Više

    Chef Pelegrinija Rudi Štefan pokrenuo je fondaciju Budi Foodie za obrazovanje mladih kuhara, konobara i sommeliera

     

    Chef Pelegrinija Rudi Štefan, 11. svibnja zajedno s hotelskom kućom Valmar priređuje humanitarnu večeru u porečkom restoranu Spinnaker. Štefan, kako je poznato, vrlo rijetko gostuje kao kuhar, ali ovoga puta povod je zaista velik – osnivanje prve ozbiljne hrvatske privatne fondacije za obrazovanje profesionalca zaposlenih u ugostiteljstvu, piše portal kult plava kamenice. Rudi Štefan ove je godine pokrenuo Chef’s Stage najozbiljniju gastronomsku konferenciju dosad organiziranu u Hrvatskoj, s ciljem promocije najviših standarda u hrvatskoj gastronomiji, njezine promocije na svjetskom tržištu i profesionalnog umrežavanja neophodnog za stvarni kvalitativni i ekonomski rast hrvatske restoranske industrije i proizvođača vezanih uz nju.

    U manifestu Chef’s Stagea obuhvaćena su neka od najvažnijih pitanja u hrvatskom ugostiteljskom biznisu, od proizvođača hrane i raznih restoranskih formata kao kupaca te hrane, do afirmacije i dugoročne održivosti hrvatske gastronomije. Jedna od najvažnijih točaka manifesta, i točka do koje je Štefanu, kako nam je rekao uoči Chef’s Stagea, posebno stalo, jest profesionalna edukacija.

    – Ugostiteljska struka u Hrvatskoj se godinama omalovažava, rekao je Štefan,

    – Ako se to nastavi, za četiri do pet godina više neće biti mladih ljudi koji će raditi u restoranima i hotelima. Oni će naprosto nestati. A mi mladim ljudima želimo pokazati da se u ugostiteljstvu može napraviti dobra karijera. I da onaj tko svaki dan radi i uči – učenje je ključna riječ – može s vremenom steći društveni ugled, priznanje i stalnu mogućnost napredovanja.

    Jedan od glavnih pokretača ove promjene mogla bi biti fondacija Budi Foodie.

    Ideja ove fondacije je mladim kuharima, konobarima, sommelierima i drugim strukama iz ugostiteljskog biznisa omogućiti praksu i školovanje u najboljim svjetskim restoranima, hotelima i strukovnim školama, kroz pune stipendije. Kako smo doznali na Chef’s Stageu, ispituju se i o mogućnosti organiziranja edukacijskih programa prestižnih ugostiteljskih škola u Hrvatskoj. Cilj je stvarna, najkonkurentnija profesionalna znanja učiniti što dostupnijima što većem broju mladih profesionalaca ugostiteljstvu.

    – Gledajte, u stara vremena, u našim krajevima, kad je netko radio kao šef servisa u hotelu, na tog je čovjeka njegova okolina gledala kao na pravog gospodina. Isto je vrijedilo i za druga zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Mi želimo profesiji vratiti taj društveni dignitet. A da bi to uspjeli, moramo u mladim ljudima pobuditi ljubav prema ovom poslu, zaključuje Štefan.

    To što je kao među prvim partnerima u ovu inicijativu ušao Valamar kao najveća hotelska kompanija u Hrvatskoj vrlo je dobar znak, dokaz da hoteli itekako osjećaju potrebu kompetentnim kadrom i da bi mogli preuzeti inicijativu u investiranju u obrazovanje takvog kadar. Druga važna činjenica je da se u Poreču predstavlja još jedna inicijativa koja ne ovisi o državi, jer država se u problematici ugostiteljskog biznisa, posebno ugostiteljstva u kontekstu turizma kao glavne hrvatske privredne grane, pokazala sramotno nekompetentnom i nezainteresiranom. Rast svijesti o nužnosti samoorganiziranja bit će presudna želi li  hrvatska ugostiteljska industrija iskoristiti veliku šansu za međunarodnu afirmaciju koju je dobila s rastom turizma, ulaganjima u hotele, dolaskom Michelina i interesom stranih medija koji je izazvao Chef’s Stage.

    Na večeri u Poreču, koja se održava u okviru manifestacije Wine Nights, chef Rudi Štefan i tim Pelegrinija pripremaju meni od pet slijedova na kojemu su kamenice iz bočate vode, salata od gofa i verduer, bečki tartar, jaja u šorbulu, tingul šuta i janjetina. Jela će pratiti vina istarske vinarije Kabola, među kojima će se moći kušati i neke arhivske etikete put Malvazije Amfora iz 2006, piše Kult plave kamenice.

    Foto: arhiva

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...