Svi znamo da su neke namirnice loše za nas, ali svejedno ih jedemo. Upozorenja doktora i nutricionista ne shvaćamo ozbiljno, pa ustrajemo u lošim životnim navikama iz čiste jednostavnosti. A malo je tu i uživanja, jer neke su nam se namirnice s godinama posebno omilile, nije sve ni u praktičnosti.
Iako, priznajemo, lakše je složiti sendvič, nego nakuhati varivo. Posljedice ipak ostaju, koliko god mi mislili da su upozorenja ‘pretjerana’. Goleme količine soli, pesticidi, aditivi, loše masti i šećeri ne čine štetu samo našoj liniji, već i zdravlju. Neupitno je da ćete se nakon što pojedete određenu vrstu hrane osjećati jednostavno loše. Pa, zašto onda ustrajati u tome?
Istraživanja su pokazala da postoje i neke namirnice koje možemo smatrati ‘apsolutnim zlom’. To bi značilo da one ni na koji način ne čine dobro našemu organizmu: umjetne i ‘nutritivno’ prazne, vrijeme je da ih konačno zauvijek izbacite iz prehrane, piše Slobodna Dalmacija.
10 takvih, ‘apsolutno loših’ donosi i talijanski časopis Elle, uz napomenu da bez njih itekako možemo preživjeti. Dapače, samo ćete se osjećati bolje ako ih eliminirate iz hladnjaka, a time i iz plana prehrane.
- Salame
Nutricionisti ne nalažu nužno da ih u potpunosti izbacite iz svojega jelovnika, ali napominju kako bi bilo dobro da proučavate što kupujete. Obratite pažnju na sastav proizvoda: opasni nitrati kojima obiluju ove namirnice često se mijenjaju ‘prirodnim aromama’ nepoznatoga podrijetla. Bolje ne, a ako ustrajete u kupovini, barem birajte domaće.
- Ketchup
Namirnica koja apsolutno ne bi trebala zauzimati mjesto u vašemu hladnjaku. U samo jednoj porciji nalaze se čak tri kocke šećera, što premašuje dnevni unos. No i ovdje vrijedi zlatno pravilo: čitajte sastav prilikom kupovine, potražite domaće ili pokušajte sami kod kuće napraviti ovaj popularni sos, s manje šećera, naravno.
- Instant ‘noodles’
Iako su mnogo veći hit u Americi, i kod nas su ‘noodlesi’ postali popularna, brza opcija kada vam se ne da previše vremena izgubiti za štednjakom. Većina njih ‘ukuhava’ se na način da se zdjelica zalije vrelom vodom i obrok je spreman. Međutim, praktičnost ne bi smjela prevladati: radi se, opet, o namirnicama prepunima nitrata i umjetnih aroma, koje uz to obiluju i pojačivačima okusa. Ako se odlučite za povrtne ‘noodlese’, imajte na umu da je količina pravoga povrća u pakiranju manja od 1%.
- Proizvodi bez šećera i glutena
Manjak štetnih sastojaka u ‘light’ proizvodima često samo prebacuje svoju štetnost na drugu ‘bandu’. Okus se nečim mora nadomjestiti, inače se proizvodi ne bi kupovali, a to rezultira praznim kalorijama i unosom štetnih aditiva u organizam. Manje šećera? Više masti. Manje soli? Više šećera. Bez glutena? Čitavi miks različitih šećera…
- ‘Light’ pića
Ova pića obiluju nekim od aditiva koji su dokazano opasni za zdravlje, a jedan od njih je E150d. redovit unos ovakvih pojačivača i bojila dodatno uzrokuje ovisnost o šećeru, koja vas samo tjera da nakon što ih popijete unesete još i još. Začarani krug bolje je izbjeći. Napijte se vode, bit će vam bolje.
Cijeli članak pročitajte OVDJE.