" "
Više

    " "

    Donio srebro u Hrvatsku: Zagrebački srednjoškolac dokazao kako tvornička hrana utječe na okus piletine

     

    Kažu kako je u gomili vrlo teško uočiti dobre, ali zapravo vrlo lako one izvrsne. Jedan od takvih srednjoškolaca svakako je i Nikola Pischiutta, učenik trećeg razreda V. gimnazije Zagreb. Kada je bio još u prvom razredu, Nikola je za zadatak dobio samostalno izraditi znanstveni rad. Odlučio je tako istražiti na koji način domaća i tvornička hrana utječu na razvoj i ponašanje pilića te, u konačnici, na okus njihova mesa. Upravo to istraživanje ovih mu je dana priskrbilo srebrnu medalju na prestižnom Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika, piše Srednja.hr.

    Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika (International Conference of Young Scientist – ICYS) natjecanje je za mlade znanstvenike srednjoškolce od 14 do 18 godina. Cilj organizatora upoznati je srednjoškolce s metodama znanstvenog istraživanja, što uključuje razne faze istraživačkog rada – od definiranja istraživačkog pitanja do sumiranja rezultata u zaključak.

    Ovogodišnji ICYS održao se u Beogradu, a među najboljim učenicima iz 32 zemlje našao se i Nikola Pischiutta, učenik trećeg razreda V. gimnazije Zagreb. Uz mentorstvo profesorice Romane Halapir Franković, Nikola je proveo istraživanje i sastavio rad na temu ‘Utjecaj domaće i tvorničke hrane na razvoj i ponašanje pilića’ (‘The impact of food on the development and behaviour of chickens Gallus gallus domesticus L.’). Upravo taj rad na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika donio mu je srebrnu medalju.

    Dokazao da vrsta hrane bitno utječe na razvoj pilića i okus mesa

    Kao što je vidljivo i iz samog naslova Nikolina rada, istraživao je kako domaća i tvornička (industrijska) hrana utječu na razvoj i ponašanje pilića te na okus njihovog mesa i samu isplativost proizvodnje.

    – Jednostavno sam podijelio piliće u dvije skupine od po deset članova i jednu skupinu hranio domaćom, a drugu tvorničkom hranom. Na kraju smo došli do zanimljivih zaključaka: pilići koji jedu domaću hranu sporije rastu, ali se pravilnije razvijaju, za njihov uzgoj potrebno je oko 50% manje uloženog novca, ali oko 75 posto više vremena da postignu istu masu, također meso pilića hranjenih domaćom hranom je ukusnije. Najbitniji zaključak bi bio da vrsta hrane bitno utječe na razvoj pilića te na okus pilećeg mesa, otkrio  je Nikola.

    Prošle je godine sudjelovao državnom natjecanju iz biologije u istraživačkim radovima s tim istim projektom. Upravo mu je drugo mjesto na državnom i osiguralo plasman na ICYS. Pojasnimo kako na tom međunarodnom natjecanju postoji više kategorija: Engineering, Mathematics, Physics, Computer science, Life science i Environmental science. Nikola se natjecao u kategoriji Life science u kojoj je sudjelovalo 30 radova.

    Cijeli članak pročitajte OVDJE.

    (FOTO: Facebook/V.gimnazija)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...