Više

    Pet kulinarskih zakona za savršeno pečeni krumpir

     

    Meso s krumpirom iz pećnice nedjeljni je klasik, a tražite li najbolji način da se arome međusobno prožmu poslužite se vrećicom za pečenje. Ubacite začinjeno meso, narezani krumpir i prema želji povrće, zatvorite vrećicu pa je izbockajte i pecite na na 200°C. Imajte na umu da će se prilikom pečenja napuhnuti pa je stavite u sredinu pećnice. Za kilogram mesa i upola toliko krumpira trebat će oko 45 minuta. Krumpir će nalikovati onome iz peke, ali ako ga više volite hrskavog možete ga zapeći s mesom posutog palentom, piše Zadovoljna.hr.

    Pravi krumpir

    Krumpir s većim udjelom škroba bolji je za pečenje, a onaj s manje škroba treba iskoristiti za kuhanje. Lički je idealan za pečenje pola.

    Kuhanje u hladnoj vodi

    Većina kuhara krumpire skuha prije stavljanja u pećnicu, a razlike su u tome što ih neki kuhaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta. Gordon Ramsay savjetuje da ih najprije ogulite, prepolovite pa stavite kuhati u hladnu vodu na osam minuta.

    Začini

    Nakon kuhanja krumpir ocijedite. Želite li dodati začine poput chillija, soli i papra prelijte krumpire uljem ili masnoćom. Ostavite ih pet minuta pa dodajte u lim za pečenje pa dodatno nauljite.

    Vrijeme pečenja

    Gordon nakon kuhanja krumpire peče oko 45 minuta na 200°C. Heston Blumenthal ih peče na 180°C oko 20 minuta, ali ih i dulje kuha (20 minuta). Obojica savjetuju često okretanje. Želite li da budu hrskaviji, kuhajte ih pet minuta pa pecite 20 minuta na 220°C.

    Dodatna doza hrskavosti

    Krumpir će biti hrskav ako ga narežete na kriške i pospete mješavinom koju napravite od po dvije žlice kukuruznog brašna i palente te žlice omiljenih začina poput mljevene paprike i kurkume. Stavite ih na rastopljenu mast u pećnicu i pecite na 200°C oko pola sata pa promiješajte i nastavite peći dok se ne zarumeni.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...