Stiglo 1,75 milijuna kuna iz Europe: Deset žena iduće dvije godine pomagat će starijima u Šibeniku, Zatonu i na Žirju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Deset žena u pedesetim godinama bit će na slijedeća 24 mjeseca zaposleno na pružanju usluga potpore i podrške za 50 starijih i nemoćnih osoba na području Šibenika, Zatona i otoka Žirja, a sve zahvaljujući projektu ‘Mislimo na njih’ kojim je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 1,75 milijuna kuna.

– Cilj projekta je povećana konkurentnost na tržištu rada i veća mogućnost zaposlenja. Zaposlene žene završit će tečaj koji će im se upisati u radnu knjižicu kako bi nakon završetka projekta imale veće mogućnosti za ponovno zaposlenje. One će pružati kontinuiranu uslugu za 50 krajnjih korisnika projekta, što znači da će jedna zaposlena žena pokrivati pet starijih osoba kojima će pružati usluge propisane projektom. Za pet žena bit će omogućeno obrazovanje za njegovateljicu, a ostalih pet za pomoćnu kuharicu – objasnili su na današnjem predstavljanju projekta u Gradskoj knjižnici Martin Mrša i Vinko Livaković iz udruge ‘Mladi u EU’.

mislimo na njih projekt

Upravo ta udruga pomogla je u izradi projekta ‘teškog’ 1,75 milijuna kuna čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Šibenik te šibenski Centar za socijalnu skrb.

– Projektom smo osim Šibenika i Zatona, obuhvatili i otok Žirje, jer svi znamo da je kvaliteta života na otocima jako niska. Zahvala ide i udruzi Mladi u EU koji su pomogli u izradi projekta i prepoznali njegovu važnost. Trudit ćemo se i dalje javljati na sve programe, a u pripremi su nam i tri nova projekta jer smo kao Gradsko društvo Crvenog križa svjesni da se moramo boriti za dodatna sredstva – poručila je Tonka Mikulandra, ravnateljica šibenskog Gradskog društva Crvenog križa.

36261303_10215520297694089_8241218015325061120_o

Iako na području županije postoji oko 617 nezaposlenih žena, što pokazuju statistike iz srpnja prošle godine, zapošljavanje 10 žena veliki je korak naprijed, a na projektu će biti zaposlena i dugogodišnja volonterka šibenskog Crvenog križa.

– Ovo je za mene jedno novo iskustvo i strašno se veselim jer projekt ima plemeniti cilj i svrhu – kazala je voditeljica projekta ‘Mislimo na njih’ Franka Terzanović.

I Aida Barišić iz šibenskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pohvalila je projekt zajedno s Antom Pučom iz Centra za socijalnu skrb Šibenik.

– Apsolutno podržavamo ovakve projekte, a moramo pohvaliti i već pokrenute projekte u Tribunju i Skradinu s okolicom. Činjenica je da Hrvatska stari i da moramo voditi računa o tome da osiguramo adekvatnu skrb starijim osobama koji su prepušteni sebi. Nadam se da će se ovakvi projekti proširiti jer na području Šibenika i okolice nema dovoljno pružatelja usluga pomoći u kući, što starije osobe u manjim sredinama stavlja u nezavidan položaj i prepuštenost samima sebi – zaključio je Puče.


Pratite nas i na društvenim mrežama: