Više

    Zasad nema panike: Za snijeg i led na županijskim cestama spremno oko 1.000 tona soli i pijeska

     

    Najavljeni snijeg i velika hladnoća koja bi trebala pogoditi i područje Šibensko-kninske županije, neće iznenaditi dežurne službe Cesta Šibenik koje su zadužene za čistoću i prohodnost cesta. Kako doznajemo od Ante Pijuka, tehničkog direktora Cesta Šibenik, u skladištima je pohranjeno oko 750 tona soli, 150 tona kamenog pijeska, a danas bi trebalo stići i dodatnih 150 tona soli. I šibenski gradonačelnik Željko Burić održao je danas sastanak s predstavnicima gradskog Komunalnog odjela, ugovorenim izvođačima za održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta, Zelenim gradom, Gradskim parkingom i Javnom vatrogasnom postrojbom Šibenik.

    – Sve ekipe u Šibeniku, Drnišu i Kninu stavljene su u viši stupanj prirpravnosti. Privatnike smo kontaktirali kako bi nam ustupili kombinirke i bagere ukoliko bude potrebno, tako da smo mi spremni. Na raspolaganju imamo 15 kamiona, tri manja traktora posipača za gradske ulice te četiri specijalna vozila UNIMOG manje nosivosti, tako da bez radnih strojeva privatnika koji će nam izaći u susret ukoliko zatreba, raspolažemo sa 22 stroja – kazao nam je Pijuk.

    Sa subote na nedjelju na području čitave županije zovu snijeg, no Pijuk smatra kako ne bi trebalo biti većih problema.

    – Padaline su najavljene za vikend, što je jednim dijelom sreća jer će ljudi većinom biti u svojim domovima. Svakako savjetujemo vozačima da prate stanje na cestama, redovito provjeravaju izvješća Hrvatskog autokluba, napune spremnike gorivom i ponesu sa sobom hranu i piće u slučaju nekakvih poteškoća ili zastoja. Obavezna provjera guma, tekućine za stakla i sporija i opreznija vožnja, definitivno su preduvjet za sigurno putovanje – poručuje Pijuk.

    Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije, kako doznajemo od župana Gorana Pauka, zasad se neće sastajati.

    – Čekali smo službenu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda i procjena je da u ovom trenutku nema potrebe za sastanak stožera. U listopadu smo održali sastanak na kojem smo razradili plan pripreme i za zimske uvjete, što je dio naših uobičajenih aktivnosti. U slučaju potrebe sastat ćemo se promptno kao što smo radili i dosad u izvanrednim uvjetima – poručio je župan Goran Pauk kao predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite.

    Šibenik spreman za snijeg

    Što se Šibenika tiče, Zeleni grad bit će zadužen za održavanje i čišćenje stare gradske jezgre, odnosno užeg centra grada te će predstavnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora osigurati dovoljne količine soli za građanstvo, ukoliko se za tim ukaže potreba.

    sastanak snijeg

    – Ugovorni izvoditelj za održavanje javnih površina na području grada Šibenika, 2Marka zadužen je za čišćenje pješačkih staza, pješačkih zona, trgova i javnih prometnih površina. Čišćenje zatvorenih parkirališta i autobusnog kolodvora koordinirat će dežurne službe Gradskog parkinga, koji će iz preventivnih razloga, od nedjelje zatvoriti parkiralište ‘Gat Krka’ – priopćeno je iz šibenske gradske uprave.

    Na današnjem sastanku zaključeno je kako će Ceste Šibenik i Zeleni grad, zbog najave niskih temperatura, s preventivnim posipanjem započeti u subotu navečer.

    Vodovod Šibenik preporučuje zaštitu vodovodnih instalacija od smrzavanja za čije su održavanje zaduženi građani. JVP Šibenik će tijekom nedjelje, kada se očekuje mogućnost snježnih oborina u Šibeniku, osigurati pojačana dežurstva.

    – U slučaju snježnih padalina ili poledice mole se vlasnici, odnosno korisnici stambenih, poslovnih i javnih prostora da sukladno Odluci o komunalnom redu pravovremeno pristupe čišćenju prilaznih putova od svojih objekata do javnih površina, a sve sudionike u prometu  da se prilagode uvjetima na cestama. Također, o uklanjanju snijega i leda s pločnika uz zgrade brinu se vlasnici zgrada, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi – pozivaju iz Grada Šibenika.

    Pripremite se na vrijeme

    Iz Gradskog društva Crvenog križa Šibenik preporučuju građanima da se pripreme na vrijeme u slučaju elementarnih nepogoda.

    – Osobe starije životne dobi da obave kupnju osnovnih namirnica i da se opskrbe s lijekovima. Također molimo sve naše građane da posjete svoje strarije susjede i da im pomognu u slučaju poteškoća kao i u slučaju snijega starije osobe da ne izlaze ukoliko to nije neophodno- upozoravaju.

    Podsjetimo, potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje se znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 °C i -5 °C, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. Od nedjelje će bure biti uzduž cijelog Jadrana, ponegdje i s orkanskim udarima. Zbog nje, ali i jakog pada temperature, koja će mjestimice i uz more biti čak cijeli dan negativna, osim povremene mjestimične kiše, u mnogim će mjestima biti i snijega. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti ponegdje u gorju i -20 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačati jaka bura. U četvrtak postoji mogućnost ledene kiše.

    Snijeg u Šibeniku najmanja je briga kad se u prognozi udruže minusi, bura i kiša

    (FOTO: Arhiva)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Borovište će ‘gorjeti’, uoči velikog derbija stigla sjajna...

    Borovište će u subotu 'gorjeti'. 'Koplja će ukrstiti' Zagora i Zadar, dvije vodeće momčadi 3.NL jug. Unešićani su prvi s bodom više i u...

    Osumnjičena dvojica ‘krajiških’ zapovjednika. Mlađi je u šibenskom...

    Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i Splitu dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom...

    Ivan Baričević juniorski prvak države u low kicku!

    Lijepa vijest stigla je iz Osijeka, gdje je proteklog vikenda održano Prvenstvo Hrvatske u kickboxingu, u disciplini low kicku za sve starosne kategorije. Naime,...

    NAJNOVIJE

    Borovište će ‘gorjeti’, uoči velikog derbija stigla sjajna vijest za Zagoru, predsjednik poručio: ‘Vjerujem da ćemo se u subotu navečer svi skupa radovati’

    Borovište će u subotu 'gorjeti'. 'Koplja će ukrstiti' Zagora i Zadar, dvije vodeće momčadi 3.NL jug. Unešićani su prvi s bodom više i u...

    Osumnjičena dvojica ‘krajiških’ zapovjednika. Mlađi je u šibenskom pritvoru

    Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i Splitu dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom...

    Ivan Baričević juniorski prvak države u low kicku!

    Lijepa vijest stigla je iz Osijeka, gdje je proteklog vikenda održano Prvenstvo Hrvatske u kickboxingu, u disciplini low kicku za sve starosne kategorije. Naime,...