Smokva, poljoprivredna kultura koja je othranila mnoge naraštaje i oduvijek bila zamjena za kruh, nepravedno je zapostavljena u korist masline i vinove loze, no i to se počinje mijenjati. Pravi primjer za to je 21-godišnji Vodičanin Antonio Čorić koji je na svom terenu od dva hektara zasadio 720 sadnica smokava.
– Riječ je o pet domaćih autohtonih sorti i jednoj talijanskoj. Smokva je na plantaži posađena po redoslijedu dozrijevanja, tako da imamo od ranih Petrovača do kasne Lašćice koja dozrijeva na jesen – ispričao je za InfoVodice mladi Antonio, inače student poljoprivrede krša u Kninu.
U plantažu smokava uloženo je puno novaca i vremena, no Antonio računa i na poticaje Županije i Grada Vodica.
– Roda na smokvama neće biti prve četiri godine jer ćemo u tom periodu raditi na jačanju biljke i formiranju krošnje, a sav plod s nje će se u startu uklanjati. Nakon toga perioda, planiramo proizvesti preko 20 tona smokava – objašnjava Antonio.
Ne boji se za plasman na tržište, a u planu mu je i kupnja sušare za smokve.
– Svaka kultura je zahtjevna, pa tako i smokva, koja ima štetnike pogotovo kad se uzgaja u ovako plantažnom obliku, međutim dobro smo se pripremili. Između redova stabala smokava zasadit ćemo ljekovito bilje tako da ćemo imati ‘dobru kombinaciju’ – poručio je Antonio Ćorić za InfoVodice.