta treba temeljitu rekonstrukciju što Županijska uprava za ceste, sama, ne može financijski odraditi jer bi za takav posao trebala najmanje četiri godišnja proračuna ŽUC-a, kazao nam je Ante Parat, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

odron knin2

U Cestama Šibenik zadovoljni su tempom kojim idu radovi jer je riječ o iznimno opasnom poslu pod nestabilnim brdom.

– Trenutno je tamo naš veliki bager koji uklanja obrušeni pokos i očekujemo da će do utorka u potpunosti raskopati urušeni materijal na cesti. Taj posao radi se iznimno oprezno kako taj nestabilni nanos zemlje i kamenja ne bi izgurao bager i radnike u provaliju. Kada završimo s tim dijelom posla trebat će nam još sedam-osam dana za odvoz svog materijala što je lakši dio posla, kaže nam Ante Pijuk, rukovoditelja službe tehničkih poslova Cesta Šibenik.

Na toj cesti i inače kiše uzrokuju učestale odrone, a kako se u prognozi najavljuju nove kiše u Cestama Šibenik oprezni su sa najkavama ponovnog otvaranja ceste.

– Kada uklonimo nestabilni dio pokosa iznad ceste pratit ćemo stanje i ponašanje brda. Bude li potrebe angažirat ćemo i alpiniste za uklanjanje eventualnih nestabilnih stijena i tek tada ponovno postaviti zaštitne mreže ili na drugi način osigurati kolnik. Vjerujem da će cesta krajem mjeseca biti prohodna i otvorena za promet, kaže Pijuk.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Odron odsjekao stanovnike mjesta kod Knina: ‘Užas, odnilo je čitavo brdo… A i dalje se čuje krckanje’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.