Gastro manifestacija ‘Prominski bronzin’ održat će se ove nedjelje od 18,30 sati na trgu u Oklaju. Projekt ‘Prominski bronzin’ zamišljen je kao gastro natjecanje u spravljanju domaćih specijaliteta po starinski u bronzinu nad vatrom, a natječu se timovi koje čine porijeklom Prominjci.
Naglasak je na promociji domaćih jela i na očuvanju njihovog tradicionalnog spravljanja kao dijela kulturne baštine ovog kraja, a ujedno želi se potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihova prezentacija u turističkoj promociji Općine Promina.
Ove godine natjecatelji imaju zadaću u bronzinu skuhati kurmu. Riječ je o tradicionalnom prominskom jelu od janjećih iznutrica (tripicama) koje se kuhaju uz priloge manje uobičajene u drugim krajevima gdje postoji tradicija njihovog kuhanja, piše Radio Drniš.
Općina Promina kao obično osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja žiri kojeg čine poznati kuhari ocjenjivati će okus, saft i ukupni dojam jela, te odjeću kuhara i atmosferu ekipe.
Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će bronzin. Istodobno, u revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, turističkih zajednica, te posebni gosti- timovi poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire sudjeluju u kuhanju jela po svom izboru. Što znači da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima kao i dosada dijeliti besplatno.
U sklopu ‘Prominskog bronzina’ održava se i 5. Smotraprominskih vina, koja će ocjenjivati poznati enolozi a najbolji vinari za nagradu dobit će vinogradarski pribor. Posjetitelji će imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama.
U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD-ovi, a za zabavu pobrinut će se Trio Regula i grupa Dalmatino.
Završnica manifestacije je točno u ponoć uz veliki vatromet.