Hrvatska pošta pustit će 15. ožujka u optjecaj prigodnu poštansku marku ‘Uskrs’ s motivom rada akademskog slikara, Murterina, Mile Skračića ‘Skidanje s križa’.

Autorica ovogodišnjega tradicionalnog izdanja prigodne poštanske marke Republike Hrvatske je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora. Ova marka tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka i u arčićima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. Nominalna vrijednost prigodne poštanske marke ‘Uskrs’ iznosi 3,10 kuna, a žig prvog dana bit će u uporabi 15. i 16. ožujka 2018. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Poštanska marka_USKRS2018

U crkvi Bezgrješnog začeća Marijina, u Dubravama kod Brčkog, slikar Mile Skračić naslikao je svoje vjerojatno najbolje djelo, četrnaest postaja Križnoga puta. Na svima, tako i na ovom ‘Skidanju s križa’, kojim Hrvatska pošta obilježava ovogodišnji Uskrs, podloga je zlato velikoga sunca.

Mile Skračić rođen je 1933. godine u Murteru. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i Pedagošku akademiju u Splitu, a zatim diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kod profesora Šime Perića. Posebno Milu Skračića sa starim majstorima veže bogata i izražajna artikulacija scena. Autor je mozaik u crkvi sv. Stjepana Radnika u Ražinama kraj Šibenika. Skračić je umro u Splitu 2013. godine.

Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

Uskrs_2018_FDC

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.